Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при покупката на даден артикул.
При покупката на текстилна тъкан не бива да се осланяме единствено на външния й вид. Най-правилно е да купуваме тъкани от трайно утвърдили се по качество производствени марки или да потърсим съвета на специалисти. Това е особено важно при изделията от изкуствени коприни и от синтетични влакна.
Да се знае произходът на различните видове текстилни влакна, от които са изработени бельото, облеклото и другите текстилни изделия, е от решаващо значение за прането, гладенето, чистенето и други обработки, на които те биха били подложени по време на употребата им.

 

Разпознаването на влакната може да се извърши по следния начин:
Oт основата и вътъка на предназначеното за обработка текстилно изделие се изпитват 15 до 20 нишки. Ако изделието е изработено от еднородни материали, е достатъчно да се извърши т.нар. проба чрез изгаряне. По начина на горенето на поставена в пламъка на запалена кибритена клечка, свещ (или в друг пламък) нишка и по миризмата на отделящите се при горенето й газове и други продукти може доста сигурно да се определи нейният произход.
Памучните и ленените влакна изгарят сравнително бързо, при което отделящата се миризма наподобява миризмата на горяща хартия. Пепелта, получена след изгарянето е със сиво-бял цвят.
Вълнените влакна, запалени, горят по-бавно от памучните и ленените, като отделят миризма на изгорял рог. В края на изгорялата нишка се образува овъглена, лесно трошлива топчица. Пепелта от изгарянето на вълнените влакна представлява черна шуплеста маса.
Влакната от естествена коприна при запалване горят бавно и се овъгляват, като образуват шуплест остатък. При горенето им се отделя неприятна миризма на изгорели пера и косми.

Вискозните влакна и влакната от медно-амонячната коприна, запалени, изгарят бързо, като оставят малко пепел и отделят миризма на горяща хартия.
Казеиновите влакна в пламъка на лампата се размекват и се стапят, като образуват топчица с миризма на горен рог.
Синтетичните влакна при загряване или гладене се стапят и се слепват помежду си. При горенето им почти винаги се образува топчица, която за разлика от топчиците на вълната и казеиновите влакна е твърда и не се разтрошава при притискане между пръстите.
Когато резултатите от пробата чрез изгаряне на влакната са съмнителни, необходимо е да се изследват химически малки проби от вътъка и основата. Това изследване се състои в обработване на пробите с различни вещества, които са общодостъпни и могат да се закупят от аптеките или от специализираните магазини.

Рецепта № 1. Разпознаване на материя от памук, вълна и естествена коприна

Малко парченце от предназначената за изследване материя се потапя с помощта на пинцети или щипка за пране в чаена чаша с горещ разтвор от натриева основа (сода каустик) - 10г сода каустик в 100г вода. Ако материята е вълнена или от естествена коприна, тя се разтваря в разтвора без остатък. Ако в течността се окаже неразтворим остатък, той е от растителен произход - от памук или лен.
Внимание! За безопасна работа с натриева основа (сода каустик) виж статията "А сега малко химия без формули".

Подобни статии

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Събиране на материали за изследване

Събиране на материали за изследване

За разпознаване на заболяването се налага често да се вземат от болния секрети и екскрети за изследване. При лежащо болните събирането и изх...

От какво се замърсяват бельото и облеклото

От какво се замърсяват бельото и облеклото

Замърсяването на бельото и другите текстилни изделия се дължи на отложените по тях вещества от човешкото тяло и околната среда.При нормални ...

Подготвяне на бельото и облеклото за пране

Подготвяне на бельото и облеклото за пране

Подготвяне на бельото и облеклото за пране До деня на изпирането замърсеното бельо трябва да се държи на сухо и проветриво място. Ако влажн...

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

При прането на текстилни изделия от синтетични влакна трябва да се има предвид следното.Синтетичните материи имат способността силно дa поем...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

4371

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия