Вирусни инфекции на дихателните пътища

В миналото тези заболявания бяха наричани простудни. Сега се знае, че се причиняват от вируси, а простудата само благоприятства проникването на тези вируси в организма. През зимата за това спомагат и струпването на децата в колективи, дългото престояване в непроветрени стаи, едностранчивото хранене и рядкото излагане на чист въздух и слънце. Всичко това намалява естествените съпротивителни сили и при контакт с болен детето може да заболее, Не бива обаче да се забравя, че тези заболявания се срещат и през топлите сезони.
Вирусните инфекции се предават по въздушно-капков път (при кашляне, кихане, говорене) и при много интимен контакт между децата. В детските колективи понякога те засягат повечето от децата и се развиват под формата на малки епидемии. Вирусните инфекции на дихателните пътища са много чести заболявания в кърмаческата, ранната детска и предучилищната възраст. С постепенното закаляване, с повишаването на естествените защитни сили на организма и с израстването на децата към 8-10 години те стават все по-редки и протичат по-леко.
Проникващите в различните отдели на дихателните пътища вируси (наричани респираторни вируси) се поселват в клетките на лигавиците и нарушават техните функции. Това довежда до развитието на възпаление. Образуват се секрети (храчки, секрет от носа, сълзене на очите и др.), с които вирусите се излъчват навън и заразяват околната въздушна среда в близост до детето. За заразяването особено опасни са кашлящите деца, защото повечето от вирусите могат само за кратко време да останат живи вън от организма.
Най-честите болестни прояви при респираторните вирусни инфекции са повишената температура, хремата, кашлицата, зачервеното гърло, понякога обрив по кожата и други по-редки прояви.

Може ли да се предпази детето от респираторни вирусни инфекции?

 

Предпазването от вирусните инфекции е възможно, но е свързано с доста трудности. Първата трудност идва от това, че изолирането на леко болните от здравите деца както в семейството, така и в детските колективи закъснява и невииаги е възможно да се осъществи.
Освен това вирусите се излъчват от организма 1-2 дни преди първите болестни прояви.
Общата препоръка за предпазване е болните деца да се изолират при възможност в отделна стая в продължение средно на една седмица и да нямат близък контакт със здрави деца. За здравите деца е важно да избягват контакт с лица, които имат хрема, кашлица, повишена температура и други грипоподобни болестни прояви. Особени грижи трябва да се полагат за предпазване на кърмачета и на увредените от други болести деца. Майките с хрема могат да предпазят здравото си кърмаче чрез слагане на марлена маска или кърпа пред устата и носа при обслужване на детето. Естествено хранените бебета по-рядко боледуват от вирусни инфекции, но въпреки това техните майки и при най-малки прояви на хрема трябва да слагат маска и да си измиват ръцете със сапун и вода преди обслужването.
За предпазването от тези заболявания съществено значение има постепенното и системно закаляване от най-ранна възраст.
Лечението на вирусните инфекции на дихателните пътища е задача на лекаря. Преди идването на лекаря детето трябва да се постави на легло в умерено затоплена стая. При леките случаи това невинаги е възможно. Стайната температура да бъде около 20°С и да се избягват резките температурни колебания. За децата над 4 години поставянето на легло не е задължително. Облеклото и завивките на детето трябва да осигуряват приятно затопляне на тялото без претопляне или охлаждане. Добре е стаята често да се проветрява, като през това време детето се завива добре в леглото. Много важно е въздухът да не е сух. За овлажняване на въздуха понякога е необходимо да се прострат влажни кърпи в стаята или на печката да се постави врящ чайник.
Противотемпературните средства трябва да се дават само при високи покачвания на температурата, и то в дози, показани от лекаря.

Подобни статии

Защо детето кашля

Защо детето кашля

Кашлицата е честа проява при децата. Родителите са много обезпокоени, когато кашлицата е упорита и продължителна и не се успокоява от предпи...

Периоди на детската възраст

Периоди на детската възраст

Детството се дели на няколко периода, които се различават както по отношение на физическото развитие на детето, така и по отношение на реакт...

Грип

Грип

Грипът е широко разпространено заразно заболяване, което се причинява от няколко вируса (А, В, С) и засяга предимно дихателните пътища. Зара...

Гърлото на детето е зачервено

Гърлото на детето е зачервено

Нерядко родителите се научават да гледат гърлото на детето. Откриването на зачервено гърло или на налепи върху него кара много родители ведн...

Облеклото на детето

Облеклото на детето

Бельото на малкото дете се състои от фланелка или ризка от памучно трико, пликчета или по-дълги гащички за през зимата, също от трико. Ако п...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

2642

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия