Мазето – традиционно място за съхраняване на хранителни продукти

Ако разполагате със сухо и проветриво мазе и температурата в него се движи в границите между 3 и 10 °С, то може да се използва за съхраняване на някои хранителни продукти. Мазетата, през които преминават тръбите на парното отопление, не са подходящи за тази цел ( освен ако прозорчето им се държи непрекъснато отворено ). В мазето трябва да се инсталира електрическо осветление (лампа), а по възможност и контакт.
Подът обикновено се циментира. При много тъмно стълбище е добре последното стъпало да бъде боядисано бяло, за да се забелязва по лесно. Всяка година стените на мазето трябва да се варозват, а напролет да се обработват с препарати против вредни насекоми и гризачи. И в двата случая след това мазето трябва да се проветри основно.
През пролетно-летния сезон прозорчетата на мазето трябва да са замрежени с фина, по възможност тъмна мрежа. Ако се огряват от слънцето, трябва да се покрият с тъмна хартия или друга материя, за да се избегне вредното действие на слънчевата светлина върху хранителните продукти.
Мястото за въглища и дърва е добре да се огради с дъски. Въглищата трябва да са складирани така, че да са лесно достъпни и при пренасянето им да се избегне запрашването на продуктите.
Суровите дърва се нареждат едно върху друго, като помежду им се поставят напречно дървета, което ще осигури по-добра циркулация на преминаващия през тях въздух.

 

Какво още може да има в мазето ?

Масичка, върху която ще се поставят извадените продукти, чисти стари вестници за обвиване, малко канап или мек тел за завързване, метла и лопата.

Какво не трябва да се поставя в мазето ?

Различни вехтории, безразборно разхвърляна стара хартия или дървен талаш, в които могат да се развъдят различни вредители; изхвърлени мебели или части от тях, които вече не са необходими, стари юргани възглавници и дрехи.
• За да се поддържа въздухът в мазето сух, в някакъв керамичен съд или друг съд се поставя не много голямо парче ( 500-600г) негасена вар, която поглъща влагата.

Когато за велосипеда няма място

• Обикновено в блоковите жилища, където рядко има определени места за велосипеда или детската количка, мазето остава единственото място за тяхното прибиране. Най - добре е велосипедът да се пази закачен на стената, защото така гумите му се запазват най-добре. На фигурата е показан начин за закачване на обикновен мъжки велосипед.
Когато велосипедът не се използва дълго време, той трябва да се държи закачен
Когато велосипедът не се използва дълго време, той трябва да се държи закачен

Какво трябва да се постави на тавана?

През лятото - зимни дрехи, поставени в целофанови или полиетиленови торби, обработени със средства против молци; през зимата - летни дрехи, куфари, принадлежности за пътуване, цинкови, бакърени и други метални съдове (но не и дървени, защото ще се разсъхнат).
Някои вещи и по-тежки предмети, които не се използват често - неупотребявана в момента детска количка, излишни легла, кошове за пране, въжета за простиране на дрехи и др. Дрехите за пране, поставени в съответната кошница, кошче или дървен кафез, могат да се държат до деня на из-пирането им на тавана. На тавана могат да се поставят и различни кашони и опаковки, които в момента не са нужни.

Какво не трябва да се постави на тавана?

На тавана не бива да се поставят хранителни продукти (с изключение на сушени плодове и зеленчуци и черупкови плодове) и дърва за горене. Тук трябва да отбележим, че при подреждането на тавана трябва да се спазва изключително добър ред.
Повредите по тавана (ако на места тече) трябва веднага да се отстраняват. Поне веднъж в месеца таванът трябва да се почиства, а веднъж в годишната да се освобождава от ненужни вехтории, които трябва да се предават на вторични сурвини. На тавана трябва да има водопроводен кран и няколко торби с пясък, които да се използват в случай на пожар.

Подобни статии

Съхраняване на плодове и зеленчуци

Съхраняване на плодове и зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци. В някой по-тъмен ъгъл на мазето се поставя сандък със ситен пясък, в който могат да се съхраня-ват моркови, целина,...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

Начини за консервиране на месо и риба

Начини за консервиране на месо и риба

Месото и рибата могат да се консервират чрез осоляване, пушене, варене, сушене, замразяване и стерилизиране. Осоляване  Прилагат се два на...

Как правилно да съхраняваме вкъщи витамините и хранителните добавки?

Как правилно да съхраняваме вкъщи витамините и хранителните добавки?

Как правилно да съхраняваме вкъщи витамините и хранителните добавки?Учените са загрижени за начина, по който витамините и хранителните добав...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

2458

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия