Как да си направим предстенна обшивка от гипсокартон сами.

Кратко ръководство за това , как сами можем да си направим вътрешна изолация на апартамента чрез изграждането на предстенна обшивка от гипсокартон и минерална вата.

Вътрешната изолация е едно идеално решение за външни стени на панелни апартаменти и излиза много по-евтино в сравнение с външна изолация и алпинисти.

В тази статия ще се опитам да обясня под формата на кратко ръководство, как лесно сами можем да си направим вътрешна изолация чрез изграждането на предстенна обшивка на метална конструкция с минерална вата.

1 Необходими материали и консумативи:

 • гипсокартон-количеството се изчислява лесно колкото квадратни метра е нашата стена толко квадратни метра гипсокартон ще ни трябват, плюс около 7% за фира.
 • CD профили-разходна норма 3 л.м. за 1кв.м.
 • UD профили-разходна норма 1 л.м. за 1кв.м.
 • директни окачвачи -разходна норма 1,5 бр. за кв.м.
 • винтове за гипсокартон с размер 25мм.- около 25бр за кв.м.
 • пирон-дюбели-4бр за 1 кв.м.
 • минерална вата 4-5см според квадратурата.

     2.Необходими инструменти:

 • винтоверт
 • перфоратор или дрелка.
 • нивелир с дължина поне 180см. 
 • ножица за ламарина.
 • чертожен конец(чертилка) -има за по 2лв във всяка железария.
 • макетен нож.
 • чук.

След като сме набавили необходимите материали и инструменти можем да пристъпим към монтажа:

   1.Монтиране на окрайчващия UD профил.

 По предварително очертана линия на пода тавана и съседните стени монтираме профила като за целта използваме дюбел пирони с диаметър 6мм.Отстоянието между отделните дюбели трябва да е не повече от 40см.

   2.Монтиране на директните окачвачи към стената.

Директните окачвачи се монтират на отстояние един от друг точно 60см по хоризонтала и около 80см по вертикала.Всеки окачвач се закрепя към стената с по два дюбела.

   3.Поставяне на CD профилите.

Монтажните CD профили се подреждат през 60см като зад всеки от тях трябва да стоят по-рано монтираните окачвачи. При стая с височина 250см зад всеки профил трябва да има минимум по два директни окачвача.

 4.Прихващане на монтажните профили към директните окачвачи и тяхното нивелиране.

Посредством винтове прехващаме профилите, като за целта задължително използваме и нивелир. Много важен момент е правилното нивелиране на профилите, както по вертикала така и по хоризонталата.

 5.Поставяне на минерална вата в кухината между конструкцията и грубата стена.

Поставянето на минералната вата е ключов момент за да постигането на по голям ефек (шумо и топло изолация).Желателно е ватата да бъде укрепена допълнително за да се предотврати полседващо свличане.

    6.Монтиране на гипсокартонените плоскости.

Платната гипсокартон се монтират върху предварително нивелираните монтажни CD профили посредством винтове за гипсокартон(рапиди). Отстоянието между винтовете трябва да бъде не по голямо от 25см. Важна подробност също е те да не бъдат навити прекалено дълбоко в гипсокартона.

Ако все пак решите да се обърнете към майстор, може да получите подробна информаия и актуални цени за монтаж на гипсокартон тук.

Подобни статии

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят здравословно, това важи в повишена степен за спортистите, хората подложени на сил...

ДЕПРЕСИЯТА

ДЕПРЕСИЯТА

Депресията Депресията се отнася към психичните заболявания и не случайно е наречен „Бичът на 21 век“. В напрегнатото ни еждедневие животът ...

Препариране на птици

Препариране на птици

Подготовка на птиците за одиране Препоръчва се всеки любител на препараторското изкуство да направи първите си опити за одиране на птица въ...

Препариране на бозайници

Препариране на бозайници

Устройство на тялото на бозайниците Препарирането на бозайници е също много увлекателно. При тях се иска по-голям скулпторски талант. Ако п...

Станимир Иванов

Станимир Иванов

1 публикации

Публикувано
Публикувано

19.05.2014

Обновено
Обновено

19.05.2014

Прочетено
Прочетено

11659

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия