Обриви и петна по кожата на детето

При много детски заболявания могат да се появят различни по вид кожни обриви. Една и съща причина може да доведе до появата на различни обриви, но също така различни причини могат да предизвикат сходни обриви. Важно задължение на родителите е да следят за появата и развитието на кожния обрив и за съпътстващите го други болестни прояви (повишена температура, сърбеж, кашлица отпадналост и др.).
Ще споменем накратко някои често срещани кожни обриви и други сходни кожни прояви.

Майчини петна у новороденото

Най-често тези петна с израстването на детето намаляват и изчезват. Макар че в повечето случаи те имат невинен характер, добре е да се потърси консултация с кожен лекар, особено ако петната бързо се уголемяват или кървят.
Пигментираните бенки или петна(пигментни невуси) показват голямо разнообразие. В едни случаи се представят като пръснати кафеникави петна, гладки или надигнати над кожата, а в други заемат големи участъци от тялото и могат да представляват козметичен дефект, който изисква оперативно коригиране.
У руси деца с рижава коса понякога се появяват по носа и лицето светлокафеникави петънца (лунички, ефелиди), на които руското наименование е веснушки, защото се засилват през пролетта. От слънцето през пролетта и лятото тези петна стават по-тъмни, а през зимата избледняват. За тяхното лекуване се прилагат фотозащитни кремове.
Обратно на пигментните петна у деца рядко се наблюдава появата на белезникави или розовобели петна (витилиго), които са свързани с местно изчезване на кожния пигмент. При-чината за това кожно заболяване не е напълно изяснена и все още липсва ефикасно лечение.
В ранната детска възраст кожата е нежна и податлива иа различни инфекции. Охлузванията, одраскванията и нараняванията често дават възможност за проникване в кожата на гноеродни микроорганизми (стафилококи, стрептококи и др.), които довеждат до развитието на гнойни кожни инфекции (пиодермии).
У новородените и малките деца тези кожни инфекции могат да се изявят с подсичания и упорити зачервявания в областта на кожните гънки (слабинни, седалищни), а също с появата на нагнояващи мехурчета, които се пукат и се покриват с кафеникави корички. Неприятното е, че едни гнойни мехурчета засъхват и оздравяват, а на други места по кожата се появяват нови и това може да продължи 1-2 и повече седмици. Характерно е, че по лицето, дланите и стъпалата тези гнойни мехурчета почти не се появяват. У новородените тези инфекции (импетиго на новороденото) може да се предават от дете на дете. Най-често у естествено кърмените и неувредени деца те протичат сравнително доброкачествено, но в редки случаи могат да имат и по-тежко протичане. Изолирането на децата е наложително, временно трябва да се спре къпането, за да не се разсейва заразата върху други участъци на кожата. Лекарският преглед е необходим, защото лекарят ще прецени какви лечебни средства ще се наложи да бъдат приложени за излекуване на инфекцията.
У децата над една година, особено когато хигиената на кожата е занемарена, също може да се развие такава инфекция, която се нарича импетиго на по-големите деца. Това неприятно заболяване най-често протича доброкачествено, но ако не се лекува, може да има по-продължително протичане и дори да доведе до усложнения (напр. развитие на остър нефрит). Появяват се отделни гнойни мехурчета, които се разполагат най-често по лицето или в други части на тялото, където кожата се подлага на охлузване или разчесване. Наскоро мехурчетата се пукат и се покриват с кехлибареножълти корички, които бавно оздравяват. Понякога този род кожна инфекция може да се изяви под формата на бавно заздравяващи гнойни подсичания в ъглите на устните. Заболяването се нуждае от лекуване и временно изолиране на децата.

Циреи

Циреите и подобните на тях гнойни инфекции са добре познати на родителите, но малцина от тях знаят, че те са прилепчиви и заболелите възрастни и големи деца трябва да избягват общуване с новородени и малки деца, които могат да се заразят.

Червен вятър(еризипел)

Червеният вятър(еризипел) е остра заразна болест, която се причинява от стрептококи и се проявява с пови-шена температура и пълзящо зачервяване и подуване на кожата. Болните деца трябва да се изолират.

Детски заразни болести

Детските заразни болести (варицела, морбили, рубеола, скарлатина) протичат с характерен кожен обрив.

Краста

Крастата се предава най-често при спане в едно легло с болен. Тя се причинява от кърлежи (акари). Детската кожа е нежна и много удобна за проникването на тези паразити. Най-важната отлика на крастата е силният и упорит сърбеж, който се засилва през нощта и принуждава децата да се чешат. Разчесаните части на кожата се покриват с кръвенисти корички и могат допълнително да се инфектират с гнойни бактерии. При гледане с лупа се виждат подкожните ходове на паразита и дори самите паразити. Родителите трябва да знаят, че при крастата не е достатъчно да се лекува само заразеното дете, а задължително трябва да се лекува цялото семейство!

Въшки

Упорит сърбеж причиняват и въшките. Разранената при чесането кожа може да се инфектира и възпали. Сънят на децата е крайно неспокоен. Те се невротизират и работата им в училище се затруднява. Въшките могат да станат преносители на особено опасни заразни болести (петнист тиф). Всичко това налага роди-телите да са особено бдителни и при въшливост да изпълняват съветите на здравните органи.

 

Ужилване от насекоми

Ужилването от насекоми (комари, оси, пчели, стършели, паяци и др.) се изявява с различни по големина кабари (подуване на мястото на ухапването), в средата на които има малка кръвениста точка. В други случаи може да се появят обриви, наподобяващи ожарване с коприва (уртикария). Най-важ-ната отлика на тези разнообразни прояви от страна на кожата е, че те се придружават от силен сърбеж.

 

Алергични прояви

Алергичните прояви от страна на кожата са крайно разнообразни и могат да наподобяват повечето от кожните об-риви, които се срещат при заразните и други заболявания. Сведенията от родителите за тяхната поява, за придружаващите ги други болестни прояви, за дразнителите (храни, лекарства, билки и др.), които има вероятност да са ги предизвикали, имат голямо значение за изясняване алергичния произход на тези мно-гообразни кожни прояви. Много важно е също така да се осведо-ми лекарят за наличието на алергични заболявания (екзема,
астма, копривна треска, сенна хрема и др.) у родителите и прародителите по майчина и бащина линия.

 

Екзема

Екземата у децата нерядко започва още в кърмаческа възраст. Тя също показва разнообразие.

 

Себороичната кърмаческа екзема (себороичен дерматит)

Себороичната кърмаческа екзема (себороичен дерматит)се проявява още от първия месец, трае няколко месеца и много рядко до края на първата година. Кожните прояви засягат най-вече окосмената част на главата (върху зачервената кожа се натрупват струпеи), но също така бузите, челото и брадичката, като рядко се засягат раменете и гърдите. Кожата става червена и леко подута. По нея се появяват малки мехурчета, които при разчесване се пукат и покриват с корички. При засъхване на коричките може да се появи лющене. Налице е неприятен сърбеж, който принуждава детето да се чеше и да бъде неспокойно. В протичането на тези прояви може да настъпват периоди на затихване и на обостряне.

 

Истинска алергична екзема

При истинската алергична екзема кожните прояви могат да се появят както в кърмаческата, така и в по-късната възраст. Тези прояви са упорити, показват периоди на затихване и обостряне, които в продължение на години се повтарят. Понякога екземата изчезва през втората година или по време на пубертета. При усилен сърбеж по кожата се появяват леко на-дигнати червени пъпчици или малки мехурчета, които могат да доведат до лющене. При честите разчесвания те могат да се ин-фектират. Тези кожни прояви се разполагат по бузите, челото и брадичката, а по-късно могат да се разпространят по кожата на разменете, предмишниците, коленете и китките на ръцете. Колкото по-пълно и прехранено е детето, толкова кожните прояви са по-силно изявени. В много от случаите към 7-8-годишна възраст екземата изменя своя външен вид. Сърбящите обриви могат да се ограничат само в отделни участъци на тялото или на крайниците (напр. само в гънките на коленете или лактите). Сърбящата кожа става суха, лющи се, покрива се с много корички. Майките е добре да знаят, че децата с упорити екземи понякога показват нервни прояви, склонност към чести инфекции, астматичен бронхит, уртикария, сенна хрема.
При екземата има известно наследствено предразположение и в рода на тези деца могат по-често да се наблюдават алергични заболявания.
Грижите за хигиената на кожата, храненето и обслужването на децата с екзема трябва да бъдат насочени към отстраняване и намаляване на всичко, което дразни кожата и влошава екземата. Всички тези предпазни мерки трябва да стават на основата на лекарски съвети и наблюдения.

 

Контактна екзема

Особена форма е контактната екзема, която се предизвиква главно от външни дразнители, след отстраняването на които екземата бързо оздравява. Такива дразнители са на пьрво място дрехите и играчките от синтетични вещества, различни сапуни и перилни препарати, лекарства за мазане и пудрене на кожата и др.

Уртикария (копривна треска)

 

При това заболяване внезапно по кожата се появяват различни по големина кабари (уртики), които имат бледорозов или червеникав цвят и представляват ограничени кожни отоци, които се придружават със силен сърбеж. Обикновено те се повтарят многократно, но могат да се появят само един път и бързо да изчезнат.

Строфулус

Строфулусът е особена форма на детска уртикария, който засяга кърмачетата и децата в ранната детска възраст и в предучилищната възраст. Кожните обриви идват пристъпообразно и нерядко се засилват пролетно и есенно време. Протичането е дълготрайно и обривът се променя. Той се проявява под формата на уртикариални пъпчици, които имат розов цвят, придружават се с упорит сърбеж и са плътни при пипане. В центъра на пъпчиците се вижда малко мехурче. Най-често обривът се разполага по крайниците и седалището, тялото, шията и по-рядко по дланите и ходилата. Сърбежът се засилва нощем и при появата на нови обривни единици. Рядко температурата може леко да се повиши. Обривът в някои случаи може да наподобява варицела (лещенка), но при нея обривът за няколко дни изчезва и не се повтаря.
При това заболяване е необходимо да се избягват дразнещи храни (консервирани меса и риби, колбаси, шоколад, кафе, ка-као, малини, ягоди, мед и др.), лекарства (хинин, амидофен, сулфонамиди, някои антибиотици и др.), а също облекло от изкуствени тъкани, перилни препарати, пух, ухапвания от насекоми (комари, паяци и др.).

Брадавици

Брадавиците по кожата са честа проява. Видът им е добре познат. Разполагат се по ръцете, стъпалата и лицето, но в някои случаи могат да се появят и по тялото. Обикновените брадавици са плоски и се виждат по откритите части на тялото.
У децата се наблюдават особени дребнозърнести обриви, по-добни на брадавиците, които изглеждат като малки овални и прозрачни пъпчици, леко хлътнали в средата. Те се наричат молуски, причиняват се от вируси и могат да се предават на други деца. При разчесване се пренасят от една част на кожата в друга.
За родителите е важно да знаят, че брадавиците се лекуват и поради това съветът на кожния лекар е необходим.

Подобни статии

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

Бледа кожа и бледи лигавици

Бледа кожа и бледи лигавици

Нормално детската кожа има леко розов оттенък както при русите, така и при мургавите деца. Децата, които се отглеждат в неслънчеви стаи, осо...

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

Лекарствена алергия при детето

Лекарствена алергия при детето

Повишената чувствителност към едни или други лекарства се нарича лекарствена алергия. За нейната поява значение може да има известна наследс...

Фенилкетонурия при детето

Фенилкетонурия при детето

Това наследствено заболяване е свързано с ензимен дефект в обмяната на фенилаланина. Фенилаланинът е важна аминова киселина, която влиза в с...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

28155

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия