Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция, добре оформени, с жълтеникав до тъмнокафяв цвят, без примеси на слуз или несмляна храна. Цветът на изпражненията зависи от поетата храна. При употреба та предимно млечна храна те са светложълто, при зелени храни (спанак, лапад, коприва) имат тъмнозелен цвят, при месни храни са сивкавокафяви, при ядене на повече маслини, боровинки, черен дроб могат да станат тъмносиви до черни. Някои медикаменти (железни препарати, бисмутови съединения) също могат да обагрят в черно изпражненията и да обезпокоят болния и околните. За диария се говори, когато болният се изхожда няколко пъти в денонощие и изпражненията са с кашава или течна консистенция. Важно е да се установи броят на изхожданията, кога се явяват (преди или след хранене), придружени ли са с болки в корема и напъни, парене и болезненост в ануса след изхождане. От голямо значение е да се провери консистенцията на изпражненията и евентуалните примеси към тях - слуз, кръв, несмляна храна. Ето защо е добре изпражненията да се запазят за оглед от лекаря. По своите прояви и протичане диариите могат да бъдат остри и хронични.

Диария

Остри диарии се наблюдават при хранителни отравяния, инфекции, при употреба на престояла или развалена храна., Нерядко остра диария се явява след употреба на големи количества храна, на несвойствени храни (напр. някои тропични плодове, риби, раци), на храни, към които болният има свръхчувствителност (напр. прясно мляко). Приема се, че около 3% от хората са свръхчувствителни към прясно мляко. Тези т. нар. алергични диарии са експлозивни, със силни, при свиващи болки, напъни и неколкократни изхождания на течни изпражнения. Остри диарии могат да предшествуват редица инфекции, заболявания на стомаха, жлъчните пътища и бъбреците. Диарии се наблюдават и при неприятни изживявания - преди изпити, при земетресения, конфликти. Изпражненията при остри диарии са воднисти, светли, с лоша миризма, пенести. Съдържат обилни примеси на слуз, несмляна храна и капчици кръв. Когато изхожданията при острите диарии са многократни, болният бързо се обезводнява и изтощава, езикът се облага, очите хлътват, мускулатурата се отпуска, кожата се набира на гънки.

Хроничните диарии създават големи затруднения както за болния, така и за лекаря. При хроничните диарии изхожданията са 3-4 пъти дневно без особени болки и присвивания. Изпражненията са кашави, неоформени, често с обилни примеси на слуз, несмляяа храна, кръв. Нерядко хроничните диарии протичат на пристъпи, като могат да се редуват със запек. Причините за хроничните диарии са разнообразни чревни инфекции (дизентерия, салмонелоза), паразитни заболявания, отравяния с медикаменти (антибиотици, железни и златни препарати, противохипертонични средства), бъбречна недостатъчност, захарна болест и т. н. Нерядко хроничните диарии са клинична изява на заболявания на други храносмилателни органи - липса на солна киселина в стомаха, хроничен панкреатит, хроничен хепатит, нарушение на жлъчната секреция, след операции на стомаха и жлъчния мехур. Тежки и изтощаващи диарии съпътствуват твърде често новообразуванията на червата. С тежки и изтощителни кървави диарии се изявява хроничният язвен колит. Хроничните диарии, особено когато са продължителни и често повтарящи се, изтощават силно болните. При заболяване с диария трябва да се потърси лекар, чиято първа задача е да установи причината на заболяването. Това обаче не винаги е лесно и изисква редица изследвания - на изпражненията, кръвта, храносмилателните органи. От особено значение е рентгеновото изследване на стомаха и червата, изследването на жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Изпражненията трябва неколкократно да се изследват за болестотворни микроорганизми, гъбички и глисти.

Запек

За запек се говори, когато изхожданията по-голяма нужда стават през 2-3 дни, често с напъни и болки. Самите изпражнения са оскъдни, сухи, често покрити с белезникава слуз.

Острият запек е указание за нарушена проходимост на червата - стеснение, запушване от новообразувания или възпалителни процеси, притискане отвън, остър апендицит, жлъчнокаменна колика, запушване на кръвоносен съд. В тези случаи състоянието на болния бързо се влошава, коремът се издува, явява се неспирно повръщане понякога е подобни на изпражнения материи. Състоянието налага спешна лекарска помощ и постъпване в болница. Запек може да настъпи остро и при някои тежки и неприятни преживявания и конфликти, при пътуване и смяна на обстановката. Употребата на редица медикаменти (опиати, бисмутови и калциеви соли) също води до поява на запек. Остър запек се наблюдава и при някои инфекциозни заболявания.

Много по-чест е хроничният запек, при който изхожданията по голяма нужда могат да бъдат през 8-10 дни. Причините на хроничния запек са крайно разнообразни. В много случаи той е последица на начина на живот - липса на движения, заседнал живот, неправилно хранене (предимно месни и концентрирани храни), неприятни изживявания, хронична злоупотреба с лекарства (болкоуспокояващи, сънотворни). Заслужава да се отбележи, че хроничната употреба на слабителни средства често се последва от упорит запек. Хроничен запек съпътствува и редица общи заболявания и заболяващия на храносмилателната система - язвена болест, жлъчнокаменна болест, (намалена функция на щитовидната жлеза. Когато хроничен запек се появи за пръв път у възрастни хора, които дотогава са имали нормални изхождания, трябва да се мисли за злокачествени или други болестни процеси, стесняващи просвета на дебелото или правото черво. По своя характер хроничният запек бива спастичен и атоничен. За спастичния запек е характерно изхождането на тесни като молив или накъсани на дребни топчета тъмни, сухи изпражнения, често с болки и парене. При атоничния запек изхождането става след големи напъни и масаж на корема, като изпражненията са кашави. Нерядко при хроничния запек (след продължителна задръжка на изпражненията) следват неколкократни диарии е примес на слуз - т. нар. лъжливи диарии. Хроничният запек обикновено се съчетава с редица местни и общи оплаквания - тъпи болки и подуване на корема, газове, лош вкус в устата, слабост, главоболие, виене на свят.

Кървави изпражнения

Кървавите изпражнения са симптом, който сериозно и с право безпокои болния. Трябва да се имат пред вид няколко положения - степента на кръвоизлива (по оцветяването на изпражненията) и съотношението между кръвта и масата на изпражненията. При кръвоизлив по-малък от 170-180 мл изпражненията не изменят доловимо цвета си -това са т. нар. скрити (окултни) кръвоизливи, които се откриват със специално изследване. При по-голям кръвоизлив изпражненията стават катранено черни, имат лъскав, мазен изглед. При размиване в клозетната чиния водата добива кръвенист цвят. Понякога кръвта може да бъде чиста, без съсиреци. В тези случаи тя е в началото или в края на изпражненията, или е грубо размесена с тях. Изобилните кръвоизливи обикновено водят до кървави диарии. В някои случаи кръвта е примесена със слуз, изхождането на която се съпровожда е напъни, парене и болки. По изгледа на кървавите изпражнения може да се предположи техният произход. Окултните кръвоизливи и черните изпражнения се дължат най-често на кръвоизливи от стомаха и дванадесетопръстника (язвена болест, рак, полипи, дивертикули, тежък гастрит), от тънкото черво (язви, новообразувания) и началната част на дебелото черво (рак, полипи, язвен колит). Черни изпражнения може да има и след консумацията на някои храни (маслини, боровинки, лапад) и лекарства (железни и бйсмутови препарати, алумоксид). Непроменената кръв в изпражненията е характерна за заболяванията на крайния дял на дебелото черво. Чиста кръв, предшествуваща изпражненията, се явява най-често при хемороиди. При спукване на голям хемороидален възел може да се наблюдава обилна кръвозагуба. При заболявалия на дебелото и правото черво кръвта е примесена с изпражненията или ги следва. Кървавата слуз е най-чест симптом за инфекция на лигавата ципа на дебелото и правото черво (дизентерия), но може да се наблюдава и при разпадащи се новообразувания. Макар и рядко, кървави изпражнения се появяват и при някои заболявания, свързани с нарушения в кръвюсъсирването. Установяването на кървави изпражнения налага във всички случаи незабавна консултация с лекар. Изпражненията трябва да се запазят, за да ги види лекарят. Болният трябва да се постави на легло. Разкриване причините на кръвта в изпражненията много често е възможно само в болнична обстановка.

Коментари за Нарушения в изхожданията по голяма нужда

  1. 1.

    ot pove4e ot10 g imam diaria imam rpoblem s zla4kata gastrit reflyks ne se razbra ot kade idva tova rastroistvo pri isxojdane mi parat xemoroidite zatova redovno se mia s stydena voda i tova vsi4koto po nakolko pati na den stanala sam zavisima ot toaletnata isxojdaniata sa s obilna slyz no nama krav moje bi ima zna4enie xranata zatova se opitvam da paza dieta no i az sam 4ovek iaz gre6a ako mogete romognete

  2. 2.

    Потърси инфо в google за SCD(Specific Carbohydrate Diet).Тя е принципно за хора с хронична диария,колит и болест на Крон.В България не е много популярна,докато в чужбина е изключително хвалена и много хора казват че са се излекували благодарение на нея.Успех

  3. 3.

    ot 3ili 4 meseca imam krav v izprajneniqta no se slu4vat taka 4e na meseca vednaj i li dva pati i nesam obarnal osobeno vnimanie kravta ponqkoga e 4ista av slu4ai i 4erna

  4. 4.

    дъщеря ми е на година и девет мес.и днес след хранене се изходи,но цвета на изхождането беше много тъмно кафяв и по4ети бие на 4ерен.има ли място за притеснение?

  5. 5.

    imam golqm problem mn trudno xodq do toaletna ponqkoga se slu4va i s dni da ne moga da otida korema mi se poduva i ose6tam edna tejest probvala sam kakvo li ne no nqma rezultat kato mi prisvikne stomaxa pak spiram molq za pomo6t

  6. 6.

    започнах да пия метадон и първите 7-8 дни въобще можех нищо да свърша. накрая за изтропах ама наистина огромно, огномно Лайно(не случайно е с главна буква). Миришеше ужасно и бехе огромно. Почувствах се горда от себе си. Никога преди това не бех срала такова чудовище:). После след около месец всичко се нормализира. Лекарят ме успокой, че всичко се дължи на метадона, но сега понякога онова чудо ми липсва. Мисля си с любов за него. Наистина беше внушително. Огромно. Страшно голямо лайно. Беше застаноло право. И за да потъне тр. да го набутам с четката. И пак не се отказа. Много съм горда, че е излязло от мене. Съжалявам само, че не се сетих да гхо снимам. Сега щях да си го гледам понякога.
    Както и да е. Исках да го споделя с някой, пък не върви да го разказвам на приятелките ми или ня някое момче:)
    10х за разбирането
    хубав ден
    и успешно акане

  7. 7.

    Imam trudno izhojdane tvardo sled izhojdane imam krav svetla.mojebi se dalji na zapeka predi tova nqma6e krav sled tova se poqvi?

  8. 8.

    АНИ радвам се за теб,че така го хвалиш това лайно.Ще бъдеш ли горда ако толкова дебел хуй влезе там от където е излязло това лайно.

  9. 9.

    ot godina imam trudno izhojdane , polzvam chesto medikamenti .. pravih si isledvaniq i se okaza, che debeloto mi chervo e slqzlo nisko dolu , znae li nqkoi dali e vuzmijno da se dulji na tova , tova che izhojdaneto mi e trudno i imam pochti neprestanno zapek ?

  10. 10.

    немога да ви разбера , има си заболявания и то опасни , а какви подигравки чета ...срамота е
    желя ви здраве , ценете го

  11. 11.

    4udiase kam kogo da se obrna za savet deteto mi e na 2.godini ot dve sedmici ima narushenie v izhojdaneto prvo seresh slus s normalno izhojdane asled 3ili4 dena zapo4na i jilki krv s slus pila prah4eta dieti nelidiks seiaha i izprajneniata kazvat 4e nema nishto v izledvaniata oba4e deteto mi nese opravia sere 3 ili 4 pti na den no razli4no i normalno i zelezo nekoi pt krv s slus razli4no dnes hodih s neia na gastroenterolok kaza 4e florara na stomaha i e razvalena dademi probiotik no pediatrpk mi kaza 4e nemoje da gi pie 4e nema 3.g.neka ako moje dali e specialist po tie neshta dalie 4ovek koito go ispati da mi pishat molia za svet kak ot 4revnata flira she sere krv i sluz

  12. 12.

    Moi poznat se oplakva ot bolki nisko v korema/maj/ i v izprajneniqta mu ima krav.spored vas kakav e problema.

  13. 13.

    Днес за 1ви път мисля че ми се случи тоест се случи, като ходих по голяма нужда да изцвъкна малко слус не беше обилно или много а беше малко сравнително малко все едно една плюнка две това за притеснение ли е?

  14. 14.

    Веси, имах същия проблем. Окончателно излекуване няма, но при комбинация от неща, които поставят положението на 100% под контрол: 1) Хуск (първите три денонощия човек се чувства зле, но после нещата се оправят- по 1л. сутрин и вечер, задължително поне с по две чаши вода и задължително на гладно; 2) да не се преяжда и да не се ядат храни, които дразнят (това си е индивидуално); 3) да се включи зехтин (екстра върджин) ежедневно- обичайно вечер; 4) лекарката установи, че имам недостиг на ензими (вземам Креон) и проблеми със жлъчката (тя също допринасяла за запека, за нея вземам Цинарикс); 5) установих, че сутрин (докато си пия кафето) като стоя на пода сгъната (но напълно отпусната) в следната поза: коленете на пода /върху килимче като за йога/, дупето върху задната част на глезените, горната част на корема върху бедрата, се получава много добър ефект: явно в тази поза се елиминира проблема с изпадналото дебело черво.

  15. 15.

    Аз от както се помня имам проблеми със изхождането, много рядко се е слувало да се изходя няколко поредни дни, иначе се изхождам от 3 до 7 или повече дни. По едно време се случваше след като се изходя да ми тече кръв от ануса, често ме болеше. От скоро получих болка в лявата част на корема, под реброто по дебелото черво. Болката ставаше все повече непоносима, беше тъпа и на пристъпи. Отидох на лекар, каза ми че имам синдром на раздразнените черва и ми даде едно лекарство, което е като сироп, пия го, но не помага, все още ме боли корема, гади ми се, почти не се храня. Имах гастрит, който го излекувах. Този проблем е ужасно затормозяващ, пречи на всчко, човек не може да се отпусне и да мисли за нещо друго осввен за болката. Храня се здравословно, със много зеленчуци и плодове, не консумирам газирани напитки, пушене или нещо друго.

  16. 16.

    imam zapek i po nqkoga se izhojdam trudno s krav tova spored vas oslojnenie lie

  17. 17.

    na men mi se e slu4valo daje i sas prist da birkam i da vadya ........ mn gadno bese 2 3 4 dena se mi4eh i nay setne se normalizira

  18. 18.

    imam seriozni bolki v krasta.zabeliazax i krav v izprajneniata ,moje li da e simptom za rak na debeloto chervo

  19. 19.

    debel...brat...qko si q naredil tazi s golqmoto laino...evala 4ovek...ako nego be6i napisal ti...as 6tqh dago napi6a...horata imat problemi i sa 4udat kak da sa opravqt ...taq za golqmoto si larno ni govori...kolko bilo golqmo i kak se gordee s nego....ai 6ati ....ta..smotana....na4i tva prostotiqta e basi i bolesta... I pando ne 4e ti pritesnqvam priqtel..ama po dobre idi na lekar...

  20. 20.

    и аз имам проблеми с изхожданията но по скоро неоформени кашообразни или накъсани през 2-3 дни какво може да е това мисля си че е нещо лошо

  21. 21.

    Ot dva dni na sam sled kato se izakam i se izbyrsha po hartiqta ima kryv .. v momenta piq hap4eta za cistit .. nqkakwa ideq kakwo e i kak se lekuwam bilki i t.n che mi pisna ot lekari i lekarstwa ...

  22. 22.

    Уважаеми участници във форума,вместо да четете дефинициите за това кое е нормално и кое-не и да страдате от некомпетентни лекари,ще ви дам един линк.Класификация на видовете дефекация.Ще разберете,че това,което смятате за патология може да се окаже нормално.Приятно четене!
    http://www.gutsense.org/constipation/normal_stools.html

  23. 23.

    ot 5 meseca sim na dieta pirvo pieh inhua posle kaloreks posle dr hap4eta izhojdaneto mi stana dosta trudno stomaha mi se naduva ne moga se izhodq .Neznam dali ne sim si povredila ne6to na 4ervata s tiya medikamenti posivetvay te me kakvo da napravq

  24. 24.

    zdvaveite izkam da vi kaja i nashiq problem imam sin na godina i osem meseca i naposledak dosta 4esto polu4ava napani koito ni plashat vapreki 4e predi ili sled tova moje da se izaka napanite pak prodaljavat,i ne znaem dali prosto dupeto go boli ili ima neshto drugo.ako nqkoi moje da pomogne sas neshto shte badem mnogo blagodarni.

  25. 25.

    На всяка цена спрете да ползвате порцелановите тоалетни. Доказано е, че вредят. Вижте http://squat.beinsa.info/

  26. 26.

    hodete na lekar ne si igraite sas zdraveto i ne se 4udete kvo vi e...az dnes otivam 4e me boli slabo korema ot nekolko dena

  27. 27.

    Проблема ми с изхожданията започна преди няколко дни. Първо беше растройство и повръщане, но и двете бяха с черен цвят. Реших, че ще отмине, но се оказа че цвета на изпражненията си останаха черни.
    Някой да има същият проблем?

  28. 28.

    тути ....varvi na lekar 4ernite izprajneniq zvu4i stra6no ama ne6to problemi s 4erniq drob nai veroqtno krav v izprajneniqta ima za da sa 4erni

  29. 29.

    ako sled 4 5 godini si rastroistvo i napani kakvo pravim daite njkakva pomosht

  30. 30.

    pomognete

  31. 31.

    Nemoga dase ishojdam

  32. 32.

    imam izprajnenia sluzesti s kraf ako moje nakoi dame posavetva kakvo da naprava ot blizo 2 godini i tovae postoano

  33. 33.

    пробиотици се пият и от кърмачета, и да - нормализират флората в съчетание с диета един месец /най-малко/

  34. 34.

    вчера при изхождане имах лек запек и яко се напанах и след това запо4на , когато ходя да има крав но малко и несмесена ами след или преди изпражненията но об6то взето заедно с тях мисля 4е сам нарани лигавицата на ануса си кажете какво да правя лекар или да изчака помощ МОЛЯ на 16 сам!!!

  35. 35.

    пак сам аз на 16 , незнам влияе ли че пия хапчета грипех таблетки против настинака моля помогнете ми!!!

  36. 36.

    da

  37. 37.

    защо никъде не пише за бяло изпражнение?някой знае ли на какво се дължи при децата?

  38. 38.

    Ani nqma6 li sram be momi4e ta govori6 takuva gluposti ,moje6e da ni go razkaje6 po cenzurirano,pff bezsramna si moeto momi4e I tova e iska6 da znaem kakvo laino si izsrala a za6to pone ne si go izqla xixi kato tolko si gorda s negoi I si iskala da go snima6 daje I ni kazva6 kak si go nabutala s 4etkata da potane v klozeta xaxa glupa4ka tuk I deca vlizat ,da ti 4etat glupostite li ma ami ako sa tvoite deca kak 6te ti bade te da go orqt tezi gluposti a zapitai se kakav primer dava6 bezdarnica....xi xi xaxa pslna glupa4ka...

  39. 39.

    Daje kazva6 4e ti lipsva tova 4udovi6te...ami dr pat si go snimai ili go izq6 tapa patka

  40. 40.

    zdraveite ,iskam da vi pitam imate li bolki v gurba ot kolita,men stra6no me boli

  41. 41.

    здравйте! малко съм притеснена и докато се ровя из нета попаднах на вашата страница. вчера при изхождане забелязах ярко червена крав в изпражненията днес се повтори пак не ми се е случвало до сега. нямам болки в корема нито пък запек може да се каже нормалко изхождане придружено с мн леки болки. ако на някои му се е случвало или е наясно за какво става въпрос моля пишете. ясно е че ще се ходи на лекар но все пак ще съм ви благодарна ( поне да се подготвя психически :) ) благодаря Ви предварително

  42. 42.

    искам да ми помогнети

  43. 43.

    Ярко червената кръв обикновено говори за хемороиди.

  44. 44.

    kravta v izprajneniqta moje da se dalji na hemoroidi ili nqkakva 4revna infekciq...za tezi,koito nemogar da se izhojdat redovno 6te prepora4am-zarnestec(tova e bilka,koqto mojete da namerite v po4ti vsqka apteka),qjte pove4ko vareni kartofi,tova 6te oblek4i bolkata pri izhojdaneto,dobr e esa6to taka da s epie topla,no ne gore6ta voda za pro4istvane na 4ervata ot ostata4ni hrani,koito v posledtvie fermentirat i naru6avat 4revnata flora..dobre e da se vzimat i probiotici,no az li4no vi prepora4vam ''bifidus'',spomaga za ubivaneto na vrednite bakterii v 4ervata,koito ni sazdavat mnogo problemi,dori i bolesti...nadqvam se da sam pomognala,ako ima nqkoi koito se interesuva ot bifidusa(koito v 99% ot slu4aite pomaga)moje da mi pi6e na imeil: djidja.6@hotmail.com

  45. 45.

    Абе нещо трудно сера... С кво да се прочистя?

  46. 46.

    Таня,
    как с какво?Ами че с голямото лайно на Ани тъпчаке

  47. 47.

    Akam sled vsqko qdene,tova 6te re4e 2,3 pati na den.Normalno li e tova?Molq za otovor.Blagodarq predvaritelno.

  48. 48.

    ходих в Он клиник и ми казаха че имам 3 хемороида...махнах един за 250 лв , но пак имам мъничко кръв след изхождане...

  49. 49.

    Zdraveite,moqt slu4ai e 4e parvonacalno hvanah nqkakav grip i tri dni bqh s povra6tane i kakvoto hapna go povra6tah ili go izhvarlqh po drugiq na4in sas rastroistvo...slet tezi 3 ma4itelni dni se opravih no zapo4na karvene ot dupeto-qrko 4erveno sled 3-4 dni zapo4na sluz s mrasno 4ervena krav v na4aloto i kraq na izhojdaneto doti i samite izprajneniq sa ocveteni. Slet tova dori kato imam gazove se polu4ava mnogo nekomfortno zas6toto otivam do toaletnata i vijdam 4e ima sluz kato voda bezcvetna sluz do jalta. posle zapo4na da me boli i krasta. ot kakvo moje da e tova. Ne mo se hodi po bolnici! blagodarq vi za otgovora predvaritelno

  50. 50.

    много много се смях бях в лошо настроение благодаря ви че ми го подобрихте благодаря ани имам си проблем но няма да ви го споделя

  51. 51.

    http://dr.jeliaskoff.com/index.php/component/content/article?id=8 има дост информация за основни заболявания свързани с оплакванията на повечето от Вас. Не правя реклама просто попаднах на сайта случайно и след прочитане на основните пояснения за болестите които лекуват малко се успокоих поради наличието на информация. За мен е по страшно да липсва такава. Надявам се всички да сме хипохондрици и просто да се притесняваме напразно.

  52. 52.

    Здравейте. Преди седмица ме оперираха от апендесит и на 6-тия ден ходих по голяма нужда и оттогава не съм, а това са си 4 дни.. Дали има проблем или е просто заради операцията? ПС: На 14 съм.

  53. 53.

    здравейте аз имам проблем с кръвта с изпражненията от 2 дни.смисал има кървене което е забележимо.кръвта е ярко червена и мисля че е не6то от ануса ми за6тото усе6там лека болка от там дали е запек или хемороиди.помогнете на 16 съм и ме е срам да отида на лека и да ми ровят в ануса.

  54. 54.

    Здравейте, преди 6 месеца си правих колоноскопия и диагнозата ми беше "катарален проктит". Лекаря ми каза, че това е безобидно и ми изписаха Дуспаталин. Изпих две опаковки, но без резултат, продължавах да имам болки под ребрата в дясно и ляво и в долната част на корема и кръста. След около месец получих запек и така втори месец, чувствам тежина в корема. Реших да се изследвам с иригоскопия. Установи се, че имам Спастичен сегментарен колит с изразена Птоза на колон транзверзум и Долихосигма. Това означава, че имам дълго дебело черво, което е изсипано до най-долната част на корема. Вече не мога по никакъв начин да ходя по голяма нужда, чувствам се много зле, пия билки, чай, Дуфалакт, Лактулоза-МИП, но нищо не ми действа, мисля, че вече нямам изход, незнам какво да правя и дали изобщо може да има подобрение. Моля, ако някой има подобни проблеми да пише за да се свържем.

  55. 55.

    Хора помагайте. Ядох развалени круши и вече 20 дена имам диария.
    Сера редки лайна през половин час. Боли ме корема и лайното като ми
    минава през гъза все едно че стърже с шкуртка.Нямам вече чисти
    гащи-всички са оцапани.За стягане ядох компот от дренки,стипца и
    няколко лекарства против диария-Имодиум,Лопедиум,Диаростад и резултат никакъв.
    Някакви идеи?

  56. 56.

    ot 10 dni imam kato rastroistvo ne ba6 kato rastroistvo ama me boli vse stomaha i to kogato qm vednaga bqgam na toletna

  57. 57.

    hvaname diariqta kam 5 4asa i ne minava zadnika mi se razpori nemoga da sedna i kato hodq do toaletna golqmi bolki kakvo da pravq nqkoi znaeli le4enie

  58. 58.

    otidete na lekar be hora...

  59. 59.

    vijte mili4ki, az stradam ot zapek, dosta seriozno e, no poneje sum bremenna ne moga da piq lekarstva. za tova doktora mi preporu4a edni gymeni me4eta, BILKOVI ! te po-princip sa za de4ica, no eto, 4e i pri men pomognaha. efekta doide sled 5,6 dena, no vse pak doide ! sega otnovo sum normalen 4ovek, ei povervaite, ina4e bolkata 6te6e da me ybie, hodeh prez nqkolko dena, no 4ak mi se pla4e6e kato stane vreme. I taka, preporu4vam vi gi, za6toto sa absolutno bezvredni, i imat vkus na jelirani bonboni-te taka i izglejdat-6areni jelirani me4enca :) kazvat se "Yummi bears" , amerikanski sa. v na4aloto otkazah da gi kypq, za6toto 26 leva mi se vidqha mnogo, no sega, sled kato ot 2 dena hodq normalno, dori se radvam, 4e posly6ah ginekologa si i gi kypih. A na vas jelaq zdrave !!! Vqrvaite na tqloto si i go obi4aite !!! To nqma da vi predade, ako se grijite dobre za nego ! :)

  60. 60.

    Имам разстройство 1вия ден по често после вече по 2 пъти на ден ,но е рядко със слуз.Личната ми изписа Лопедиум и Доспатилин със диета .

  61. 61.

    ft

  62. 62.

    ot 1 sedmiza sam sas mnogo silni bolki v korema i silno raztroistvo i ne minava pix vsi4ki vazmojni xap4eta ne pomaga po zql den sam v toaletnata kakvo mi e ne moga da razbera mislq 4e ne e normalno zqla sedmiza da imam tolkova silno raztroistvo i korema da ne spra da me boli molq vi kajete mi kakvo da napravq

  63. 63.

    Оф от га търся такива като вас че ми свърши мат`риала.

  64. 64.

    zdraveite moqt problem e ot nqkolko sedmizi i me e strax da otida na lekar polu4ix silni bolki v korema koito ne minavat ot ni6o postoqnno si me boli kato se izhodq a tova stava mnogo trudno s silni napani i bolki ne me otpuska a korema prodaljava da me boli bolkite v zeliq korem mnogo trudno izhojdane pix 4ai sena duspatalin linex laxena i ni6o ne pomaga prosto ne moga da seizxojdam ve4e 3 sdmizi i mnogo silni i postoqnni bolki v korema strax me e da otida na lekar no ne moga da tarpq o6e dalgo prepora4aite mi kak da se opravq kakvo da si napravq

  65. 65.

    zdraveite machenici i v men ima po mnogo ot tezi simptomi na kolegite s zapeka i neznam kakvo da pravq kakvo li ne probvah,stignah chak i do qdene na razvaleni hrani no rezultata e samo momenten za den nai mn dva ne probvaite ne e priqtno.....sega piq edin aziatski chai koito zasega pomaga no shtom spra da go piq stavam pak poduta kato mechka stravnica......ne tarsq pomosht samo spodelqm taka malko mi olekva dano i na vas vi olekne po edin ili drug nachin....kasmet v porcelanovata staq

  66. 66.

    patil kaji kakav e tozi aziatski chai molq te da mi olekne 4e ne se izdarja na bolki i napani

  67. 67.

    chaq se kazva Sanie selena opakovka e cenata mu e mejdu 5-6 lv.Ima i BG Sanie no ne vzimaite nego toi ne e tolkova efikasen.

  68. 68.

    patil i tozi chai sam go pila ne pomaga kakto kazva6 kato se se pie dva tri pati i do tam posle pak sa6oto vseki den ne se jivee taka s tezi bolki v korema dnes mi e mnogo po zle ne moga da stana ot legloto zqla nosht se previvam saprugi mi se izpla6i slaga mi topli karpi na korema da oblek4i uj bolkite no ne 6e potarpq o6e malko i 6e me vodi v bolniza ako nqkoi znae ne6o lek nqkakav molq pi6ete sas silni ostri bolki sam i ne moga da se izxodq

  69. 69.

    Мятам редки говна по заявка на клиента.Цени народни.

  70. 70.

    Извозвам пресни лайна експресно.Цени по споразумение.

  71. 71.

    Изкупувам изпражнения от плодове и зеленчуци.Лев за килограм.

  72. 72.

    Imam problem s izhojdaneto,izliza na malki topcheta , premeseno sas slus tvardo kato kamak,na kakvo se dalji tova

  73. 73.

    Imam problem s izhojdaneto,izliza na malki topcheta , premeseno sas slus tvardo kato kamak,na kakvo se dalji tova

  74. 74.

    zdraveite popadnax na tazi straniza i re6ix da spodelq kakvo mi e ot v4era imam raztroistvo mnogo silno s ujasni bolki v korema iskam da popitam dali na nqkoi se e slu4valo - spazmi v korema na vseki polvin 4as napani za izhojdane s mnogo ostri bolki sled kato se izhodq eto tova iskam da pitam po prinzip sled izhojdane na 4ovek mu olekva a az vse edno ne sam se izhojdala korema me zabolqva daje o6e po silno i sled polovin 4as pak raztrioistvo ve4e dva dni taka no tova za men ne e kato normalno raztroistvo i tezi silni bolki v korema nqkoi ako e 4uval za takav problem ili ako znae ne6o da pi6e

  75. 75.

    piite inxua na xap4eta,xem se otslabva,1 godina nqmax problemi

  76. 76.

    xap4eta laxsal ili bonboni laxsalini ili probien

  77. 77.

    ot mnogo vreme imam problem s hodeneto po goliama nuzda pravia si klizma s topla voda po niakoga i vseki den mislia ,ce imam lenivi cerva klizmata preceli ,ako ia pravi6 vseki den

  78. 78.

    За тези,които страдат от запек,хемороиди-оттървете се от седящата тоалетна чиния и минете на клекало или използвайте детско столче за баня,за да повдигнете краката си от земята,докато сте на чинията.Това се обуславя с анатомията на дебелото черво и правилното изхождане.

  79. 79.

    От известно време имам следния проблем, когато усетя позив за * голяма нужда* невинаги успявам да стигна навреме и се изпускам и това ужасно ме притенява,какъв може да е проблемът

  80. 80.

    за тъмните /черни/ изпражненияа искам да споделя моя опит. от пет месеца фекалите ми бяха тревожно тъмни и то след като излезох от гастро-ендокриния с подробен преглед на всички органи на храносмилането със съответните колоно и гастро-скопии и диагноза здрав!!!. едва тия дни прозрях причината - кървене на венците. през цялото време действително, имах кървене, което гълтам непрекъснато и неосъзнато, а много често и напоследък, имах доста силни кръвоизливи от устата нощем и цапах възглавниците. причината- парадонтит с кървящи торбички под два от мостовете в устата. тия дни ми махнаха мостовете, оправих венците, спря кървенето и ... изпражненията ми станаха нормално кафяви.

  81. 81.

    Майка ми е на 80г преди няколко месеца и скъсиха червата и от тогава ходенето и по голяма нужда е ад пари и след хранене веднага е във тоалетната -как да се справим

  82. 82.

    remzie palaboykova

  83. 83.

    Ot snoshti kato mi se prihodi veche 3 pati samo silno me napava netarpimi bolki i samo tamno chervena/arena krav i ne moga da se izhodq probvah nqkolko pati i sajalqvam che sam nqkakvi idei ot kakvo tochno moje da e i nqkakvi bilki ili hapcheta koito da pomognat.

  84. 84.

    zdr iskam da spodelq i az ne6to na koeto me tormozi, imam gastrid pieh hap4eta za nego, oba4e hodq i 4esto do toaletnata po golqma nujda ako nqkoi moje da pomogne s ne6to pil sam kakvi li ne lekarstva .

  85. 85.

    имам възбудени черва - колон иритабиле. След трудно изхождене ме боли корема и имам чувството, че вътре е останало още нещо, но не мога да го изакам и при неистови напъвания. Някой да сподели, ако знае нещо по гози въпроср

  86. 86.

    Ако взема дуфалак ми помага, но пак остава нещо. Боя се от какво може дап е това.

  87. 87.

    Zdraveite ot zapeka nai dobre se lekuva s zelen 4ai bambuk struva 5,12 v aptekite ve4er se zaparva v edna 4awa voda tozi 4ai e mnogo hubav moji dasi vzemite ot bilkovata apteka i husk mnogo e polezen za organizma na vsi4ki gi prepora4vam

  88. 88.

    Zdraveite. OT DETE STRADAM OT BOLKI V STOMAHA VECHE 60 GOD;KATO PONASTINA NE SYM SE POKRIL PREZ NOSHTTA MAIKA MI A PO KYSNO I AZ SAMIQT ZABOJDAM SILNO PALEZA V PYPA SVIVAM SE KOLQNOTO DO CHELUSTTA I SLED 10 ILI 15 MIN VSICHKO MINAVA; NQMA DRUG NACHI KAZVAT CHE MI SE E RAZVILA PYPNATA VRYV; DOKTORITE MI SE PODIGRAVAT I KAZVAT CHE NE E VQRNO. ZATOVA GI NAMRAZIH. BQH V MNOGO BOLNIZI PARIJ BG I NISHTO; ZNAM CHE NA ONQ SVQT NE BOLI; NO AKO NQKOI ZNAE OMOGNETE A INACHE PYTQ SI GO ZNAM MERCI

  89. 89.

    Здравейти, как сти?Срам несрам ама ще си кажа, че да ми олекне.Много обичам да попръцквам, особено на публични места.Разбира се, когато пръднята ми мирише, това е повод за гордост.В моята дългогодишна практика на пръдла забелязох, че колкото по-тиха е пръднята, толкова по-зловещо мирише и обратно....по-гръмогласните не миришат.Обаче тук идва и моята лична драма, не прочетох досега в аналите за фъшкиите някой да има подобен случай...начи пръдна ли - насирам се.Не е цялото лайно, и е предимно воднисто, ама е достатъчно количество, за да издаде кой пърди...вече не мога спокойно да сюрпризирам колегите с миризми - пустия му задник, предава ме!Та ако някой знае как да се излекувам от тия говна, които все цапат гъза ми нека помага...и да мога пак да си пърдя тайничко....с умиление си спомням за старите времена, в които пусках по 5-6 по терлкчки, и дишах дълбоко от есенцията на живота.

  90. 90.

    Здравейте хора искам да споделя проблема и с мен..!
    Нека започна от начало ..
    Имам проблем с изхождане от една седми насам и проблема е че при всяко изхождане лауната са в крив и това страшно много ме плаши.
    От една седмица непрестанно карви по време на изхождане :(
    Нека допилня че около аниса има вдна малка пипка и мисля че продалжението е в по вътре във ануса това дали е хемороид или нешто по сериозно .. :(
    Също да допълня имам парене и остра болка на ануса..
    Извинете ме хора но сам ужасно притеснен за това и силно се надявам някой дали би казал какво в това всъщност..
    В момента сам в белгия на сезона работа за около 2 месеца а аз сам в началото и немога да посетя лекар :(
    Искрено се надявам някой да ми каже какво може да е това..

  91. 91.

    От6 днисе изхождам само сутрин по два пъти с рядки кашави изпражнения.Имам повече газове от обикновено.Леко ме преболява дебелото черво.Какво д аправя?

  92. 92.

    От известно време ,като се събудя усещам тъпа болка ниско долу на корема.Понякога като го натопля мястото -болката утихва.Но не всякога.При изхождане се напъвам.Чувствам и болка около ануса.Имам вътрешни и външни хемороиди дали е от тях не знам но се притеснявам много.Ходих по лекари остана само да ми направят ректо скопияи и колоскопия ли не знам точно ,но се страхувам да не излезе нещо лошо.Моля ,ако има някой с такъв проблем нека да го сподели.Благодару.я предварително.

  93. 93.

    Не мога да се изходя от 2 дни... Излиза по малко с слуз и бледа кръв какво е?

  94. 94.

    normalno li pri le4enie da karvi anosa

  95. 95.

    Здравейте приятели имах и аз проблем с подуване на корема,дискомфорт и много болки и изхождане на слуз ! Пробвах кПробвах с лекарства да ,се излекувам но не ми помогнаха а повече ми навредиха пол,и единственото нещо което ми помогна беше лимонат ,за това ви препорачвам който има пкато моят проблем само лимон да яде,да правете си го на резенчета и хапвайте си лимон вземете си и ментов чай с розмарин и в него добавете резенчета две,три лимон ,а тези приятели които имат крьв в изпражненията препорьчвам лимонов сок кото се продава в маркетите но вижте на добра марка да е ,на ден до два литра за цял дентрябва да ,пиете и ще имате подобрение а и може и да си хапнете лимон и вие но от два лимона на ден приятели не хапвайте повече .От начало и при двата случая ще почуствате малко парене в стомаха каркорене но това ,ще са признаците че лимонат започва да действа ! И другото което е важно в двата случая правете диета ,не хапвайте вече тежки и пьржени храни ,само леки и варени храни хапвайте ,варени картофи , зеленчуци варени ,супи не са за препорачване , риба и пилешко не трябва да се яде , може само пуешко пушено,,свинско на скара и говеждо но само чисто месо си подбирайте без мазнини да е и само на сквра и то в седмицата до двв пьти ,през другите дни само варено си хапвайте ,кисело мляко и мляко не яжте не пийте ,може само кисело мляко с плодове, и плодовете като ябалки ,лимон ,пьпеш круши , сливи само тези плодове са полезни в този случай като имате болен стомах, в никакав случай не пийте студени напитки от хлодилника нап
    ! И за храната ви ,се отнася студена не я хапвайте нито много затоплени да ,не са напитките леко затоплени да ,са не пийте газирани напитки те са вредни в момента когатоимате болен стомах ,сладоледа е вреден сьщо не хапвайте сладолед докато не се вьзсанови организма ! Пожелавам ви бьрзо оздравяване на всички които сте болнички в ! Спвзвайте тези изброени неща кото са полезни за вас и вашето здраве ,приятели ,имайте тьрпение докато ги спазвате и се лекувате по този начин който е много по добьр от взимане на лекарства ,не взимайте лекарства приятели само природни средста се лккувайте ,и ще се вьстоновите по -бьрзо -не рискувайте като се подлагате на операция ,тези неща са рецепта от Бога приятели аз така я приемам и вие вярвайте в Бог и нкговата рецепта която вия написах лимони яжте ,пиите в с ментов чай и с розмарин и само спазвайте диета на варени храни ! Всичко добро ви пожелавам !

  96. 96.

    Изследвайте се за окултен кръвоизлив

  97. 97.

    Магнезий за да спре болката.

Подобни статии

Енкопреза

Енкопреза

Енкопрезата е неволево изхождане по голяма нужда (несъзнателна дефекация) по врема на сън или в будно състояние. В много отношения тази проя...

Витамини

Витамини

Витамините наред с белтъчините, мазнините, въглехидратите и солите спадат към незаменимите съставки на храната. Те са познати сравнително не...

Гърчови прояви при детето

Гърчови прояви при детето

Гърчовете у децата създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено протичане и много рядко заплашват живота и бъд...

Увредени деца

Увредени деца

Увреденото дете е тежък проблем както за родителите, така и за лекарите. Съществуват различни степени на увреждане с изоставане във физическ...

Главоболие

Главоболие

Главоболието най-често е изява на редица функционални или органични заболявания на нервната система. Нерядко обаче може да се наблюдава и пр...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

23.05.2008

Обновено
Обновено

31.08.2011

Прочетено
Прочетено

256421

Нередност Докладвай за нередност
26 харесват, 5 не харесват
Публикувай статия