Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи". Пресните мазни петна са винаги по-тъмни от тъка-ните, върху които са образувани. Колкото по-старо е едно мазно петно, толкова повече то светлее и придобива матов оттенък. Освен това старите мазни петна проникват дълбоко в тъканта и се появяват дори и на обратната й страна.
Така наречените „лесно разтворими" мазни петна се получават от растителни масла (олио, зехтин), краве масло, свинска мас, восък, стеарин и др.
Към „трудноразтворимите" мазни петна спадат петната от безир, смоли, лакове, блажни бои, червен восък, смазки и др.
Несъдържащите мазнини петна са с рязко очертани граници. Цветът им варира от жълтеникав до кафяв. Контурите им са по-тъмни от самите петна. Такива са петната от пиво (бира), плодови сокове, пресни плодове, чай, кафе, вино и др.
Петната, съдържащи едновременно и мазнини, и немастни вещества, са едни от най-често срещаните. Краищата им в зависимост от съдържанието на мазнини са повече или по-малко ясно изразени. Обикновено се задържат по повърхността на тъканите и само влизащите в тях мазнини проникват по-дълбоко. Към тази група спадат петната от мляко, кръв, супи, млечно кафе, сосове, уличен прах и др.
Така наречените „окислени" петна са с разлети краища и в зависимост от „възрастта" им са жълтеникави или червеникави, а понякога и кафяви. Те се появяват върху образувани вече петна от нововъзникнали вещества в резултат на действието на светлината, кислорода от въздуха и други фактори. Тези петна са едни от най-трудно отстранимите. Стари петна от ягоди, плодове, парфюми, чай, кафе, вино, плесени и др. обикновено се окисляват.
Голяма част от петната, докато са още пресни, могат да се отстранят, като се промият няколко пъти с вода - най-напред със студена, а след това с гореща. При тази обработка обаче трябва да се има предвид, че по някои тъкани от самото намокряне с вода се образуват петна. Затова се прави проба, като някое чисто място отвътре на дрехата (подгъв или шев) се намокря с малко вода. По този начин може да се установи и трайността на багрилата спрямо действието на водата.
Петната от растителни и животински мазнини, безир, смоли и други подобни вещества се почистват с някой органичен разтворител (спирт, бензин и др.), тъй като са неразтворими във вода. Тези петна се почистват по описания по-горе начин за отстраняване на по-големи и по-тежки петна с тази разлика, че по-тежките и по-дълбоко проникнали в тъканта петна се почистват чрез натриване не с тампон, а чрез мокра обработка с четка. По-добри резултати се получават, ако петната, вместо да се трият с четката, се потупват с нея. Така разтворителят прониква по-дълбоко в тъканта и тя се запазва от разнищване.
По-нетрайните и фини тъкани трябва да се обработват от опаката им страна, и то с мека четка.Върху по-малките петна по фини тъкани разтворителят се

нанася с помощта на стъклена или дървена пръчица. Един от сигурните начини за почистване на петна е обработката им с избелители. Този начин обаче не може да се приложи върху десенирани или цветни тъкани, тъй като избелителите могат да разрушат и багрилата. Някои текстилни материи обаче, като поплини (райе, каре и дюс), зефири (райе, каре и дюс), кърпи за лице, жакардови покривки и салфетки, поплини за пижами и др., са обагрени с трайни спрямо действието на избелителите багрила, поради което петната по тях могат да се избелват с разтвор от белина или други хлорсъдържащи избелителни средства.
Забележка. С белина могат да се избелват само изделията от памук, лен, целволе и изкуствена коприна. Вълнените изделия и изделията от изкуствена коприна се избелват с кислородн а вода, а изделията от синтетични влакна не м о г а т да се обработват нито с белина, нито с кислородна вода.
След като петното се почисти с избелителното средство, тази част от дрехата трябва да се изпере многократно с чиста студена вода и след това мокрото място бързо да се подсуши, като се попие със суха кърпа, гюдерия или други подобни материи или като дрехата се завие със суха кърпа. Останалата още влага се разнася равномерно по всички страни с помощта на пластмасова гъба - така се предотвратява образуването на ореоли. Ореоли могат да се образуват също, ако при почистването на петното се разрущи апретурата на плата и тя се извлече заедно с течността.

 

Подобни статии

Събиране на материали за изследване

Събиране на материали за изследване

За разпознаване на заболяването се налага често да се вземат от болния секрети и екскрети за изследване. При лежащо болните събирането и изх...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

Избор на подходящи сортове лози

Избор на подходящи сортове лози

Какво е сортовото разнообразие при лозата Още в най-дълбока древност човекът е започнал да отбира онези форми на дивата лоза, които са прив...

Как се извършват беритбата, сортирането и съхраняването на овощните плодове

Как се извършват беритбата, сортирането и съхраняването на овощните плодове

Какво значение има моментът на беритбата за качеството на овощните плодове? От момента на беритбата зависи до известна степен качеството на...

Как се отглежда сливата

Как се отглежда сливата

В кои райони може да се отглежда сливата? Най-благоприятни условия за отглеждане на сливата има по северните склонове на Стара планина (Тро...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

2322

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия