Пране с природни перилни средства

За фино бельо или трикотаж от вълнена или копринена материя могат да се използват и някои природни перилни средства, които съдържат сапонини. Това са сложни органични съединения, които подобно на сапуна, се пенят. Те се съдържат в корените на някои растения, като чувен, сапунче, иглика, кестен и др. Приети вътрешно, сапонините са вредни за човешкия организъм, тъй като разрушават кръвните клетки. Разтворите им се употребяват за почистване на дрехи, като пянообразуватели за гасене на пожари и др.

Рецепта № 7. Приготвяне на сапонинов разтвор (панакена вода)
Корените на чувена, сапунчето или други подобни растения се накисват в малко вода, за да не се отделя дразнещ прах при надробяването им. След това се настръгват и се накисват в 10 пъти по-голямо количество гореща вода (100 г корени в 1 л вода) в продължение на 12 часа.
Корените се варят похлупени с капак около 1 час, след което получената червеникава отвара се отлива. Към остатъка се налива още веднъж същото количество вода, вари се и отново отделената течност се прибавя към първата. Получената обща течност се охлажда, прецежда се през платно или няколко пласта марля. След като се разреди с двойно количество вода, тя може да се използва за пране на замърсени с мазнини текстилни тъкани, за миене на коси и др.

Рецепта № 8. Пране на вълнени и копринени материи със сапонинов разтвор
За 1 кг вълнени или копринени дрехи е необходима отвара от 50 г съдържащи сапонин корени, които се обработват по начина, описан по-горе. Отварата се разрежда с толкова топла вода, че да се получи 10 - 12 л (една кофа) перилен разтвор с температура 35 - 40° C. При пране на бели материи е целесъобразно да се прибавят 2 супени лъжици амонячен разтвор. Дрехите се накисват за около 10 - 20 мин. Силно замърсените дрехи се изпират 2 пъти, като всеки път се употребява пресен сапонинов разтвор.

След изпирането дрехите се изплакват първоначално с хладка, а след това със студена вода.
При прането със сапонинови разтвори не е необходимо да се прибавя сапун или други перилни средства. Не е необходимо също така и да се омекотява водата.
Съдържащите сапонин отвари са безвредни дори за най-финните тъкани. Те са подходящи за пране на нетрайно обагрени изделия, като към перилния разтвор е добре да се прибавят 2-3 супени лъжици оцет.

Рецепта № 9. Пране на вълнени и копринени дрехи с отвара от зрял фасул
Един кг зрял фасул се вари в 5 л вода и получената отвара се прецежда през платно. Тя се използва за пране, след като изстине до около 40°С. Изпраните изделия се изплакват по познатия ни вече начин.

Рецепта № 10. Пране на вълнени и копринени изделия с извлек от синапово семе или синапово брашно
В семената на белия, черния и дивия синап се съдържа гликозидът синалбин, който може да се използва като перилно средство. Разтворът за пране от синапово семе се приготвя по следния начин. Измитите и почистени от примесите семена се подсушават и се стриват в дървен хаван на трици. За същата цел може да се употреби и готово синапено брашно (продава се в аптеките). 100 - 150 г синапени трици или брашно се заливат с 1 - 1,5 л гореща вода, разбъркват се и се оставят, докато течността се избистри напълно. Горният бистър слой се излива в съд с гореща вода, а остатъкът от стритото семе или от брашното се залива повторно с 1 л гореща вода, разбърква се и след избистрянето на течността горният й слой се отлива, прецеждаме и също се използва за пране. Получената по описания начин отвара се разрежда с толкова вода, че да се получи общо около 12 - 14 л (1 кофа) перилен разтвор. В зависимост от замърсяването им изделията от вълна или коприна се изпират един или два пъти, като за всяко пране се употребява прясно приготвен разтвор. Изплакват се по обикновения начин.

Рецепта № 11 Пране на вълнени тъкани с картофен сок
Два килограма обелени картофи се настъргват на ренде, изстискват се през марля и полученият сок се разрежда с толкова кипяща вода, че течността да стане хладка. Тя се разбива на пяна. Изпраните в нея тъкани се изцеждат внимателно. След това се изплакват 2 - 3 пъти с хладка вода, като при последното изплакване във водата се прибавя една супена лъжица оцет или 1 чаена лъжичка готварска сол.
С картофен сок могат да се перат всички видове вълнени тъкани, с изключение на тъканите с бял цвят, тъй като те пожълтяват при гладенето.

Подобни статии

Пране на бельото и облеклото

Пране на бельото и облеклото

Водата като средство за пране Твърдост на водата. Природните води, каквито са кладенчовите, речните, изворните и др., почти винаги съдържат...

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

Предварително планиране на разходите

Предварително планиране на разходите

Всяко домакинство се нуждае от определен ред, изискващ правилно разпределяне на средствата, с които разполага. Тук ще бъдат дадени съвсем н...

Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Както преждите, така и суровите тъкани съдържат различни примеси, които се прибавят за улесняване на преденето или тъ-кането им. Тези примес...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

2374

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия