Сухо строителство с гипсокартон

Сухо строителство с гипсокартон
Необходими инструменти и етапи на работа с гипсокартон

Работата с гипсокартон е бърза и лесна, може да бъде свършена от всеки домашен майстор.

Гпсокартонените плоскости създават повърхност, подходяща за боядисване и гипсова шпакловка. Те намират приложение в системи за преградни стени, предстенни обшивки, стенни облицовки и окачени тавани.

Видове гипсокартон:

Гипсокартонените плоскости най-общо могат да бъдат подразделени на три вида- обикновени, пожароустойчиви и влагоустойчиви.

Обикновения гипсокартон представлява плоскост, чиито повърхности и кантове по дължина са облечени със специален устойчив картон.

Пожароустойчивия гипсокартон е плоскост, чието ядро е допълнително армирано с мин. 0,2 % от теглото стъклофазерни нишки с дължина 3 – 30 мм., за по-дълго запазване на целостта под въздействието на пожар и е допълнително машинно инпрегниран с цвят на лицевата част в розово-червен.

Влагоустойчивия гипсокартон е плоскост допълнително машинно импрегнирана срещу влага с видим цвят на лицевата част в зелено.

Необходими инструменти:

За да работите с гипсокартон не са ви необходими скъпоструващи инструменти. Всичко, което ви е нужно е молив, линия, макетен нож, челно ренде, ренде за фаска или нож, шило или фреза за контактни кутии.

Етапи на работа:

За да изрежете или оформите част от гипсокартонената плоскост се преминава през 6 етапа:

Линията се поставя лицевата страна на плоскостта, където желаете да отрежете и с помощта на молива се начертава права линия.

По вече начертаната линия се минава с макетен нож с лек натиск така че да се прореже кортоненото покрите на гипсокартона

Плоскостта се пречупва по нареза, като за целта се постави върху ръб или просто се изправи листа вертикално и двете части на листа се притиснат в обратната на среза посока.

С макетния нож обратната страна на гипсокартона от към гърба му се разрязва хартиената/картонена кашировка.

Ръбовете на получените две части трябва да бъдат почистени с челно ренде за гипсокартон.

С нож или ренде за фаска трябва да се направи скосяване на челните ръбове, за да може шпакловъчната смес да се свърже директно за гипса.

Ако във вече подготвената плоскост обмисляте да има електро и инсталационни прорези, ви е необходимо шило или фреза за инсталационнни прорези.

Повече информация за сухото строителство и видовете монтаж на гипсокартона може да намерите в: Gipsokartoni.com

Категории

Дом, Интериор

Подобни статии

Монтиране на врати

Монтиране на врати

Правила и процедури при монтаж на вратиКогато се извършва монтаж на врати, трябва да се спазват строги правила. Не е препоръчително това да ...

Ето как може да се неутрализира синдромът “сухо око”

Ето как може да се неутрализира синдромът “сухо око”

Ето как може да се неутрализира синдромът “сухо око”Тийнейджър от Тайван почина, след като прекара 40 часа в мрежата с любимите си компютърн...

Пране на бельото и облеклото

Пране на бельото и облеклото

Водата като средство за пране Твърдост на водата. Природните води, каквито са кладенчовите, речните, изворните и др., почти винаги съдържат...

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Как да си направим предстенна обшивка от гипсокартон сами.

Как да си направим предстенна обшивка от гипсокартон сами.

Вътрешната изолация е едно идеално решение за външни стени на панелни апартаменти и излиза много по-евтино в сравнение с външна изолация и а...

Анонимен

Анонимен

1 публикации

Публикувано
Публикувано

22.02.2013

Обновено
Обновено

08.03.2013

Прочетено
Прочетено

2102

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия