Месо и месни произведения

За хранителни цели трябва да се употребява само проверено и с печат на ветеринарния контрол прясно охладено или замразено месо с ярко червен цвят, бяла тлъстина и слабо изразена специфична миризма.
Телешкото месо е с бледорозов цвят и бяла лой. Ципата, която покрива месото, трябва да е плътно прилепнала, а не издута и да не образува мехури. Тъмният или сив цвят на месото е признак, че то е от болни животни и е непригодно за хранителни цели.
Говеждото месо от по-млади животни е с червен цвят и кремава лой, докато месото от по-стари животни е тъмночервено и с жълта лой.
Малачешкото и биволското месо е с по-тъмен цвят и жълта лой.
Овчето месо е с червен цвят и бяла лой. Месото от по-стари животни е с тъмночервен цвят и жълтеникава лой. То има влакнеста структура и е по-подходящо за мелене и варене.
Свинското месо е по-тлъсто. То е розово, но малко по-тъмно от телешкото. Месото от по-стари животни е по-тъмно и почти червено, с по-твърда и влакнеста структура и не е толкова вкусно.
Месото от птици е с ценни хранителни качества, поради което то напълно замества месото от едрите и дребните рогати животни. Качеството на закланите птици може да се определи по някои негови външни признаци. Гръдната част на младите птици е закръглена и покрита с дебел слой месо. Гръдното месо трябва да е бяло и тънковлакнесто, а месото на краката - със суха бяла кожа, без лигавина. Мазнината на птиците е бледожълта, а цветът на месото варира от светлобежов до тъмночервен.
Пилетата трябва да тежат поне 1- 1,5 кг, да имат къси крака с добре развита мускулатура, окръглени месести гърди и дълга гръдна кост.
Вкусът на птичето месо зависи от вида на птицата и от начина на нейното хранене. Най-ценно като белтъчна храна е кокошето месо. Месото на гъските и другите водоплаващи птици е по-трудно смилаемо и има някои общи черти с дивечовото месо.
Какво да изберем - пуйка или пуяк?
Всички любители на хубавото ядене са единодушни. Месото на пуйката е по-вкусно от месото на мъжките животни. Една добре охранена пуйка достига до 8 - 10кг, дори и повече, но за предпочитане е пуйка с тегло 4 - 4,5 кг. Такава птица е с еластична кожа, под която ясно прозира плътно месо и кремавожълта мазнина по гърдите. Пуй-ките с черни и лъскави крака са с по-вкусно и по-крехко месо.

Подобни статии

Химичен състав на храните

Химичен състав на храните

В тази таблица е показано съдържанието на вода, белтъчини, мазнини, въглехидрати и калории в отделните храни. Данните за хранителните вещест...

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Месо и месни продукти (източник на белтъчини)

Месо и месни продукти (източник на белтъчини)

Месото е най-често използваният източник на белтъчини. Още от зората на бодибилдинга то се е утвърдило като една от най-необходимите храни. ...

Ентерит

Ентерит

Ентеритът е възпаление на тънкото черво. Среща се сравнително рядко като самостоятелно заболяване. Обикновено се съчетава с възпаление на ст...

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Образуването на камъни в жлъчния мехур е било познато още на древните лекари. Жлъчнокаменната болест е доста често заболяване, особено в няк...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

2450

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия