Съхраняване на плодове и зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци.

В някой по-тъмен ъгъл на мазето се поставя сандък със ситен пясък, в който могат да се съхраня-ват моркови, целина, корени от магданоз, ряпа и др. Корените се заравят в пясъка малко наклонено и то така, че само зелената им част да остане на повърхността му. Те могат да се съхраняват и наредени в няколко реда във форма на пирамидка със слабо навлажнен пясък между редовете.
Картофите се съхраняват най-добре насипани в щайги, поставени една над друга до 1м височина, и то при голям достъп на въздух. По-големи количества картофи се съхраняват, като се насипят върху по-дебел пласт слама и се оградят с дъски. Дебелината на пласта картофи не бива да е по-голяма от 1-1,20м, а температурата на помещението, в което се съхраняват, трябва да е между 3 и 5°С.

За съхраняване на картофите при домашни условия може да се използва и показаната на фиг.2 касета. Чрез наклонената скара най-напред се изваждат насипаните най - отдолу картофи.
За направата на касетата са необходими 9 летви с размери 40/60 мм и дъски, дебели 20 мм.
Дъските се нарязват под прав ъгъл на дължина по 1м и се наковават върху летвите, както е показано на фигурата. Разстоянието между отделните дъски е от 2 до 3 см.
След като се наковат двете странични страни на касетата, те се изправят и върху летвите им се наковават дъските, образуващи задната страна. Разстоянието между тях е също 2-3 см.

сандъка-касета картофите се изваждат отдолу
Фиг.2 От сандъка-касета картофите се изваждат отдолу
Дъното на касетата се прави подвижно и се плъзга, за да може по-лесно да се изваждат най-долу стоящите картофи. Предната страна на касетата е на височина 30 см от пода, а задната - на 20 см. Дъските на дъното се наковават също на разстояние 2 см една от друга.
• Връхчетата на прорасналите картофи не трябва да се отстраняват, защото на тяхното място бързо ще се появят нови. Такива картофи трябва да се употребят по-бързо. В търговската мрежа на някои страни се продават безвредни препарати, с които напръсканите картофи не прорастват. Картофите за зимно запасяване е най-добре да се набавят през месеците октомври - ноември. Там, където ги има през цялата зима, запасяването трябва да става с по-малки количества.
Киселото зеле, киселите краставички и другите бързоферментиращи продукти по възможисст трябва да се съхраняват по-далеч от картофите, плодовете и пресните зеленчуци.
Лукът и чесънът на глави предварително трябва да се подсушат на сянка, след това се окачват на сплитки на проветриво място да доизсъхнат и се прибират в мазето окачени. Ако са на глави, те се разстилат върху метална мрежа или се насипват в щайги (най-добре в пластмасови).
Стелажи или стифове? Опаковани хранителни продукти се съхраняват в мазето, наредени по стелажи или на стифове. Те се правят около 2 м високи, по на 4-5 етажа и с дълбочина около 30 см, като разстоянието между отделните етажи е 30 до 50 см. Тъй като стъклените буркани със стерилизирани плодови, зеленчукови или месни консерви не бива да се нареждат едни върху други (вж. фиг.), за тях е достатъчна височина на стелажа 25 - 30 см. Най-рационално е стифовете да се изработят така, че височината на етажерките да може да се изменя според нуждите. В универсалните магазини се продават лесно сглобяеми стифове и подвижни етажерки.

Пресни плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци трябва да се съхраняват на проветриво място в щайги или в сандъци от летви.

Ябълки и круши. Плодовете се обвиват поотделно във вестник или в друга хартия и се нареждат в щайги или касети, които се поставят едни върху други.

 

Бурканите не трябва да се поставят едни над друг

Фиг. 3 Бурканите не трябва да се поставят едни над други
Касетите трябва да са на разстояние най-малко 20 см от стената.
Обвитите в хартия плодове се намират в ненапълно затворено пространство, в среда, наситена с въглероден двуокис, който се отделя при дишането им. Той задържа развитието на микроорганизмите и плодовете се запазват по-продължително време здрави. Преди да се наредят плодовете, касетите се застилат с хартия, а на дъното и под капака по възможност трябва да се постави пласт от мек талаш.
Пиперките се запазват пресни до 2-3 месеца, като се завият поотделно във вестници и се наредят в щайги, които също се обвиват във вестници.
Домати се запазват, като се оберат зелени и се оставят да доузреят при температури 10-12°С. Нареждат се на един или на два реда в щайги, поставени една върху друга. Те също могат да се завият в хартия.
Доматите могат да се оставят да доузреят и върху стъблото, което се изскубва и се окачва в помещение, където температурата през зимния сезон не се понижава под 0°С. При това съхраняване доматите наедряват, тъй като поемат хранителни вещества от изскубнатото стъбло и листата.

Черупкови плодове.

Орехи, бадеми и лешници, за да се запазят от разваляне, трябва да са добре подсушени. Узрелите плодове най-добре се подсушават в пластмасови щайги на слънце, след което се прехвърлят в торби и се съхраняват на сухо и проветриво място.
• За да се запазят лешниковите ядки от изсъхване и за да не гранясат, лешниците се заравят в чист, ситен и сух пясък, дървени стърготини или сухи трици в пръстенни делви или гърнета, а може и в сандъчета.

Съхраняване на лимоните

Лимоните могат да се запазят по-дълго време пресни, ако се поставят в буркан с прясна вода, която трябва да се сменя ежедневно.
Лимоните се запазват най-добре, като се увият в тънка хартия и се потопят в стопен парафин (от парафинови свещи). Подготвени по този начин, те се нареждат в сандъци и се съхраняват на тъмно и сухо място.
Лимоните ее запазват пресни, като се наредят в сандъче със сух пясък, който трябва, да ги покрива 4-5 см. Сандъчето се държи на тъмно, сухо и прохладно място.
• Сокът от лимоните се изтисква по-лесно, ако предварително за кратко време те се поставят в гореща вода или гореща фурна.

Съхраняване на виното

За съхраняване на виното съществуват най-различни възможности. Буретата трябва да се поставят върху здрави поставки, като по-малките съдове се подпират с клинове, за да не се разклаща
съдът и да не се размътват вината по време на бистренето им.

Поставки,за бутилки, които се нареждат една върху друга
Фиг. Поставки,за бутилки, които се нареждат една върху друга


Стъклените бутилки с бели, червени и шампанизирани вина трябва да се поставят в легнало положение в дървени шайги (фиг.), които се нареждат една над друга.
В мазетата с миризма на мухъл не трябва да се съхраняват никакви вина.

• При продължително съхраняване в хладилник или при бързо охлаждане в замразителната камера на хладилника бялото вино губи от аромата си. То трябва да престои в хладилинка толкова време, че да се охлади умерено до желаната температура.

Подобни статии

Мазето – традиционно място за съхраняване на хранителни продукти

Мазето – традиционно място за съхраняване на хранителни продукти

Ако разполагате със сухо и проветриво мазе и температурата в него се движи в границите между 3 и 10 °С, то може да се използва за съхран...

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Набраните в подходящо състояние плодове и зеленчуци незабавно се подготвят за добиване на сок. Основните операции от подготовката важат за п...

Нови златни правила на здравото дълголетие

Нови златни правила на здравото дълголетие

Нови златни правила на здравото дълголетиеАмерикански изследователи направиха списък с препоръки, чието изпълнение обещава дълголетие в здра...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

7771

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия