Причинява ли рак алкохола?

Питате се до какво води прекомерната употреба на алкохол? С тази статия целим не само да Ви запознаем с рисковете, които ви грозят, но и да Ви убедим, да не заставате зад волана на автомобила консумирали алкохол. Както и сами да намерите отговор на въпроса защо Drink and Drive е изключително полезна услуга?

Генетиката, околната среда и начина ни на живот до голяма степен могат да повишат вероятността от заболяване от рак. Макар да не сме в състояние да променим гените си и нашата околна среда, то начина ни на живот можем, тъй като той е напълно в наша юрисдикция. Пиенето на твърде много алкохол е сред основните причини, водещи до развитието на рак. Макар, че не всеки който пие алкохол е предразположен към подобни заболявания.

Многобройни проучвания сочат, че консумацията на големи количества алкохол наведнъж или в продължение на дълго време увеличават вероятността за поява на рак. Редица изследвания сочат, че алкохолът е сред водещите причини за развитието на следните видове рак – рак на устата, хранопровода, фаринкса, ларинкса, черния дроб и гърдата.

Консумацията на пет или повече напитки дневно също увеличава риска от поява на рак. Според различни проучвания вероятността за заболяване от рак при жените консумиращи по 5 или повече алкохолни напитки на ден е почти два пъти по-висока отколкото при тези, неконсумиращи алкохол.

Рискът при хората, които пият, и същевременно пушат е двойно по-голям. Пушенето е сред основните фактори за редица заболявания, в т.ч. и ракови. Като цяло хората, които пушат и пият са около 15 пъти по-податливи на рак, отколкото тези които изобщо не консумират алкохолни напитки и цигари.

При предразположените към рак консумацията на дори едно питие може да увеличи значително риска от заболяване. Около 11 % от раковите образувания на гърдата са именно в резултат на прекомерна консумация на алкохол.

Алкохолът може не само да увреди черния дроб, но и да доведе до цироза. Сред многото усложнения от цирозата е и рака на черния дроб.

Ако не желаете да сте част от тази статистика, то консумирайте с мярка и никога не заставайте зад волана след консумация на алкохол. А в случай, че Ви се налага, то не се двоумете да потърсете екипа на You Drink, We Drive Sofia.

Подобни статии

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

Преработване на гроздето във вино

Преработване на гроздето във вино

Как се установява времето за гроздобер По-голямата част от виненото грозде се преработва във вино. Обикновено то се бере към края на септем...

Мазнини

Мазнини

Мазнините са хранителните вещества, които се радват на най-голяма "неприязън" от страна на билдерите. Но не си мислете, че трябва да ги изкл...

Хепатит (научна версия)

Хепатит (научна версия)

Всеки хепатит подлежи на задължителна регистрация. Хепатитът, който е най-чест в периода от ранното лято до есента, отначало се проявява ...

Други алкохолни увреждания

Други алкохолни увреждания

Алкохолни увреждания на дихателната система. Проявяват се с клиничната картина на трахеобронхит и емфизем на белите дробове. Болните се опла...

hristoff

hristoff

41 публикации

Публикувано
Публикувано

18.02.2016

Обновено
Обновено

10.02.2016

Прочетено
Прочетено

957

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия