Масла (източник на мазнини)

Маслата са концентриран източник на мазнини. Освен мазнини (и евентуално - малко вода) те не съдържат други хранителни вещества. Общо взето, нуждата от тях в диетата н билдерите е почти нищожна.

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове)

Това е извлечение от таблицата с химичния състав на храните. В практиката почти не се наблюдават отклонения от посочените данни. Те са пренебрежимо малки и просто нямат значение.
хранителен продуктводабелтъчинимазнинивъглехидратикалориии
Олио
Краве масло
Маргарин
0,1
17,0
19,7
0
0
0
99,9
81,6
79,4
0
0
0
929
764
748

2. Маслата - обща характеристика

В зависимост от начина на получаване и обработка маслата биват рафинирани и нерафинирани. Рафинираните (а за съжаление - повечето на пазара са такива) не съдържат почти нищо полезно за организма. В тях преобладават наситените мастни киселини, които докарват проблемите с кръвното и сърдечно - съдовата система. Почти всички витамини при обработката (рафинирането) изчезват. Затова рафинираните мазнини са като рафинираната захар - дават само калории и нищо друго. Затова най-добре е изобщо да се откажете от тях. Може би няма да е лесно (като се има предвид масовата употреба на олио от всички), но успеете ли, няма да съжалявате. Нерафинираните масла са по-полезни. В тях преобладават ненаситените мастни киселини (те се насищат при рафинирането), а така също се съдържат мастноразтворимите витамини А, Д, Е и F. Затова могат да бъдат полезни на организма, но когато се употребяват в малки количества. По подобен начин стоят нещата и с кравето масло. Увеличите ли количествата обаче, нищо добро не ви очаква. В най-добрия случай - и нищо лошо няма да се случи. Но усетите ли, че подкожната мазнина се увеличава, трябва незабавно да намалите или да спрете всякакви масла.

3. Видове масла

За да получите по-подробна информация относно видовете масла, вижте долната таблица. Там става въпрос за популярните масла, които използваме в ежедневието.

растително масло

- Тук спадат олиото, царевичното, соевото, маслиненото масло и др. С изключение на маслиненото масло (зехтинът) всички останали се предлагат на пазара главно рафинирани. А това означава, че не съдържат полезни съставки, а само мазнини и нищо друго. Затова най-добре изобщо не употребявайте рафинирано масло, а свикнете без него. Ако имате проблеми с подкожните тлъстини, те ще се разкарат бързо след подобна промяна в диетата. Ако се сдобиете с рафинирано масло, можете да го употребявате, но в минимални количества - големи дози не са нужни. И без това употребявате достатъчно растителни мазнини, когато ядете семена, ядки или бобови храни.

рибено масло

- То съдържа мастноразтворимия витамин А и е съставено предимно от ненаситени мастни киселини. Това означава, че маслото е полезно за организма, но най-добре е да не го вземате самостоятелно. Вие поглъщате достатъчно рибено масло когато ядете риба - от повече нямате нужда.

краве масло

- То също съдържа някои витамини и не вреди на организма, когато се приема в малки количества. Но както и при рибеното масло, няма нужда да го приемате самостоятелно. Вие си осигурявате необходимите количества от млечните произведения, които ядете.

маргарин

- Колкото и да му правят реклама, това си е чиста химия и най-добре го оставете да си стои в магазина. Получава се от растителните масла, като преминава през цял куп химически обработки. Много по-добре ще бъде, ако вместо него се насочите към кравето масло.

сланина (лой)

- На боклука! Повече няма какво да кажа. Едва ли има нещо по-безполезно за организма от сланината. Никакви витамини, наситени мазнини - просто няма какво повече да се добави. Оставете сланината за тези, които не ги е грижа за тялото им и просто забравете, че може да се използва за храна.

4. Заключение

И така, най-добре е въобще да не употребявате масла. Вие получавате необходимите мазнини от белтъчните храни, поради което допълнителният им прием чрез масла е излишен. Отвреме навреме можете да включите малко нерафинирано растително масло в диетата си. Останалите вие ги получавате в достатъчни количества от останалите храни. По-скоро гледайте да не получите излишък от мазнини, защото тогава става доста неприятно.

Коментари за Масла (източник на мазнини)

  1. 1.

    интерресно и полезно,мерси

  2. 2.

    Дано повече хора прочетат този материал!

  3. 3.

    От една година добавям мазниня във всичко, което ям - отслабнах с повече от 15 кг и се чувствам отлично, а и кръвните ми изследвания се подобряват. Написаното е невярно!

Подобни статии

Основни хранителни вещества

Основни хранителни вещества

Ежедневно ние поглъщаме с храната много и най-разнообразни по вид и състав вещества. Но не всички вещества, които поемаме, са хранителни, ни...

Мазнини

Мазнини

Мазнините са хранителните вещества, които се радват на най-голяма "неприязън" от страна на билдерите. Но не си мислете, че трябва да ги изкл...

Съставки на храната необходими на бебето

Съставки на храната необходими на бебето

Преди да говорим за храните, които децата могат да ядат ежедневно, трябва да разгледаме по-важните химически вещества, които влизат в техния...

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

  Всеки знае какво означава дизел или дизелово гориво, но всъщност с тези термини не се означава нещо конкретно, а те са общо название на...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.05.2008

Обновено
Обновено

26.05.2008

Прочетено
Прочетено

4270

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия