Приготвяне на домашен оцет

Рецепта № 427. Оцет от малинови отпадъци
За приготвяне на оцет се използват остатъците от малини, от които се прави малинов сироп или сок, както и презрели, ока-пали и смачкани плодове. Тези отпадъци се поставят в емайлиран съд и се заливат с толкова вода, че да се покрият. На 5 кг отпадъци се прибавят и по 700 - 800 г захар. Сместа се смачква, разбърква се и се оставя на топло място. От време на време се разбърква, за да се предпази повърхността й от засъхване. След 10 -14 дни полученият бистър сок се прецежда и към него се прибавя половин литър винен оцет. След около 20 дни малиновият оцет е готов и може да се разлива в бутилки, които трябва да се съхраняват добре запушени на хладно място.

Рецепта № 428. Плодов оцет
Приготвя се от презрели и окапали плодове, негодни за консумация или за друга преработка. Вземат се широкогьрлени бутилки (например от боза) и се напълват до половината с дребно нарязани плодове, след което се допълват с винен оцет. Гърлата на бутилките се превързват с марля. Оставят се на топло. След 14-15 дни бистрата течност се прецежда през марля или гъсто сито и се налива в бутилки, които се затварят плътно и тапите им се парафинират или запечатват с червен восък. Съхраняват се в хладно помещение.

Рецепта № 429. Ароматизиран и подсладен малинов оцет
Бутилки с широко гърло се напълват до половината със зрели малини, допълват се догоре с винен оцет и се оставят на топло място, След 14 - 15 дни съдържанието им се прецежда и към всеки литър от бистрата течност се прибавят по 300 г захар. Течността се загрява до кипване в емайлиран съд, прецежда се още веднъж и след като поизстине, се налива в бутилки, тапите на които се парафинират и/или покриват с червен восък. Съхраняват се в прохладно помещение. Така полученият оцет е великолепна подправка за плодови и други салати.
По същия начин се приготвя и ароматизиран оцет от ягоди.

Рецепта № 430. Ябълков оцет
За ябълков оцет се използват нискосортови и негодни за консумация и преработка ябълки - повредени, натъртени, окапали, отчасти загнили и пр., а също и остатъци при варене на компоти и др.
Ябълките се измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината им и без да се белят, нарязват се на тънки кръгли резенчета или се настъргват на едро ренде и се поставят в голям стъклен буркан, дървено открито канче или емайлиран съд с широко гърло. След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно (0,5 л вода на 0,4 кг ябълков продукт). На всеки литър вода се прибавят по 100 г мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация - и по 10 г хлебна мая и 20 г сух черен хляб.
Съдът се оставя на тъмно, тъй като слънчевите ултравиолетови лъчи възпрепятстват и забавят ферментацията.
За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата на помещението, в което се приготвя ябълковият оцет, трябва да бъде в границите между 25 и 30°С. Кашата трябва да се разбърква 2 - 3 пъти дневно с дървена лопатка. След около 9-10 дни кашата се прехвърля в торба от марля или етамин и се пресува в тава, като се постави между две чисти гладко рендосани дъски.
Отделеният сок се прецежда още веднъж през марля и се прелива в съдове с широко гърло. Към всеки литър сок може да се прибавят допълнително по 50 - 100 г мед или захар, като се бърка до пълното им разтваряне и хомогенизиране на течността.
За провеждане на втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете се покрива и завързва с марля и те се оставят на топло място.
Ферментацията е завършена, когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно.
Бистрият оцет се източва от съдовете с маркуч, прецежда се и се налива в бутилки от тъмно стъкло, които се затварят плътно и се съхраняват в хладно помещение.
В зависимост от подготовката на сока и температурата ябълковият оцет се приготвя за около 40 - 60 дни.
Ябълковият оцет е с приятен вкус и се употребява като подправка за салати и други ястия.
Той се отличава с високото си съдържание на калиеви соли и ябълчена киселина. Има съобщения (Апимондия, 1975 г), че той стимулира образуването на червени кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове, действа антисептично, помага при някои кожни заболявания, понижава кръвното налягане и др.
В някои страни ябълковият сок се използва при разширени вени, като кожата на засегнатите места се намазва сутрин и вечер с памучен тампон, напоен с ябълков оцет, а едновременно се изпива чаша вода, в която са прибавени 2 чаени лъжички ябълков оцет.
За понижаване на кръвното налягане се препоръчва преди хранене да се изпиват по 1 до 3 чаени лъжички ябълков оцет в половин до една чаша вода.
Забележка. Лечението с ябълков оцет трябва да става след консултация и под контрол на лекар.
• Смес от равни части ябълков оцет и вода, с която кожата се намазва няколко пъти на ден, премахва болката и паренето, причинени от ухапване на различни насекоми.
• Намазано с ябълков оцет изгорено място по кожата намалява болезненото усещане и острата болка.
• Нощното изпотяване може да се предотврати, ако кожата се намаже с ябълков оцет преди сън.
Течен мехлем за разтриване. Разбива се 1 яйчен жълтък с 1 чаена лъжичка терпентиново масло и 1 супена лъжица ябълков оцет. Втрита в кожата, тази смес облекчава болките.
Ябълковият оцет се прилага още при лекуване на кожни изриви, лишеи и др.

Коментари за Приготвяне на домашен оцет

 1. 1.

  Аз лично си купувам от нета натурален нефилтриран непастьоризиран ябълков оцет 1.50 лв литъра Поздрави

 2. 2.

  zdraveite ,a ot kade molia v neta se kupuva blagodaria

 3. 3.

  http://lidiq.com

 4. 4.

  Аз лично се заех тази година,да си приготвя сама ябълков оцет.Изчистих и смлях 15 кг хубави ябълки,сложих ги в бяло бидонче с капак-25 литрово,добавих мая,оцет и разтворена захар в 15 л вода.Бърках всеки ден и така минаха вече 2 седмици,ябълките вече придобиха по-пихтест вид и замириса силно на кисело.Днес мисля вечед да ги прецеждам и ще чакам добър резултат.
  Може да ми давате съвети от тук нататък...ще ви бъда благодарна...!

 5. 5.

  Със сокоизтисквачка отделяте сока от ябълките.Сока го слагате в съд,които да е отворен ,но с марля покрит.Оставяте го на топло или на слънце лятото.След 60 дни го прецеждате и имате чист 100% ябълков оцет.Оцетената гъба я ползвате за друга доза(нова) за по бързо вкисване след превиране на ябълковия сок,т.е. след получаване на ябълково вино!(за около20 дни).Технологията е сок - вино - оцет.Дано съм бил ясен и за Ваша полза!

 6. 6.

  Привет, може ли да споделите и рецепти за оризов оцет? Благодаря предварително!

 7. 7.

  И аз сега се пробвам,ама не съм сигурен,дали всичко минава добре.Колко време да се бърка,ежедневно?До 3-само да кажа,че на този сайт,оцета е 4.50,а не 1.50 литъра.Успех на всички!

 8. 8.

  Докторе,аз на 4.50лв купувам литъра и е уникален.Гизда говори за някакъв от 1.50,което според мен няма как да е истински оцет.

 9. 9.

  Продавам домашен ябълков оцет от плодове от Габровския Балкан. 6 лв. литъра. 0878 502670

Подобни статии

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

  При багренето на материите от памук, лен и вискозна коприна трябва още веднъж да припомним, че концентрираните минерални киселини - ...

Домашният хладилник

Домашният хладилник

В домашния хладилник продуктите се съхраняват от няколко часа до няколко дни при температура на охладените продукти от 0 до +6°С, а на з...

Оползотворяване на хранителните остатъци

Оползотворяване на хранителните остатъци

• Яйчният белтък може да се употреби за приготвяне на грисови или брашнени топчета за супа, а от разбити на пяна белтъци се приготвят &...

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

39896

Нередност Докладвай за нередност
6 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия