Борба срещу хлебарките

В жилището се срещат два вида хлебарки: кафяви и черни. Те обитават предимно тъмните места в помещенията, первазите, цепнатините по подовете и др. Хранят се с хляб, месо, плодове, сирене, хартия, кожени остатъци и други, към които се насочват по миризмата. Те могат да бъдат преносители на стомашно-чревни заболявания.
Борбата с хлебарките се води много трудно, особено в многоетажните домове, тъй като те пропълзяват от един етаж в друг. За да се унищожат, борбата с тях трябва да се води едновременно във всички жилища, като се прибегне до услугите на специализираните служби.
За да се избегне нашествието на тези вредни насекоми, трябва преди всичко да се поддържа чистота в жилищата - да се събират и изхвърлят всички хранителни остатъци в специални за целта затворени съдове, които трябва своевременно да се изпразват, промиват с гореща вода и дезинфекцират.
При почистването и ремонта на жилището е необходимо грижливо да се запълват всички пукнатини по подовете, между дъските, по стените и первазите, около отоплителните и канализационните системи и др. Препоръчва се също през студени зимни нощи да се отварят прозорците на кухнята, тъй като хлебарките при ниски температури не са активни, а при минус 8°С загиват.
Ефикасно средство против хлебарки е борната киселина - Н3во3. Тя е отровна за тях и относително безвредна за хората и домашните животни. Ситно стрита борна киселина (150-200г) се поставя в широкогърлено стъклено шише (например бурканче - от детски храни или малки бутилки от боза) или бурканче от кисело мляко, върху гърлото на което се завързва рехава марля. През марлята се ръсят местата на възможните изброени по-горе гнезда на хлебарките. След като се замърси, борната киселина се събира и изхвърля, а обработката се повтаря.
Борната киселина е със забавено действие, поради което хлебарките не загиват веднага, а след няколко дни.
Ако се установи, че хлебарките гнездуват в шахти за смет, мазета и други подобни помещения, трябва обезателно да се потърси помощта на
специалните служби за профилактична дезинфекция и обеззаразяване. Прилагането на борна киселина не дава задоволителни резултати, ако не се обработят всички места за размножаване на насекомите във всеки апартамент или жилищно помещение.
Друго ефикасно средство срещу хлебарките е бораксът, смесен а равно количество пудра захар или брашно. Сместа се разпръсва по възможните места, където се крият насекомите.
Пиретровият прах, получен от изсушените и ситно стрити цветове на пиретрума, разпръснат по 20г на 1м2 площ, също унищожава хлебарките (само прясно приготвеният прах).
Хлебарките не понасят миризмата на амоняка, поради това при миене на подовете може да се употреби вода, към която е прибавен разтвор от амоняк.

Рецепта № 283. Прах против хлебарки
40г пудра захар, 40г стрит колофон (чам сакъз) и 30г боракс се смесват в хаванче. С получената смес се посипват пукнатините и гнездата на хлебарките. Тази операция се повтаря в продължение на 3 дни.

Коментари за Борба срещу хлебарките

  1. 1.

    Валя
    Борната киселина наистина върши чудеса с хлебарките

  2. 2.

    Аз използвам ламбада,веднъж месечно и трябва за няколко часа да сте навьн

Подобни статии

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Борбата с мухите, бълхите, дървениците, хлебарките, въшките, мишките и плъховете трябва да се съчетае с поддържането на жилищните и сервизни...

Борба срещу мухите

Борба срещу мухите

Познати са много видове мухи, но най-разпространени са домашните. В гниещи отпадъци, гнили плодове и др. мухите снасят наведнаж голям брой я...

Борба срещу мухите

Борба срещу мухите

Познати са много видове мухи, но най-разпространени са домашните. В гниещи отпадъци, гнили плодове и др. мухите снасят наведнаж голям брой я...

Борба срещу паяците

Борба срещу паяците

Паяците се заглездват в тъмни и замърсени ъгли по стаи, коридори и др. Там, където се поддържа чистота и стените се почистват с четка поне в...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

5236

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия