Почистване на петна от йодова тинктура

Йодовата тинктура образува върху тъканите тъмнокафяви петна със светло жълти ореоли. Пресните петна са с миризма на йод, докато старите са без миризма. Поради химични взаимодействия с текстилните влакна и преди всичко с естествената коприна старите петна от йодова тинктура не се поддават на цялостно почистване. Върху колосаните тъкани те имат син цвят.

Рецепта № 95. Почистване на петна от йодова тинктура
Петната се намокрят със студена вода и се трият с нишесте. Това се повтаря няколко пъти до пълното изчезване на петната. Почистеното място се изпира грижливо с хладка вода и сапун, а после се изплаква със студена вода.

Рецепти № 96. Почистване на петна от йодова тинктура върху памучни и вълнени тъкани
Замърсеното място от тъканта се поставя върху дъската за почистване и петната се навлажняват с тампон, напоен в бензинов сапун или в олеинова киселина. След това се мокрят с хлороформ, докато подложката под тях остане съвършено чиста. Мокрите места се изтриват с тампон, напоен с бензин, посипват се с талк и се подсушават.
В случай че след изчеткването на талка по тъканта останат жълтеникави следи, те се отстраняват с 12% -ен разтвор от натриев тиосулфат (12 г натриев тиосулфат в 100 см3 вода) и се изплакват с топла вода. При нужда почистването се повтаря.
Ако върху тъканта все още са останали светло жълти следи те се отстраняват с тампон, потопен в 3% -ен разтвор от кислородна вода. След 5-10 мин. се изплакват с хладка вода, изтриват се с гъба, подсушават се със суха кърпа и се оставят да съхнат на открито.

Рецепта № 97. Петна от йод върху копринени тъкани
Замърсените места се поставят върху подложката и с тампон се намокрят с олеинова киселина. След 20-30 мин. това се повтаря, като течността се разтрива с пръст. След това петната се изтриват с тампон, напоен с бензин или хлороформ, при често сменяне на подложките. Накрая се натриват със сух тампон и се посипват с пшенични трици.
Следите, останали върху тъканта след отстраняването на трицнте, се навлажняват с тампон, напоен с 6% -ен разтвор от натриев тиосулфат (5 г тиосулфат в 100 см3 вода) и почистените места се промиват няколко пъти с чиста вода.
Стари, упорити петна от йод се отстраняват, като се намокрят с 5% -ен разтвор от оловен двухлорид, след което веднага се промиват с вода. По-нататък се повтаря описаната по-горе процедура.
Ако това се окаже недостатъчно, петната се намокрят с 5% -ен разтвор от калиев йодид и веднага след това се промиват с разтвор от натриев тиосулфат.
Ако при почистването на петната се получи избелване на тъ-канта, тя се ретушира с маслени бои.
Петна от йод могат да се почистят и по следните начини:
а. Петната се навлажняват с ацетон, почистват се с мека кърпа и след това се изпират с мека вода и сапун.
б. Петната се почистват с тампон, напоен с 96% -ен спирт, след което почистените места се изпират грижливо с хладка вода и сапун.

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Прибори и помощни средства, необходими за почистване на петна

Прибори и помощни средства, необходими за почистване на петна

За почистването на петната ни е необходимо следното: Една ИЛИ две дъски, които по вид и форма наподобяват дъските за гладене на дрехи. Ед...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Почистване на петна от пот

Почистване на петна от пот

Потта действа върху вълнените и копринените тъкани особено неблагоприятно - вълнените тъкани се свиват и нагърчват, а копринените стават пух...

Почистване на петна от мляко

Почистване на петна от мляко

Изсъхналите, но пресни петна от мляко са по-тъмни и по-твърди от тъканта, върху която са образувани, и краищата им са ясно очертани. При поч...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

6161

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия