Вие имате близнаци

Ако вие сте бременна, може ли да очаквате близнаци? Да, ще трябва да допуснете тази възможност,
ако във вашия род или рода на съпруга ви има близнаци.
Обикновено още преди раждането по време на прегледа лекарят ще разбере, че при вас се очакват близнаци. Понякога се налагат допълнителни изследвания, които ще потвърдят съмнението. Трябва да признаем обаче, че макар и рядко, наличието на близнаци се разбира едва по време на раждането.
Но ето че вие вече имате близнаци. Някои ще ви кажат „Горката жена, как ще се оправи с две деца!" Но повечето ще ви завиждат. И има за какво. Та нали изведнъж сте изпълнили семейния план за две деца особено ако едното е момче, а другото момиче. Или пък, ако вече имате едно, то вие ставате майка на три деца!
Трябва да признаем, че две деца се гледат малко по-трудно особено ако са недоносени. Ако това е така, то за гледането им важи всичко казано относно грижите за недоносените. Все пак не ще мине много време и вие ще свикнете с гледането на двете близначета и ще се убедите, че работата не е чак толкова страшна.
Как ще откърмите близначетата? Това е първата тревожна мисъл, която ще дойде след голямата радост. Природата се е погрижила за случаи като вашия и е осигурила на майката две гърди, та ако се родят близначета, да има мляко и за двете. Много са жените, които са откърмили детето си на една гърда поради нагнояване на другата. Тогава защо две гърди да не изхранят две деца? Доказателство за тази възможност са и случаите, при които майки дарителки кърмят своето дете и даряват още по цял литър кърма.
Е, шом като вече сте убедени във възможността да откърмите вашите близначета, нека уточним как ще стане това. Започвайте да кърмите това, което първо се събужда и започва да плаче. След това дайте и на второто да се нахрани, като му предложите другата гърда. При следващото кърмене обаче се налага да размените двете гърди. Това трябва да правите, тъй като едното бебе обикновено е по-едро от другото и суче по-енергнчно, а другото, по-дребничкото, суче по-вяло и вероятно в тази гърда ще остане мляко. Независимо от смяната на гърдите за двете деца винаги след кърмене изцеждайте кърмата от двете гърди докрай. Ако е необходимо, давайте я на по-слабичкото бебе.
Нуждата от повече кърма възниква едва когато близначетата навлязат в четвъртия месец. Но по това време те вече трябва да се захранят. Така фактически вашата кърма се е оказала вече достатъчна, защото в четвъртия месец вие трябва да дадете на двете близначета да ядат зеленчукови пюрета, каши, а по-нататък и попара.
Останалите грижи, които ще ви създадат вашите близначета, са повече от материално и техническо естество. Преди всичко ще трябва да купите два пъти повече комплекти пелени, а след това да си потърсите и количка за близначета. С израстването на децата едва ли ще стане нужда да купувате блузки, пижами и костюмчета - вашите роднини и приятели са ви отрупали с толкова подаръци, че ще ви стигнат за още една двойка близнаци.
Вие с вашите близначета ще бъдете обект на повече внимание и повече грижи от страна на детската консултация. Н а близначетата, както и на недоносените, започва по-рано да се дава предпазна цел витамин D, а за опазването им от анемия лекарят може да ви предпише железни соли.

Подобни статии

Хранене с биберон

Хранене с биберон

Първите няколко дни. Обикновено първото шише (биберон) с млечна смес се дава 12 часа след раждането, въпрекиче може и по-рано, ако бебето е ...

Как да изберете детска количка

Как да изберете детска количка

  В действително този избор може да бъде изключително сложен за голяма част от хората, които за първи път им се налага да избират подобен...

Ако имате излишна кърма

Ако имате излишна кърма

Вие вероятно вече сте дарявали кръв. С това сте помогнали за спасяването на тежко болен човек или дете. От това вие не се чувствате никак не...

Имате ли специално столче за бебето

Имате ли специално столче за бебето

Добре е да имате. През второто полугодие детето вече бодърства повече време през деня и не бива да остава в спалнята самичко, докато вие сте...

Защо детето кашля

Защо детето кашля

Кашлицата е честа проява при децата. Родителите са много обезпокоени, когато кашлицата е упорита и продължителна и не се успокоява от предпи...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

2276

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия