Приготвяне на домашен оцет

Рецепта № 427. Оцет от малинови отпадъци
За приготвяне на оцет се използват остатъците от малини, от които се прави малинов сироп или сок, както и презрели, ока-пали и смачкани плодове. Тези отпадъци се поставят в емайлиран съд и се заливат с толкова вода, че да се покрият. На 5 кг отпадъци се прибавят и по 700 - 800 г захар. Сместа се смачква, разбърква се и се оставя на топло място. От време на време се разбърква, за да се предпази повърхността й от засъхване. След 10 -14 дни полученият бистър сок се прецежда и към него се прибавя половин литър винен оцет. След около 20 дни малиновият оцет е готов и може да се разлива в бутилки, които трябва да се съхраняват добре запушени на хладно място.

Рецепта № 428. Плодов оцет
Приготвя се от презрели и окапали плодове, негодни за консумация или за друга преработка. Вземат се широкогьрлени бутилки (например от боза) и се напълват до половината с дребно нарязани плодове, след което се допълват с винен оцет. Гърлата на бутилките се превързват с марля. Оставят се на топло. След 14-15 дни бистрата течност се прецежда през марля или гъсто сито и се налива в бутилки, които се затварят плътно и тапите им се парафинират или запечатват с червен восък. Съхраняват се в хладно помещение.

Рецепта № 429. Ароматизиран и подсладен малинов оцет
Бутилки с широко гърло се напълват до половината със зрели малини, допълват се догоре с винен оцет и се оставят на топло място, След 14 - 15 дни съдържанието им се прецежда и към всеки литър от бистрата течност се прибавят по 300 г захар. Течността се загрява до кипване в емайлиран съд, прецежда се още веднъж и след като поизстине, се налива в бутилки, тапите на които се парафинират и/или покриват с червен восък. Съхраняват се в прохладно помещение. Така полученият оцет е великолепна подправка за плодови и други салати.
По същия начин се приготвя и ароматизиран оцет от ягоди.

Рецепта № 430. Ябълков оцет
За ябълков оцет се използват нискосортови и негодни за консумация и преработка ябълки - повредени, натъртени, окапали, отчасти загнили и пр., а също и остатъци при варене на компоти и др.
Ябълките се измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината им и без да се белят, нарязват се на тънки кръгли резенчета или се настъргват на едро ренде и се поставят в голям стъклен буркан, дървено открито канче или емайлиран съд с широко гърло. След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно (0,5 л вода на 0,4 кг ябълков продукт). На всеки литър вода се прибавят по 100 г мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация - и по 10 г хлебна мая и 20 г сух черен хляб.
Съдът се оставя на тъмно, тъй като слънчевите ултравиолетови лъчи възпрепятстват и забавят ферментацията.
За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата на помещението, в което се приготвя ябълковият оцет, трябва да бъде в границите между 25 и 30°С. Кашата трябва да се разбърква 2 - 3 пъти дневно с дървена лопатка. След около 9-10 дни кашата се прехвърля в торба от марля или етамин и се пресува в тава, като се постави между две чисти гладко рендосани дъски.
Отделеният сок се прецежда още веднъж през марля и се прелива в съдове с широко гърло. Към всеки литър сок може да се прибавят допълнително по 50 - 100 г мед или захар, като се бърка до пълното им разтваряне и хомогенизиране на течността.
За провеждане на втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете се покрива и завързва с марля и те се оставят на топло място.
Ферментацията е завършена, когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно.
Бистрият оцет се източва от съдовете с маркуч, прецежда се и се налива в бутилки от тъмно стъкло, които се затварят плътно и се съхраняват в хладно помещение.
В зависимост от подготовката на сока и температурата ябълковият оцет се приготвя за около 40 - 60 дни.
Ябълковият оцет е с приятен вкус и се употребява като подправка за салати и други ястия.
Той се отличава с високото си съдържание на калиеви соли и ябълчена киселина. Има съобщения (Апимондия, 1975 г), че той стимулира образуването на червени кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове, действа антисептично, помага при някои кожни заболявания, понижава кръвното налягане и др.
В някои страни ябълковият сок се използва при разширени вени, като кожата на засегнатите места се намазва сутрин и вечер с памучен тампон, напоен с ябълков оцет, а едновременно се изпива чаша вода, в която са прибавени 2 чаени лъжички ябълков оцет.
За понижаване на кръвното налягане се препоръчва преди хранене да се изпиват по 1 до 3 чаени лъжички ябълков оцет в половин до една чаша вода.
Забележка. Лечението с ябълков оцет трябва да става след консултация и под контрол на лекар.
• Смес от равни части ябълков оцет и вода, с която кожата се намазва няколко пъти на ден, премахва болката и паренето, причинени от ухапване на различни насекоми.
• Намазано с ябълков оцет изгорено място по кожата намалява болезненото усещане и острата болка.
• Нощното изпотяване може да се предотврати, ако кожата се намаже с ябълков оцет преди сън.
Течен мехлем за разтриване. Разбива се 1 яйчен жълтък с 1 чаена лъжичка терпентиново масло и 1 супена лъжица ябълков оцет. Втрита в кожата, тази смес облекчава болките.
Ябълковият оцет се прилага още при лекуване на кожни изриви, лишеи и др.

Коментари за Приготвяне на домашен оцет

  1. 1.

    Аз лично си купувам от нета натурален нефилтриран непастьоризиран ябълков оцет 1.50 лв литъра Поздрави

  2. 2.

    zdraveite ,a ot kade molia v neta se kupuva blagodaria

  3. 3.

    http://lidiq.com

  4. 4.

    Аз лично се заех тази година,да си приготвя сама ябълков оцет.Изчистих и смлях 15 кг хубави ябълки,сложих ги в бяло бидонче с капак-25 литрово,добавих мая,оцет и разтворена захар в 15 л вода.Бърках всеки ден и така минаха вече 2 седмици,ябълките вече придобиха по-пихтест вид и замириса силно на кисело.Днес мисля вечед да ги прецеждам и ще чакам добър резултат.
    Може да ми давате съвети от тук нататък...ще ви бъда благодарна...!

  5. 5.

    Със сокоизтисквачка отделяте сока от ябълките.Сока го слагате в съд,които да е отворен ,но с марля покрит.Оставяте го на топло или на слънце лятото.След 60 дни го прецеждате и имате чист 100% ябълков оцет.Оцетената гъба я ползвате за друга доза(нова) за по бързо вкисване след превиране на ябълковия сок,т.е. след получаване на ябълково вино!(за около20 дни).Технологията е сок - вино - оцет.Дано съм бил ясен и за Ваша полза!

  6. 6.

    Привет, може ли да споделите и рецепти за оризов оцет? Благодаря предварително!

  7. 7.

    И аз сега се пробвам,ама не съм сигурен,дали всичко минава добре.Колко време да се бърка,ежедневно?До 3-само да кажа,че на този сайт,оцета е 4.50,а не 1.50 литъра.Успех на всички!

  8. 8.

    Докторе,аз на 4.50лв купувам литъра и е уникален.Гизда говори за някакъв от 1.50,което според мен няма как да е истински оцет.

  9. 9.

    Продавам домашен ябълков оцет от плодове от Габровския Балкан. 6 лв. литъра. 0878 502670

  10. 10.

    Pomognete mi kak se pravi ocet ot drenki

Подобни статии

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

  При багренето на материите от памук, лен и вискозна коприна трябва още веднъж да припомним, че концентрираните минерални киселини - ...

Домашният хладилник

Домашният хладилник

В домашния хладилник продуктите се съхраняват от няколко часа до няколко дни при температура на охладените продукти от 0 до +6°С, а на з...

Оползотворяване на хранителните остатъци

Оползотворяване на хранителните остатъци

• Яйчният белтък може да се употреби за приготвяне на грисови или брашнени топчета за супа, а от разбити на пяна белтъци се приготвят &...

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

47026

Нередност Докладвай за нередност
6 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия