Борба срещу въшките

Въшките, които обитават по главата, се загнездват в замърсените коси на хора с лоша лична хигиена. Паразитите лесно се прехвърлят от човек на човек, което се случва най-често в училища, казарми, общежития и др. Въшките са преносители на петнист тиф и други тежки заболявания.
При установяване на въшки по главата косата внимателно се преглежда, откритите въшки се унищожават, главата се измива с топла вода и сапун ( в последната вода се поставя малко оцет ). След това трябва да се потърси лекар, който ще предпише ефикасни препарати за окончателното премахване на въшките.

Може също косата да се постриже късо, да се измие с катранен сапун и да се намаже със смес от равни части газ и боров терпентин, газ и оцет или пък да се маже със следната смес за въшки:
50г газ, 25г дървено масло (зехтин) и 5г перувиански балсам ( купува се от аптеката). С тази смес главата се маже вечер преди лягане, увива се за през нощта с кърпа и на сутринта се измива с топла вода и сапун.
Въшките по окосмените части на тялото са по-дребни от въшките на главата. Живеят предимно по окосмените части под мишниците, половите органи и гърдите на мъжете, плътно впити в кожата. За сигурното им унищожаване, особено ако са много, най-добре е да се обръснат окосмените части и местата да се намажат със смес от равни части чист спирт и оцет. Може също да се намажат с газ и след около 1 час да се измият с топла вода и сапун. Тази процедура трябва да се повтаря през два дни. Ако кожата се раздразни, тя се измива с топла вода, подсушава се и се намазва с някой успокояващ крем (Медико-идеал и др).
Дрешните въшки паразитират по тялото, но се гнездят по шефовете и гънките на бельото и горните дрехи. Мерките срещу тях се свеждат до къпане и дезинсекция на бельото чрез изваряване със сапунена вода. Горното облекло, което не може да се пере, трябва да се изглади с гореща ютия.

Рецепта № 296. Средства против въшките по главата:
а) 5% -на живачна мас се смесва с 5г бергамотово масло (купува се от аптеката). Със сместа се намазва главата.
б)15г бергамотово масло и 85г 95% -ен спирт се смесват и се съхраняват в добре запушено шише. С тази смес косата се намазва с тампонче от марля.
в) 2г бял церезин и 8г боров терпентин се загряват на водна баня с бъркане, докато се получи еднородна маса. С тази смес леко се намазва косата, след което се измива с топла вода и сапун.

Рецепта № 297. Средство против въшки и други паразити

5г ментол се разтрива в хаванче със 140г талк. Прибавят се 50 Г нишесте и 300г нафталин. Получената смес се пресява и се ароматизира с 5г бергамотово масло. Поставена в чисти железни кутийки от вакса с гъсто надупчен капак, тя действа ефикасно срещу дребни въшки и други паразити, като се постави между дрехите в гардероба.

 

Подобни статии

Как се отглежда прасковата

Как се отглежда прасковата

В кои райони може да се отглежда прасковата? Прасковата се отглежда навсякъде в нашата страна, но най-високи и качествени добиви се получав...

Как се отглежда сливата

Как се отглежда сливата

В кои райони може да се отглежда сливата? Най-благоприятни условия за отглеждане на сливата има по северните склонове на Стара планина (Тро...

Как се отглежда ябълката

Как се отглежда ябълката

В кои райони на страната може да се отглежда ябълката? Ябълката е разпространена повсеместно в нашата страна. Тя заема главно пор чията на ...

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Борбата с мухите, бълхите, дървениците, хлебарките, въшките, мишките и плъховете трябва да се съчетае с поддържането на жилищните и сервизни...

Борба срещу хлебарките

Борба срещу хлебарките

В жилището се срещат два вида хлебарки: кафяви и черни. Те обитават предимно тъмните места в помещенията, первазите, цепнатините по подовете...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

9432

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия