Облеклото на детето

Бельото на малкото дете се състои от фланелка или ризка от памучно трико, пликчета или по-дълги гащички за през зимата, също от трико. Ако през втората година детето все още се изпуска по малка нужда през нощта, а понякога и по време на дневния сън, налага се да поставяте една тензухена пелена между крачетата.
По време на нощния сън както момченцата, така и момиченцата е по-добре да бъдат облечени в пижама вместо в нощница, която при движенията на детето в леглото понякога се повдига над кръста. Другото предимство на пижамата е, че ако детето се подмокри, ще подмените само долната й част.
Дневното облекло в зависимост от сезона се състои от блузка, фланелка или пуловер през зимата (за предпочитане от вълна). За момченцата панталонкн, къси иди дълги,с презрамки, а за момиченцата поличка или рокличка. През зимата е препоръчително и момиченцата да носят панталонки.
Обувките на малкото дете трябва да бъдат високи, за да крепят глезените. Във високите обувки детето се чувства много по-сигурно по време на своите игри и специално при тичане по неравна поляна или на улицата. Вкъщи детето може да бъде и с леки домашни обувки или само с чорапки и терлички. Ходенето с боси крака благоприятства за правилното оформяне на стъпалото. Затова можете да оставите малкото дете босичко не само на пясъка на морския бряг, а също така и на чиста затревена поляна по време на разходките ви или у дома.
Претрупването на децата с дрехи има лоши последици. То ограничава свободата на движенията и пречи на игрите на децата. Претрупването с дрехи води и до по-усилено изпотяване, а оттам и до възможности за кожни възпаления. Нерядко по време на летните горещини малки деца биват довеждани при лекаря заради обрив по тялото, като родителите се съмняват за някоя от детските шарки. Достатъчно е лекарят да види как майката смъква от гърба на такова дете няколко блузки и пуловерчета, за да разбере, че се отнася за обрив от претопляме и запарване. Прекомерното обличане изнежва детската кожа, а също така и целия организъм. Такова изнежено дете много по-лесно се поддава на вирусни инфекции, отколкото закаленото дете.
Дрехите от непромокаем плат са нехигиенични и не се препоръчват за ежедневни нужди. Те пречат за нормалното проветряване на кожата, водят до запарване, а също така създават условия за претопляне, тъй като пречат на топлоотдаването. Можете да ги ползвате само в единични случаи - за зимна разходка на открито при температура на въздуха близка до нулата, при студено време със силен вятър, както и при дъжд. Ако трябва да отидете с детето на гости при лошо време, предпочетете да отидете с кола или друг транспорт, вместо да обличате детето като космонавт. Същото следва да се каже и в случай, че трябва да заведете детето при лекар в лошо време.
Ако ще изведете детето на разходка в хладно време, не му обличайте шушляково яке. По време на своята игра и тичане детето се затопля достатъчно, така че вашите страхове от простуда са напразни.
Шапка ще се наложи да поставите на главата на малкото дете само при посочените вече условия: температура около нулата, снеговалеж, дъжд или силен вятър. В останалите дни оставете детската глава свободна, нека и тази част от тялото се подлага на атмосферни влияния.

Шалът е необходим само ако шапката не покрива ушите на детето, а температурата е близка до нулата. В такъв случай поставете шалчето така, че да обхванете ушите. Съвсем излишно и неоправдано е да закривате устата и нослето на малкото дете. Природата се е погрижила за случаите, когато то ще диша хладен или студен въздух. Както всички хора, така и малкото дек диша през носа. А а носната лигавица има богата мрежа от кръвоносни съдове, които затоплят вдишвания въздух. Освен това тук въздухът се подлага и на овлажняване, така че достига до белодробните алвеоли, без да предизвиква дразнене. В противен случай лигавицата на дихателните пътища остава изнежена, незакалена.

Подобни статии

Алегичните болести при детето

Алегичните болести при детето

През последните няколко десетилетия алергичните заболявания зачестиха, като нерядко се засягат и децата в ранната възраст. За това допринася...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

Първи стъпки в половото възпитание

Първи стъпки в половото възпитание

Всички родители желаят децата им да бъдат добре възпитани, и то още от ранната възраст. Възпитанието обаче има много страни. Една от най-дел...

За любовта и половото възпитание

За любовта и половото възпитание

В периода на пубертетното съзряване паралелно с половия инстинкт, който е присъщ на човека и на животните, у юношите и девойките се заражда ...

Вирусни инфекции на дихателните пътища

Вирусни инфекции на дихателните пътища

В миналото тези заболявания бяха наричани простудни. Сега се знае, че се причиняват от вируси, а простудата само благоприятства проникването...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.05.2009

Обновено
Обновено

29.05.2009

Прочетено
Прочетено

2270

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия