Отравяния в детска възраст

Децата се отравят около 10 пъти по-често, отколкото възрастните. Най-честа жертва на отравяне са малките палавници на възраст от 1 до 5 години, чието любопитство ги кара навсякъде да се пъхат, всичко да опитат, да вкусят. Обик-новено предпоставка за инцидента е небрежността на възрастните, които оставят лекарства и отровни вещества на достъпни за малките деца места. От 10 отровени деца 9 не биха пострадали, ако отровите са съхранявани правилно. Понякога отравянето е последица на грешка - бабата или дядото дава на малкото дете йодна тинктура вместо сироп за кашлица. През пубертетната възраст се забелязва зачестяване на отравянията: момичета на 12-15 години правят опити за самоубийство след слаба оценка в училище, след конфликт вкъщи или пък след първото любовно разочарование. За щастие тези опити почти винаги са неуспешни.

Какво още да си взема

Фиг. "Какво още да си взема"

С какво се отравят малките деца? Погледнете вкъщи и ще видите колко различни лекарства са достъпни за детето, къде са алкохолните напитки, къде е стъкленицата с газ, къде е белината и т.н. Особено опасно е внасянето вкъщи на селскостопански отрови от групата на паратиона, от които дори минимални количества са смъртоносни. Децата се отравят и с някои растения. Специално внимание заслужават гъбите. Например една гъба мухоморка има отрова да убие 10 деца! При това коварството на мухоморката се състои в дългия скрит период от 6-12-24 часа, през който детето не дава оплаквания, а отровата върши своето гибелно действие. След този скрит период възможността за спасяване на отровеното става вече малка. Баклата се оказва опасна отрова за децата с недоимък на един ензим, у които предизвиква разрушаване на червените кръвни клетки с тежка остра анемия и жълтеница. За спасяването на детето се налага кръвопреливане. Тежко отравяне настъпва и когато децата ядат ядките от костилките иа зарзали, праскови, сливи, които съдържат цианова киселина. На полето децата се отравят е лудо биле, татул и блян.
Акоходиите напитки все по-често са причина за детските отравяния. Броят им през последните години се е удвоил в сравнение с миналото. За малкото дете чаша ракия може да се окаже смъртоносна.
В последно време медикаментите са най-честа причина за детските отравяния. Между тях на първо място стоят сънотворните и успокоителните средства. Децата ги вземат за бонбони или пък за витаминчета, особено тези, които са със сладка обвивка. Понякога детето, което не се чувства добре, в отсъствието на родителите решава да се лекува и пие лекарството, което му попадне. В друг случай голямото дете (на 5-6 години) „лекува" своето братче или сестриче, което много плаче и следователно е болно. Неблагоразумни майки пък дават кутийката с лекар-ство на едногодишното бебе, за да се забавлява. Но когато се обърнат, виждат, че детето поглъща дражетата едно след друго.
Важно е да се знае, че около 2% от отровените деца загиват преди да им се окаже помощ или въпреки оказването на помощ. Haй-често смъртен изход имат отравянията с хинин, с ацетизал (аспирин), с препаратите за растителна защита.
Обикновено първата проява на отравянето е повръщането- стомахът изхвърля опасното вещество. Детето се оплаква от болки в корема, а понякога има и диария. Най-чести са проявите от страна на нервната система - несигурна походка с олюляване, сънливост до загуба на съзнание, а в най-тежките случаи и гърчове.
Въобще, когато едно дете в пълно здраве получи прояви от страна на храносмилателната и нервната система при това без повишена температура, мислете за отравяне. Огледайте жилището и може би ще намерите празна опаковка и разпилени таблетки и дражета, щe установите липсата на таблетки в някоя опаковка. Ако детето повърне, може да видите неразтворени таблетки и дражета в повърнатите материи. Не пропускайте заедно с детето да отнесете при лекаря и опаковката или намерените таблетки. Това ще го улесни в поставянето на диагнозата и лечението.
Как да помогнем на отровеното дете? Всяка минута е ценна и може да се окаже решаваща за изхода на отравянето. Това, което сте длъжни да изправяте, е да предизвикате повръщане. Това трябва да се предприеме даже и в случаите, когато не сте сигурни, а само се съмнявате, че детето е погълнало нещо отровно.
За да предизвикате повръщане, дайте на пострадалото да изпие 200-300 грама мляко или вода, за предпочитане топла. След това дразнете с пръст или с дръжката на лъжицата глътката на детето, докато то започне да повръща. Тази процедура може да се повтори, за да се изхвърли от стомахчето колкото се може повече от отровата. През това време някой трябва да се обади на бърза помощ или в най-близката здравна служба или пък да осигури бърз транспорт до лекар, защото част от отровата е вече в червата и в кръвта, откъдето вие не можете да я отстраните. Ако обаче детето е в безсъзнание или има гърч, не предприемайте никакви опити за повръщане, тъй като хранителните материи могат да попаднат в дихателните пътища.
Когато детето е погълнало киселина или основа, вие сте длъжни незабавно да му дадете противоотрова, защото киселината или основата бързо разяждат лигавицата на устата, хранопровода и стомаха. При поемане на киселина дайте на пострадалото сода за хляб, амонячна сода, бакпулвер, прясно мляко или сапунена вода. При отравяне с основа, например сода за сапун, дайте на детето да пие разреден оцет, лимонов сок, разредена лимонена киселина, прясно мляко или пък разбит с вода белтък от 4-5 яйца. При поглъщане на йодна тинктура дайте на пострадалото брашнена каша, кисел, нишестен крем или хляб. Срещу някои други опасни вещества има сигурни противоотрови, с които разполага лекарят, затова се постарайте без загуба на ценно време да отведете детето при него.

Как да предпазим децата от отравяне?

1. Съхранявайте лекарствата само в домашната аптечка, която трябва да бъде недостъпна за малките деца. Не оставяйте лекарството си под възглавницата или в нощното шкафче. Не давайте на детето лекарство, преди да прочетете надписа му - едно невнимание може да причини страдания на детето и излишни тревоги за вас. Ако пък откриете в аптечката си лекарство без надпис, дори да си спомняте кое е то, не го давайте на детето, изхвърлете го.
2. Съхранявайте отровните вещества на сигурно и недостъпно за децата място. Това се отнася за газта, нафтата, бензина, киселините, белината и всеки друг химикал.
3. В никакъв случай не внасяйте вкъщи селскостопански отрови, та дори и да ги скриете в зимника - детето може да ги намери и там. А те са изключително опасни.
4. Дръжте всички алкохолни напитки под ключ. Не си позволявайте да давате дори малки количества от тях на децата, особено бдителни бъдете на големи празници и на сватби, когато децата остават без достатъчно контрол.
5. Не оставяйте малки деца вкъщи без надзор.
6. Не давайте на детето си гъби, набрани в полето. То ще израсне и без този деликатес.
7. Не давайте на малките деца бакла. У някои от тях тя причинява тежка остра анемия.
8. Не пускайте децата сами из полето и овощните градини. Там те могат да изядат плодове на някои отровни растения или пък пръскани с отрова плодове. Предупреждавайте ги за тази опасност.

9. Разяснете отрано на децата, че не бива да вземат сами лекарства, че алкохолните напитки са отровни за тях, че не бива да се ядат плодове направо от овощните градини.

Подобни статии

Злополуки и отравяния в детска възраст

Злополуки и отравяния в детска възраст

Научно-техническият прогрес донесе на човечеството много блага и улеснения в ежедневния живот. В същото време обаче тези придобивки крият оп...

Когато съзнанието на детето е нарушено

Когато съзнанието на детето е нарушено

Нарушенията на съзнанието не са рядка проява при детските заболявания. Нервната система у децата е особено чувствителна към всички вредни за...

Долекарска първа помощ на детето

Долекарска първа помощ на детето

При някои заболявания, болестни състояния и злополуки се налага тавата помощ да се окаже от някой от близките на детето, даже и от случаен ч...

Периоди на детската възраст

Периоди на детската възраст

Детството се дели на няколко периода, които се различават както по отношение на физическото развитие на детето, така и по отношение на реакт...

Медицинска и сестринска помощ за новородени бебета

Медицинска и сестринска помощ за новородени бебета

Приходяща медицинска сестра Независимо от това, дали имате кой да ви помага в къщи или не, желателно е да осигурите посещението на приходящ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

7682

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия