Подготовка за багрене при домашни условия

- Преди да се пристъпи към багренето, трябва да се знае или да се определи суровината, от която е изработено текстилното изделие - памук, лен, вълна, естествена коприна, изкуствена коприна или синтетични влакна, за да може да се определи какво багрило да се използва.
- При избора на багрилото освен цвета му трябва да се вземе под внимание и неговата трайност спрямо действието на слън-чева светлина, пране, пот, гладене ит.н., като се държи сметка и за предназначението на изделието.
Най-подходящи за багрене на текстилни изделия са емайлираните съдове, които трябва да са достатъчно големи по обем, за да поберат както разтвора на багрилната баня, така и материала, който ще се багри. Добре е на дъното на съда, в който ще се багри, да се постави дървена подложка или порцеланова чиния, за да не стане прегряване на материала. Нужна е също и дървена лопатка или точилка за разбъркване и изваждане на обагрения материал от съда.
- Белите изделия преди багренето трябва да се изперат добре и да се изплакнат с няколко води. Когато ще се багри вълна или естествена коприна, към последната вода за изплакване трябва да се прибави малко оцет за неутрализиране на евентуално останал по тях сапун.
- Когато веднъж обагрени текстилни изделия ще се пре-боядисват в друг цвят, те трябва предварително да се обезцветят. За багрене в черно обезцветяване не е необходимо.
- Ако се багрят прежди, те предварително трябва да се намотаят на гранчета с еднакви размери. Гранчетата се нанизват на чиста дървена точилка, която се поставя да опре на срещу-положните краища на съда. При багренето гранчетата се пре-обръщат така, че всяка част от преждата да престоява еднакво време в багрилната баня.
- Тъканите се багрят както преждите, като се съединят двата им края и се окачат на подходяща пръчка. Необходимо е да се обръщат равномерно в багрилния разтвор по време на багренето.
- Преди да се поставят в багрилната баня, материалите трябва да са добре накиснати в чиста вода. Пускат се в разтвора, без да се изстискват.
- Багрилата се разтварят в керамични, порцеланови или чугунени съдове (стари неупотребявани тенджери или други подобни), като първоначално се смесват с малко гореща дестилирана вода, омекотена или дъждовна вода и после към тях се прибави около 20-кратно количество кипяща омекотена (евентуално дъждовна или снежна) вода. Разбъркват се добре и за да се разтворят по-пълно, могат да се варят няколко минути. Така разтворените багрила се прибавят към багрилната баня, като се прецеждат през рехава памучна тъкан, торбичка от тензух или гъсто копринено сито.

Подобни статии

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

Багрене на текстилни материали от синтетични влакна

Багрене на текстилни материали от синтетични влакна

Текстилните материали от синтетични влакна не е необходимо да се изваряват и избелват интензивно преди багренето, тъй като са получени по хи...

Багрене на текстилни материали от коприна

Багрене на текстилни материали от коприна

При багренето на копринени изделия трябва да се има предвид, че силно действащите алкални разтвори от сода каустик, калцинирана сода, сода з...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

2985

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия