Енкопреза

Енкопрезата е неволево изхождане по голяма нужда (несъзнателна дефекация) по врема на сън или в будно състояние. В много отношения тази проява наподобява напикаването по време на сън, но се среща по-рядко. Представлява особена детска невроза, която се развива след 3-тата година и не е много лесно да се открият нейните причини. Като най-честа причина се сочи неправилното и прибързано възпитание към чистота на малкото бебе. Принудителното поставяне на неудобно за малкото бебе гърне и постоянните заплахи на нервната майка събуждат у детето негативно отношение към гърнето и главно към майката. Детето започва да цапа гащичките си не в това време, когато майката го поставя на гърнето. Това някои психолози разглеждат като своеобразен протест на детето към нетактичната и педантична майка. Не трябва да се забравя, че детето се стреми към самостоятелност и този стремеж у някои нервни деца е толкова по-силен, колкото детето по-настойчиво и дръзко се принуждава. Като причина в други случаи се сочат психоемоционалните травми и сътресения, които детето изживява в разведените и нездравите семйства, при постъпване в детска ясла или градина. В много редки случаи енкопрезата се обуславя от нарушения в нервния и мускулния апарат, участващи в изхожданията по голяма нужда.
Лекуването се свежда до промени във възпитанието, до из-бягване на наказанията и принудата. Около детето трябва да се създаде ободряващ емоционален климат. В повечето случаи обаче е необходим съвет на лекар.

Етикети

енкопреза

Коментари за Енкопреза

 1. 1.

  как се лекува енкопреза? моля,помогнете ми! проблема е много сериозен!

 2. 2.

  Az sashto imam takav problem s moq sin, koito e na 9 god., molq pomognete.

 3. 3.

  imam vnuk sega navirsi 3 god
  vseki den se naakva nepomaga ni nagrada ni zaplaha molya za sivet

 4. 4.

  Imam plemenik koito e na 8 god,ot skoro i toi ima tozi problem. Na kakav lekar trqbva da se zavede.za da se othvarli tova zabolqvane ako moga taka da go nareka enkopreza.

 5. 5.

  към всички предходни коментари:

  потърсете психологическа или психотерапевтична подкрепа

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

8009

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия