Фактори, влияещи върху телесното развитие на детето

Когато ще се опитате да дадете собствена оценка за физическото развитие на вашето дете, следва да имате предвид следните обстоятелства:
Момченцата са по правило малко по-едри от момиченцата а същата възраст.
Докато през ранната възраст децата повечко напълняват, предучилищната възраст те повече израстват на височина.
Ръстът се определя от расови и географско-климатични фактори; децата от бялата раса, общо взето, са по-едри, отколкото и от жълтата; децата на северните народи са по-високи от тези на южните.
Ако двамата родители или прародителите на детето са високи, то децата обикновено също са високи; ниските родители и прародители не могат да очакват високи деца и внуци.
От вътрешните фактори изключително важно значение за растежа и развитието на детето имат жлезите с вътрешна секреция: в първите години водеща роля играе щитовидната жлеза, а след това хипофизата.
От външните фактори особено важна е храната и по-точно наличието на достатъчни и качествени белтъци, от които най-много зависи растежът.
По-добре е да имате здраво дете с телесна маса между долната граница и средната стойност на нормата, отколкото едно затлъстяло дете; докато с подходящ режим на хранене килограмите могат да се набавят, то излишните килограми на затлъстялото дете много трудно се губят.
Ако вашето дете има нормален прираст на ръст и телесна маса, това е много по-важно, отколкото стойностите в даден момент. Само ако израстването на височина е явно под нормата, посъветвайте се с лекар. В такива случаи е препоръчително ръстът и телесната маса на детето да се проверяват на всеки 6 месеца вместо веднъж в годината.
Телесната структура на момченцата и момиченцата в тази възраст не се различава съществено. Такава разлика започва да се открива едва в ранната училищна възраст, когато у някои деца започват да се появяват първите признаци на започващия пубертет.

Подобни статии

Късна училищна възраст

Късна училищна възраст

Късната училищна възраст обхваща периода от 11 до 14 години. През тези години се извършва коренно преустройство на организма. Детето навлиза...

Физическо развитие през пубертетната възраст

Физическо развитие през пубертетната възраст

Растежът е биологично свойство на живия организъм. Той представлява увеличение на масата и повърхността, причинено от развитието на тъканите...

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Промените, които настъпват във функциите на нервната система, ссобеностите в психичното пубертетно съзряване и в емоционалния живот са така ...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Лекарства и бременност

Лекарства и бременност

Въпросът за възможното вредно отражение на някои лекарствени вещества върху бременността е познат доста отдавна, но особено много нашумя сле...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.05.2009

Обновено
Обновено

29.05.2009

Прочетено
Прочетено

2151

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия