Диетичният режим на болното дете

Необходим ли е специален диетичен режим за болното дете? Не във всички случаи, а само при някои заболявания. Диетата се определя от лекаря. При някои заболявания диетата е в основата на лечението, затова родителите трябва да имат познания по тези въпроси.
Основен принцип при лечението е на болния орган да се даде почивка. При остро храносмилателно разстройство стомахът и червата се нуждаят от покой. В тези случаи болното дете се оставя на глад за няколко часа до цяло денонощие, като му се дава само вода или чай. При остри възпалителни заболявания на дихателната система, както и при други инфекции с повишени температура се понижават почти всички функции на заболелия организъм, включително и храносмилателната. Затова болното има понижен апетит и не се храни добре. В тези случаи детето не бива да се храни насилствено. Освен това, тъй като усвояването на белтъците от храната води до отделяне на топлина, понятно е, че за болните с висока температура трябва да се ограничат храните, богати на белтъци - месо, фасул, леща, си-рене, кашкавал. Общо взето, болните с висока температура се оставят на по-лека храна с достатъчно течности - мляко, компоти, чай и др., тъй като повишената температура води до по големи загуби на вода от организма.
При хронични изтощителни заболявания обаче детето се нуж-дае от по-усилено хранене, разбира се, по указания на лекуващия екар. При инфекциозни заболявания нуждите от витамини са по-големи, затова се дават пресни плодове и зеленчуци, а ле-карят може да назначи допълнително витамини.
Има специални диети при обменни, при бъбречни и чернодробни заболявания, при гастрити и язвена болест, при хронични диарии и т.н. Тук ще ви дадем само някои общи сведения за тези диети.
При хроничен гастрит и гастродуоденит, както и при язвена болест са в сила същите диетични изисквания, както и при въз-растните с такива заболявания. Избягват се ястия със запръжки, солено, люто и кисело, а също така и други дразнещи подправки. Предпочитат сe варените и печените ястия. Трябва да споменем обаче, че и при децата има индивидуална поносимост. Майката трябва да разбере кое се понася от детското сгомахче и кое не и да се съобразява с това.
При чернодробни заболявания (остър и хроничен хепатит, състояние след прекаран хепатит) се ограничават храните, богати на мазнини - тлъсти меса, сланина, мас, жълтък от яйце и др. Препоръчва се увеличаване на белтъците в храната и по-специално извара, изкиснато сирене, крехки меса (пилешко, телешко).
При нефрити се ограничават белтъците, тъй като при тяхната обмяна се отделят азотни вещества, които обременяват болните бъбреци. Ограничава се и солта, която също се отделя през бъбреците. При някои бъбречни заболявания обаче се дават много белтъци, за да се покрият големите загуби на белтък с урината.
Хранене на болното дете. На възрастния се казва какво бива и какво не бива да яде и той изпълнява. Малкото дете обаче не може да разбере защо не му разрешават да си хапне бонбони, любимите бисквити или сладка кифла. Нещо повече, в отсъствието на майката то започва да тършува, намира желания сладкиш и си хапва, а след това остава доволно, че мама не е разбрала. В друг случай то упорито отказва предписаната от лекаря диета, защото не му е по вкуса. Ето защо храненето на болното дете е цяло изкуство, което майката трябва да овладее. Тя най-добре ше повлияе на своето дете, защото най-добре го познава. Докато при големите деца може да се тръгне по пътя на обяснението и убеждението, то при малките помагат само топлите и нежни думи, умоляващият поглед на мама.
Лекарят предписва полагащата се диета, вие ще трябва да я спазвате. Не гдедайте на нея обаче като на заповед или канон, а като на общо правило и изсикване. Ако болното не иска безсолна супа или бульон, поръсете пред очите му минимално количество сол с два пръста, за да се убеди лично, че поставяте и сол. И то вече приема «посолената» супа. На малкото дете е предписана диета без месо. Но то усеща аромата на готвеното пилешко и започва да се моли. При уговорката, че то изяде дърво своята порция, дайте му късче от бялото месо, това няма да е голямо нарушение на диетата. Вие вече разбрахте, че става дума за гъвкавост, за незначителни отстъпки, при което в основни линии диетата се спазва.
На болното дете трябва да се правят и други отстъпки. То не може да изяде наведнъж предложената му порция. Хранете го с почивки, като например обедът вместо да продължи 15-20 минути, може да стане на два пъти в продължение на един час. И нека напомним пак: ако здравото дете не бива да се храни насила, това изискване е още по-валидно за болното.
И още един съвет. Не смесвайте лекарствата с храната. Малките деца, та дори и кърмачетата усещат тази ваша хитрост и отказват да поемат храната си. Давайте лекарството с лъжица, по възможност различна от тази, с която го храните.

Подобни статии

Дезинфекция около болното дете

Дезинфекция около болното дете

При обслужване на заразно болно или съмнително за заразно заболяване дете се налага дезинфекция на ръцете на обслужващия, на бельото на болн...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

1863

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия