Противокорозионни препарати

Под действието на външната среда металите се окисляват и губят първоначалните си свойства. Те започват да се разрушават или с други думи - да кородират. Пример за корозия на металите е ръждясването на железните и стоманените части и предмети.
За защита от корозията повърхността на метала се покрива с тънък пласт от смазка, маслена боя, лак, емайл или друго пред-пазно средство.
По-долу ще дадем няколко по-лесно изпълними рецепти за защита на металите от корозия.

Рецепта № 400. Предпазване на стоманени изделия (I)
Стоманени изделия се предпазват от корозия, като се намажат леко със смес от 56 г ланолин и 112 г газ (петрол). Преди да се намажат, изделията трябва да се изтрият добре със сух вълнен парцал.

Рецепта № 401. Предпазване на стоманени изделия (II)
Предварително добре почистената стоманена повърхност се намазва с тампон или мека четка, потопена в горещ, разтвор от 16 г концентрирана фосфорна киселина (H3P04) с плътност 1,43 г/см3, 18 г манганов двуокис (пиролузитов прах) и 640 см3 вода. Намазаната повърхност се изплаква добре с гореща вода и се изсушава.

Рецепта № 402. Предпазване на стоманени изделия (III)
Добре почистената стоманена повърхност се потапя в продължение на 1 мин. в кипящ разтвор от 250 г натриев фосфат (Na3P04) и 250 г натриев карбонат (калцинирана сода) в 4,5 л мека вода, след което се изплаква с гореща вода и се подсушава.

Рецепта № 403. Предпазване на стоманени изделия (IV)
Добре почистеното стоманено изделие се потапя за 30 мин. в загрят до 95 - 98°С разтвор от 250 г железен фосфат и 350 г концентрирана фосфорна киселина в 4,5 л вода. След като се извади от разтвора, изделието се изплаква с чиста вода и се подсушава. Полученото върху металната повърхност покритие се изтрива с мека текстилна материя, напоена с машинно масло.

Рецепта № 404. Полировъчна паста за метали
90г бял вазелин и 10 г парафин се стапят и към тях се прибавят при бъркане 30 г фин пясък, 10 г винервайс и 8 г натриев тиосулфат.

Рецепта № 405. Друг вид полировъчна паста
22 г терпентин и 50 г течен парафин се стапят и към тях се прябавят при бъркане 50 г железен миниум и 25 г фин шмиргелов прах.

Почистване на метални повърхности

Рецепта № 406. Почистване на стоманени предмети
Покрити с ръжда или други замърсявания стоманени предмети се почистват, като се потопят в продължение на няколко часа в газ за лампи (петрол). Ръждата набъбва и лесно се отстранява, като предметът се изтрие с мек парцал, навлажнен с газ.

Рецепта № 407. Паста за почистване на ръжда
Стоманени предмети се почистват с паста, приготвена от 65 г вретенно (минерално) масло, 15 г парафин и 20 г ситно смлян и пресят прах от пемза.

Рецепта № 408. Почистване на цветни метали (I)
Медни и месингови предмети се почистват с разтвор от 15 г оксалова киселина и 200 см3 вода, към който се прибавят 350 г смлян и пресят кварцов пясък.

Рецепта № 409. Почистване на цветни метали (II)
Медни, месингови, никелови, хромови и предмети от други цветни метали се почистват със смес от 10 г сапунен прах, 50 г промит винервайс, 20 г фино смлян и пресят кварцов пясък и 20 г железен миниум (ферофери окис).
• Медни и месингови предмети могат да се полират, като се трият с парцал, върху който се поставя паста за зъби или шлайф паста за автомобилна козметика.
• Повърхността на медни предмети се почиства, като се поставят в продължение на 20 - 30 мин. в кипящ разтвор от 20 г калцинирана сода в 0,5 л мека вода.
• Блясъкът на потъмнели сребърни предмети се възстановява, като се измият със сапунен разтвор и след това се накиснат в разтвор от 20 г натриев тиосулфат (фотографски фиксаж) в 100 см3 вода. Накрая се изплакват няколко пъти с хладка вода.
• Потъмнели позлатени предмети могат да се освежат, като се изтрият внимателно с мек памучен парцал, напоен с 8% -ен разтвор от белина и яйчен белтък.

Рецепта № 410. Боя (паста) за печки
В емайлиран съд се поставят 25 г глицерин, 5 г формалин и 120г графит и се разбъркват във вид на паста. След това при бъркане към сместа се прибавя предварително сварен разтвор от 16 г сапун и 20 г парафин в 130 см3 вода. След като изстине, пастата се прехвърля в кутии или малки бурканчета.

Подобни статии

Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

В домашните перални машини предварително накисване не е необходимо, освен в случаите, когато се налага изпиране на силно замърсено бельо. Въ...

Не мийте съдовете с перилни препарати

Не мийте съдовете с перилни препарати

Както вече видяхме, в състава на синтетичните перилни препарати влизат и така наречените повърхностно-активни вещества(ПАВ), които притежава...

Огнезащитни вещества и препарати

Огнезащитни вещества и препарати

За да придобие огнеустойчивост, дървесината се обработва със специални средства, които под влиянието на топлината се разлагат и отделят него...

Качествени препарати за почистване

Качествени препарати за почистване

Препарати за качествено почистванеВсяка домакиня се е сблъсквала с неприятната част – чистенето на санитарните помещения и банята. Но както ...

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиалната астма е заболяване Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обратимо генерализирано стесн...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

5897

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия