Общи изисквания за запазване на дрехите

Подреждането на дрехите в гардероба трябва да се подчинява на известен ред. Те не бива да се държат плътно притиснати едни до други, за да не се получат гънки и да не се деформират ръкавите им. Дрехите, които се обличат по-често, трябва да се поставят по-близо до вратите на гардероба, за да не се налага често да се прехвърлят. Панталоните се запазват най-добре, ако се използват специалните опъвалки, които прищипват маншетите им.
Най-малко два пъти в годината гардеробът трябва да се почиства и проветрява основно, а дрехите да се изнасят на балкона или на двора за проветряване. Проверява се дали по тях няма проядени места от молци. След грижливото им почистване от прах, дрехите отново се прибират в гардероба, който преди това се почиства с не много влажна кърпа. Замърсени дрехи никога не трябва да се прибират в гардероба.
Плетени якета или джемпъри не бива да се поставят на закачалки, защото се разтеглят. Те трябва да се сгъват и да се държат в скрин или шкаф.
Когато дрехата е закачена, копчетата й поне отчасти трябва да са закопчани, за да се избегне деформирането й. По-рядко употребяваните дрехи могат да се запазят сигурно, като се обвият с целофан или тънка полиетиленова материя.
Мокрите от дъжд дрехи преди прибирането им се подсушават добре. След това те се закачат на подходящи закачалки, като се оправят, за да не се деформират.
Гумиранит едрехи се държат на хладно място далеч от печка или други източници на топлина. В противен случай те ще се напукат преждевременно.
Всяка дреха след употребата й трябва да се преглежда и по-вредените по нея места своевременно да се поправят. Поправянето на малките повреди ще предотврати появата на по-големи повреди.

Внимание, молци!

Една голяма опасност за вашия гардероб са молците. Те пред-почитат преди всичко вълнените дрехи и кожените подплати, където се развиват най-добре. По тази причина за скъпите вълнени дрехи, кожените подплати и кожените дрехи с косъм през летния сезон трябва да се полагат най-големи грижи.

Нападнатите от молци текстилни изделия трябва незабавно да се изперат и непосредствено след това да се поправят.
Кожусите, подплатените с кожи балтони, шубите и кожените яки е най-добре да се поставят в специални торби. За по-сигурното им запазване в торбите трябва да се поставя също завит в марля нафталин или няколко кристалчета камфор (купува се от аптеките), или клонки и листа от жълта комунига, лавандула или розмарин. Риганът също е изпитано средство за борба срещу молци, мравки и други насекоми.
Ако не разполагате със специална торба, дрехите могат да се завият в чаршаф.

Бъдете внимателни с нафталина!

По-продължителното вдишване на нафталинови пари или наф-талинов прах не е безвредно за човешкия организъм. От тяхното въздействие може да се появят главоболие, повръщане, раздразване на лигавиците на дихателните пътища и очите, сълзене и кашлица. Особено чувствителни към нафталина са децата и възрастните хора, както и хората, които страдат от заболявания на горните дихателни пътища и от алергии.
Попаднал непосредствено върху кожата, нафталинът в много случаи причинява раздразване, парене, поява на петна и др.
За да се избягнат неприятните последици от действието на нафталина, при неговото използване трябва да се спазват следните правила:
• дрехите трябва да се обработват с нафталин през пролетта или в началото на лятото, като предварително се почистят и изсушат. Третирането им през зимата не се препоръчва, тъй като проветряването на жилищните помещения през този сезон е по-ограничено.
• На устата и на носа трябва да се постави марлена маска или проста превръзка, а на ръцете - гумени или обикновени ръкавици.
• Нафталинът трябва да се употребява в минимални дози. В никакъв случай той не бива да се подгрява, тъй като вдишването на горещи нафталинови пари предизвиква тежка реакция в организма. Той не трябва да се ръси по дрехите, а да се насипва в торбички от по-плътна тъкан, които са поставят близо до дрехите. Препоръчват се гардероби, скринове, сандъци и др. в които се съхраняват обработени с нафталин дрехи, да не се държат в стаи, където се живее и особено където са спи. Нафталиновата миризма не трябва да прониква в помещенията, където постоянно живеят хора.

 

Подобни статии

Основни положения при извършване на резитбата. Резитба на зряло

Основни положения при извършване на резитбата. Резитба на зряло

Резитбата на лозата се състои в премахване напълно или отчасти на различни нейни органи. Когато това мероприятие се извършва върху зрели час...

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване на растящия детски организъм, при което в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли. Нещо повече - даже с...

Диетичният режим на болното дете

Диетичният режим на болното дете

Необходим ли е специален диетичен режим за болното дете? Не във всички случаи, а само при някои заболявания. Диетата се определя от лекаря. ...

Пране на бельото и облеклото

Пране на бельото и облеклото

Водата като средство за пране Твърдост на водата. Природните води, каквито са кладенчовите, речните, изворните и др., почти винаги съдържат...

За прозорците в жилището

За прозорците в жилището

Прозорците в жилището имат двояко предназначение. От една страна, те осигуряват достъп на светлина и въздух в помещенията, а от друга, ги пр...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

3511

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия