Спортно значи съвременно

Модата и начинът на живот

Какви ли не гневни думи са казвани по адрес на модата! Тя е и капризна, и лекомислена, и деспотична, и неразумна. С нея и се борят, и я осмиват, и я преследват. Но в последна сметка й се подчиняват, защото модата притежава способността извънред­но бързо да формира общественото мнение и чрез него да повлиява вкусовете и привичките на всеки отделен човек. Доста­тъчно са „заповедите" на „законодателите на модата" и милиони хора от всички континенти на земното кълбо послушно подрязват или удължават полите си, стесняват или разширяват панталоните, подстригват или си пускат дълги косите, боядис­ват в друг цвят ноктите си...

Модата безкрайно се променя и затова никога не умира. И ако се позамислим, ще стигнем до извода, че нейните „капризи" не са съвсем случайни, не са безсмислени - в тях като в огледало се отразяват промените на самия живот. Човекът никога не се е отнасял към своите дрехи утилитарно. Той винаги е искал дре­хата не само да пази тялото от студ и горещина, но и да радва окото, да бъде красива, да доставя естетическа наслада. Мислим, че този закон е приложим към костюмите на всички времена и народи. Различни времена - различни изисквания към красо­тата и елегантността. Тези изисквания се формират от условия­та на живота на хората, от техните привички, труд и познания. Свободните дрехи и широките обувки на селянките сякаш спе­циално са били предназначени за тежката работа на нивата и вкъщи. Твърдият корсет, пищните поли, харбалите и дантелите на светската дама недвусмислено говорят за нейното безделие, за заседналия, лишен от движения начин на живот. А леката и удоб­на дреха на днешния ден явно отговаря на изискванията и заниманията на нашето поколение.

Съвременната жена се учи, работи и твори наравно с мъжа. На нея не й отива да се превръща в наконтена кукла, в изящна статуетка. Естествено и дрехите на нашата съвременница трябва да съответстват на нейното положение в обществото, на нейни­те нови права и задължения. Но рационалността на съвремен­ния костюм не влиза в противоречие с неговата красота и естетическа ценност. Просто днес в това понятие се влага нов смисъл.

Ние вече споменахме как се е променил в наши дни еталонът на женската красота. Не само правилни черти на лицето, но и хармонично съчетаване на прекрасни душевни и физически качества плюс изработена от детството спортна лекота, стегнатост, умение до съвършенство да владее своето тяло, крепко здраве - ето какво ценим у нашата съвременница. Естествено такива жени все по-решително се отказват от маниерността, прекомерната сложност в облеклото и отдават предпочитание на опростените, изящни линии и лаконични детайли, на един­ството и изразителността на ансамбъла.

Ориентация към спортния стил

Модата тънко е уловила променения стил на живот и го е въплътила в най-популярния сега стил - спортния. Гъвкаво прилепващият към фигурата трикотаж е увлечението на века, както и разширената нестесняваша движението пола, пуловерите и блузите, приличащи на мъжки ризи, шлиферите, обувките на устойчив ток, ботушките, шалчетата, плетените шапчици, плътните чорапи и плетените панталони и накрая панталоните, без които съвременната жена изобщо не може да мине.

Разбира се. спортният стил не изчерпва цялото разнообразие, а предложенията на съвременната мода. Съществуват и други, по-женствени и романтични или, обратно, по-строги стилове на обличане. Но те отминават, сменят се един с друг, а спортният остава и с всяка изминала година все по-здраво навлиза в нашия живот.

Възникването и утвърждаването на тази насока в модата специалистите свързват с 50-те години, с името на прочутия френски моделиер Пиер Куреж. Той пръв въвел женските ботушки, роклята и блузката в стил мъжка риза, предложил скъсяването на полата, заменил традиционната украса (рюшове, панделки, харбали) със спортни елементи: коланчета, джобове, пагончета, кантове, декоративни тегели, метални копчета. През последните десетилетия ние толкова сме свикнали с тези модни детайли, че сме склонни да забравим колко неотдавна всъщност са се появи­ли и как рязко са променили направлението на модата.

Ето вече няколко десетилетия по целия свят властва дънковата мода (безпрецедентен случай в историята на костюма - нито една мода не се е задържала още толкова дълго, а тази май не се кани да предава позициите си). Джинсите и дънките не се мачкат, изглеждат непретенциозно, демократично. Започна се с панталоните, след това се появиха дънковите и джинсовите яке­та, ризи, жилетки, поли рокли, шапки, чанти, палта, обувки - един цял гардероб в същия подчертано младежки (и затова под­младяващ) стил. През последните години дънковият стил се допълни с т. нар. стил сафари - същата спортна, дори леко вое­низирана дреха, но вече не традиционно синя, а в бяло-зелено-кафяво-сива гама. Интересно, че дънковата мода не прави особе­ни различия между своите поклонници и поклоннички - и едни­те, и другите носят дрехи с една и съща кройка и фасон: все същите панталони, якета и ризи. Вихърът на дънковата мода въвлече в своята орбита и възрастните - вече е твърде приятно да носиш дрехи, в които се чувстваш непринудено и които ос­вен това те подмладяват, подчертават стройността на фигурата. Но, уви, когато я няма вече стройността, те безжалостно издават истинската възраст. Впрочем това не е чак толкова лошо: немал­ко дъщерички и майки точно след купуването на дънки са били заставени да се заемат с гимнастика и да отслабнат. Модата разполага с много по-солидни аргументи от лекарите!

Немного отдавна по поръчка на една западногерманска фир­ма за готови дрехи специалистите с помощта на електронноиз­числителна машина са създали модел на бъдещата мода и се ока­зало, че тя ще запази основните черти на днешната мода: ра­ционалност, простота, спортен стил. Един от водещите моделие­ри на Англия, базирайки се на прогнозите на електронноизчис­лителната машина и ръководейки се от собствената интуиция, твърди, че към средата на идващото столетие, а може би и по-ра­но, мъжете и жените ще носят едни и съши дрехи - ще победят панталоните. Не е изключено това да бъдат все същите неизкореними дънки.

Значи този, който е избрал за себе си спортен стил на облича­не и твърдо се придържа към него, няма да изостава от модата.

В началото по замисъла на моделиерите спортните дрехи са били предназначавани само за млади момичета - те подчер­тават стройните линии на фигурата, открояват свежестта на лицето, изяществото на походката и стойката. Но удобствата на спортната дреха, нейната простота и елегантност бързо завою­ваха сърцата на жените от всички възрасти. И младичките ученички, и техните майки, и дори бабите им с удоволствие но­сят рокли и блузи с кройка на мъжка риза, пуловери, жилетки и панталони. Носят ги не само по време на ски-разходка,на екскур­зия или в извънградската вила - носят ги вкъщи, на работа, на улицата.

Дори стремителният успех на новата твърде женствена мода в стила на 30-те години (тесни поли, подчертана талия, раз­ширена линия на раменете) не можа да измести така обикнатия от всички спортен стил. В центъра на модата вече не е младото момиче, а зрялата жена, която обича да се облича грижливо и елегантно, не скривайки, а по-скоро показвайки своята женственост. Но и тя не си представя своя гардероб без пантало­ни, блузони, фланелки — целия арсенал на класическия спортен стил.

Безразлична към възрастта, спортната мода съвсем не е безразлична към фигурата на жената, към степента на нейната физическа тренираност. Тя не скрива, а подчертава недоста­тъците на походката, стойката, начина на държане. Пък и материалите, които нашироко използва съвременната мода, не са предназначени да замаскират прекомерната пълнота: еластич­ните и синтетичните тъкани, трикотажът - много тънък или, обратно, с груба фрактура, с едра платка - не украсява твърде онези, които не се грижат за своята спортна форма. Така че от гледна точка на елегантността и модата съвременната жена съв­сем не може да мине без физкултурата. Модните панталони са подходящи и удобни дори и за баба, ако тя се грижи за фигурата си и я поддържа с помощта на физически упражнения. И в същото време те могат да стоят безобразно на нейната младичка внучка, която повече обича да си полежи на дивана, вместо да покара ски, и следователно не умее красиво да се движи и добре да се държи. Днес не са на мода изнежеността и слабостта, а енергичността, спортният дух, здравето. Това се проявява във всичко, дори и в начина на обличане.

Категории

Спорт, За жени

Подобни статии

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Гащеризонът - винаги на мода

Гащеризонът - винаги на мода

Помните ли онези луди години, в които диското, плитките, дънките, дънковите гащеризони, тениските и маратонките бяха на мода? Ако в съзнание...

Какво значи презареждане на тонер касета

Какво значи презареждане на тонер касета

Презареждането на тонер касета е един чудесен начин да дадете живот на вашия лазерен принтер. Вместо да купувате нов консуматив е достатъчно...

Мъжките парфюми на Gucci - виновни по всички обвинения!

Мъжките парфюми на Gucci - виновни по всички обвинения!

Мъжете вече не са това което бяха. Вече няма и следа от зле поддържани и старомодни господа. Все пак, за да спечелиш дамата на сърцето си, т...

Вие смятате, че кърмата не ви достига

Вие смятате, че кърмата не ви достига

Веднага трябва да кажем, че най-често вие се заблуждавате. Подвеждат ви вероятно съветите на вашите близки. А може би вие си правите неправи...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.07.2010

Обновено
Обновено

26.07.2010

Прочетено
Прочетено

2222

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия