Съхраняване на плодове и зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци.

В някой по-тъмен ъгъл на мазето се поставя сандък със ситен пясък, в който могат да се съхраня-ват моркови, целина, корени от магданоз, ряпа и др. Корените се заравят в пясъка малко наклонено и то така, че само зелената им част да остане на повърхността му. Те могат да се съхраняват и наредени в няколко реда във форма на пирамидка със слабо навлажнен пясък между редовете.
Картофите се съхраняват най-добре насипани в щайги, поставени една над друга до 1м височина, и то при голям достъп на въздух. По-големи количества картофи се съхраняват, като се насипят върху по-дебел пласт слама и се оградят с дъски. Дебелината на пласта картофи не бива да е по-голяма от 1-1,20м, а температурата на помещението, в което се съхраняват, трябва да е между 3 и 5°С.

За съхраняване на картофите при домашни условия може да се използва и показаната на фиг.2 касета. Чрез наклонената скара най-напред се изваждат насипаните най - отдолу картофи.
За направата на касетата са необходими 9 летви с размери 40/60 мм и дъски, дебели 20 мм.
Дъските се нарязват под прав ъгъл на дължина по 1м и се наковават върху летвите, както е показано на фигурата. Разстоянието между отделните дъски е от 2 до 3 см.
След като се наковат двете странични страни на касетата, те се изправят и върху летвите им се наковават дъските, образуващи задната страна. Разстоянието между тях е също 2-3 см.

сандъка-касета картофите се изваждат отдолу
Фиг.2 От сандъка-касета картофите се изваждат отдолу
Дъното на касетата се прави подвижно и се плъзга, за да може по-лесно да се изваждат най-долу стоящите картофи. Предната страна на касетата е на височина 30 см от пода, а задната - на 20 см. Дъските на дъното се наковават също на разстояние 2 см една от друга.
• Връхчетата на прорасналите картофи не трябва да се отстраняват, защото на тяхното място бързо ще се появят нови. Такива картофи трябва да се употребят по-бързо. В търговската мрежа на някои страни се продават безвредни препарати, с които напръсканите картофи не прорастват. Картофите за зимно запасяване е най-добре да се набавят през месеците октомври - ноември. Там, където ги има през цялата зима, запасяването трябва да става с по-малки количества.
Киселото зеле, киселите краставички и другите бързоферментиращи продукти по възможисст трябва да се съхраняват по-далеч от картофите, плодовете и пресните зеленчуци.
Лукът и чесънът на глави предварително трябва да се подсушат на сянка, след това се окачват на сплитки на проветриво място да доизсъхнат и се прибират в мазето окачени. Ако са на глави, те се разстилат върху метална мрежа или се насипват в щайги (най-добре в пластмасови).
Стелажи или стифове? Опаковани хранителни продукти се съхраняват в мазето, наредени по стелажи или на стифове. Те се правят около 2 м високи, по на 4-5 етажа и с дълбочина около 30 см, като разстоянието между отделните етажи е 30 до 50 см. Тъй като стъклените буркани със стерилизирани плодови, зеленчукови или месни консерви не бива да се нареждат едни върху други (вж. фиг.), за тях е достатъчна височина на стелажа 25 - 30 см. Най-рационално е стифовете да се изработят така, че височината на етажерките да може да се изменя според нуждите. В универсалните магазини се продават лесно сглобяеми стифове и подвижни етажерки.

Пресни плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци трябва да се съхраняват на проветриво място в щайги или в сандъци от летви.

Ябълки и круши. Плодовете се обвиват поотделно във вестник или в друга хартия и се нареждат в щайги или касети, които се поставят едни върху други.

 

Бурканите не трябва да се поставят едни над друг

Фиг. 3 Бурканите не трябва да се поставят едни над други
Касетите трябва да са на разстояние най-малко 20 см от стената.
Обвитите в хартия плодове се намират в ненапълно затворено пространство, в среда, наситена с въглероден двуокис, който се отделя при дишането им. Той задържа развитието на микроорганизмите и плодовете се запазват по-продължително време здрави. Преди да се наредят плодовете, касетите се застилат с хартия, а на дъното и под капака по възможност трябва да се постави пласт от мек талаш.
Пиперките се запазват пресни до 2-3 месеца, като се завият поотделно във вестници и се наредят в щайги, които също се обвиват във вестници.
Домати се запазват, като се оберат зелени и се оставят да доузреят при температури 10-12°С. Нареждат се на един или на два реда в щайги, поставени една върху друга. Те също могат да се завият в хартия.
Доматите могат да се оставят да доузреят и върху стъблото, което се изскубва и се окачва в помещение, където температурата през зимния сезон не се понижава под 0°С. При това съхраняване доматите наедряват, тъй като поемат хранителни вещества от изскубнатото стъбло и листата.

Черупкови плодове.

Орехи, бадеми и лешници, за да се запазят от разваляне, трябва да са добре подсушени. Узрелите плодове най-добре се подсушават в пластмасови щайги на слънце, след което се прехвърлят в торби и се съхраняват на сухо и проветриво място.
• За да се запазят лешниковите ядки от изсъхване и за да не гранясат, лешниците се заравят в чист, ситен и сух пясък, дървени стърготини или сухи трици в пръстенни делви или гърнета, а може и в сандъчета.

Съхраняване на лимоните

Лимоните могат да се запазят по-дълго време пресни, ако се поставят в буркан с прясна вода, която трябва да се сменя ежедневно.
Лимоните се запазват най-добре, като се увият в тънка хартия и се потопят в стопен парафин (от парафинови свещи). Подготвени по този начин, те се нареждат в сандъци и се съхраняват на тъмно и сухо място.
Лимоните ее запазват пресни, като се наредят в сандъче със сух пясък, който трябва, да ги покрива 4-5 см. Сандъчето се държи на тъмно, сухо и прохладно място.
• Сокът от лимоните се изтисква по-лесно, ако предварително за кратко време те се поставят в гореща вода или гореща фурна.

Съхраняване на виното

За съхраняване на виното съществуват най-различни възможности. Буретата трябва да се поставят върху здрави поставки, като по-малките съдове се подпират с клинове, за да не се разклаща
съдът и да не се размътват вината по време на бистренето им.

Поставки,за бутилки, които се нареждат една върху друга
Фиг. Поставки,за бутилки, които се нареждат една върху друга


Стъклените бутилки с бели, червени и шампанизирани вина трябва да се поставят в легнало положение в дървени шайги (фиг.), които се нареждат една над друга.
В мазетата с миризма на мухъл не трябва да се съхраняват никакви вина.

• При продължително съхраняване в хладилник или при бързо охлаждане в замразителната камера на хладилника бялото вино губи от аромата си. То трябва да престои в хладилинка толкова време, че да се охлади умерено до желаната температура.

Подобни статии

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Набраните в подходящо състояние плодове и зеленчуци незабавно се подготвят за добиване на сок. Основните операции от подготовката важат за п...

Мазето – традиционно място за съхраняване на хранителни продукти

Мазето – традиционно място за съхраняване на хранителни продукти

Ако разполагате със сухо и проветриво мазе и температурата в него се движи в границите между 3 и 10 °С, то може да се използва за съхран...

Нови златни правила на здравото дълголетие

Нови златни правила на здравото дълголетие

Нови златни правила на здравото дълголетиеАмерикански изследователи направиха списък с препоръки, чието изпълнение обещава дълголетие в здра...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

10504

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия