Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздуха образуват експлозивна смес). Смесва се със спирт, бензол, хлороформ, но не и с вода. Разтваря нитроцелулозни лакове, лак за нокти и др.
Амонячен разтвор - безцветна течност с остра миризма и силно раздразващо действие върху лигавиците на носа, очите и дихателните пътища. Има основен (алкален) характер н разрушава голям брой багрила. Неговият 2 до 5% -ен разтвор оказва благоприятно въздействие при предварителната обработка на петна от ягодови плодове, цветя, мастило и др.
Антихлор (натриев тиосулат) - твърдо, безцветно кристално вещество, което е добре разтворимо във вода. Употребява се под форма на 10-15% -ен воден разтвор при почистването на петна от йодова тинктура.

Ацетон - безцветна течност със специфична приятна миризма. Смесва се с вода във всяко отношение. Ври при 56 °С и лесно се възпламенява. Разтваря всички видове нитро- и целулоидни лакове. Употребява се и за почистване на петна от лак за нокти.
Бензин (лек, авиационен) - безцветна лекоподвижна течност със специфична миризма. Лесно се изпарява и парите му, смесени с въздуха, образуват силно експлозивни смеси. Поради силната му възпламеняемост използуването му при открит огън, електрически котлони и печки с открити реотани, горящи печки с течно, твърдо или газообразно гориво, при пушене на цигари и т. н. е абсолютно забранено. Употребява се за почистване на петна върху всякакви материи и много видове багрила. Пригоден е предимно за почистване на пресни, леки мазни петна, а не е подходящ за почистване на т. нар. „тежки петна", причинени от безири, лакове, смоли, катран или засъхнали петна от маслени бои. С водата не се смесва, но се смесва лесно със спирт, терпентин, бензол и др. По-продължителното дишане на бензинови пари предизвиква чувство на опияняване, което обаче бързо преминава на чист въздух, без да настъпят вредни за здравето последствия.
Бензинов сапун - употребява се за отстраняване на петна от смоли, катран, асфалт и др. върху вълнени и копринени тъкани. Приготвя се по следната рецепта;

Рецепта № 36. Бензинов амонячен сапун
12 обемни части олеинова киселина и 4 обемни части 96% -ен денатуриран спирт (спирт за горене) се разтварят в 180 обемни части лек бензин или бензол. Към така получената смес при постоянно бъркане с дървена пръчица бавно се прибавят 6 об. части 25% -ен амонячен разтвор, докато се получи напълно бистър разтвор. Бензиновият сапун трябва да се пази в тъмно стъкло.
Бензол - безцветна, лекоподвижна течност с приятна миризма; парите му са отровни и лесно се възпламеняват. Употребява се за почистване на трудноразтворими мастни петна, които не могат да се почистят с други средства.
Бензолов сапун - употребява се за отстраняване на стари, засъхнали петна от масла. Получава се по следната рецепта:

Рецепта № 37. Бензолов сапун
50 г добре изсушен 72% -ен домакински сапун се стрива на прах и се разтваря в 200 см3 бензол. След като престои около 48 часа, се получава гъста маса, годна за чистене на петна.
Боракс - бял прах или безцветни кристали. Воден 10-15% -ен разтвор от боракс (10-15 г боракс в 100 см3 дестилирана вода) може да се използува като заместител на амоняка при почистването на различно обагрени тъкани дори когато за багренето им са употребени чувствителни багрила.
Винен спирт (етилов алкохол) - безцветна лекоподвижна течност със специфична приятна миризма; ври при 78°С. Гори със слабо светещ синкав пламък. Смесени с въздух, парите му образуват силно експлозивна смес. При смесването му с вода обемът на сместа се намалява и се получава известно затопляне. Това явление се използва при почистването на петна в случаите, когато трябва бързо да се изсуши определено навлажнено място от тъканта, за да се избегне разводняване и разтичане на багрилата.
Ако цветът на тъканта на мястото на петно, почистено по мокър начин, избледнее, той може да се възстанови, ако мястото се натрие леко със спирт или със смес от 2 об. части винен спирт, 1 об. част оцетна есенция (продава се в аптеките) и 3 об. части дестилирана вода.
Виненият спирт се използва за почистване на петна от сапун, етерични масла (розово, лавандулово и др.), парфюми и йодова тинктура. Спиртът обаче разтваря основните багрила и може да причини осветляване на почистените места.
Вместо чист спирт може да се употреби денатуриран (спирт за горене), който предварително трябва да се обезцвети. Това може да се извърши по следната рецепта:

Рецепта № 38. Обезцветяване на денатуриран спирт
За обезцветяването на денатурирания спирт най-подходящи са активираните медицински въглища, които се продават в аптеките. За 1л денатуриран спирт са необходими от 20 до 50 г активирани въглища. Те се смесват със спирта и се оставят да престоят 24 часа, през което време се разбъркват 5-6 пъти. След това обезцветеният спирт се прецежда през гъсто платно или се филтрира през филтърна хартия. По описания начин може да се обезцвети и бензин.
Внимание! Денатурираният спирт съдържа метилов алкохол, който е силно отровен. Приет вътрешно, той причинява общо отравяне и ослепяване.

Рецепта № 39. Сапунен спирт
10 г добре изсушен и стрит на прах 72% -ен домакински сапун за пране се разтваря в 20 г 96% -ен винен спирт, като се разбива силно до пълното разтваряне на сапуна.
Сапуненият спирт се употребява за почистване на петна върху копринени тъкани. В някои случаи към него се прибавя малко амонячен разтвор.

Рецепта № 40. Сапунен спирт за леки копринени тъкани
20 г изсушен и стрит на прах бял сапун се разтваря в смес от 75 г винен спирт, 2 г боров терпентин и 1 разбит жълтък от яйце. Преди употреба сместа трябва да се разбие силно.
Винена киселина (лимонтозу) - твърдо, безцветно, добре разтворимо във вода кристално вещество. Водният му разтвор има силно кисел вкус. Под формата на 15% -ен разтвор се употребява за освежаване цвета на потъмнели вълнени и копринени тъкани, обагрени в червен цвят. Със същия разтвор могат да се почистват и петна от мастило върху тъкани, обагрени със светли и нетрайни багрила.
Глицерин - гъста безцветна течност със сладък вкус. Разтваря се във вода и спирт, но в бензин и хлороформ е неразтворим. Гори със син пламък. Употребява се за премахване на стари петна от мастила и парфюми.
Дестилирана вода. Употребява се за приготвяне на разтвори от киселини, основи и соли, намиращи приложение при почистването на петната. При липса на дестилирана вода може да се използва дъждовна вода или вода, получена от стапянето на сняг или лед. Водата, получена от стапянето на леда при размразяване на хладилниците, е също дестилирана.
Дихлоретилен - безцветна течност, която след престояване пожълтява. Не гори и парите му не са експлозивни. Употребява се за почистване на всички видове трудноразтворими петна от мазнини, смоли, безир, ликове, катран и блажни бои. (Продава се в магазините за химикали).
Калиев йодид - прозрачни безцветни кристали със солен вкус (отровно!); във вода се разтваря много добре; 10 % -ен разтвор от калиев йодид се употребява за почистване на петна от йод и сребърен нитрат (адски камък).
Калиев перманганат - тъмновиолетови кристалчета, които се разтварят във вода, оцветявайки я пурпурночервено. Съхранява се в тъмни стъклени банки на тъмно. При допир със спирт или глицерин може да ги възпламени. Той разрушава багрилата, поради което намира приложение като избелващо средство само на необагрени (безцветни) тъкани от животински влакна - вълна и естествена коприна. Неговият 10 - 15 % -ен разтвор се употребява за почистване на т.нар. „окислени петна", а също и за окончателно премахване на петна от мастило.
Мравчена киселина - безцветна течност с остра миризма и кисел вкус На въздуха пуши и парите й лесно се възпламеняват. Върху кожата причинява мехури. За чистене на петна се употребява под формата на 1 - 5 % -ен разтвор, който с прибавка на малко спирт освежава избелели цветни тонове.
Натриев перборат - бял, малко разтворим в студена вода прах. Употребява се като избелващо средство без опасност от повреда на тъканите.
Оксалова киселина - безцветни кристали без миризма. Разтваря се в гореща вода;в спирт и етер е малко разтворима. Водният й разтвор е с кисел вкус. Отровно вещество. Разрушава растителните влакна и голям брой багрила.
Употребява се под формата на 5-10 % -ен воден разтвор (5-10 г в 100 г вода) за почистване на петна от ръжда и за обработка на петна от черно мастило. Съхранява се в херметически затворени стъклени банки. Намира приложение като 2 % -ен разтвор за лекуване на пчелите от вароатоза (чрез напръскване).
Оловен (II) хлорид - бели ромбични кристали с копринен блясък. Във вода се разтваря малко, а в глицерин повече. Намира приложение за по-специални цели при почистването на петна.
Талк - бял до жълтеникав прах. Поглъща влагата и ускорява съхненето на почистените по тъканите места. Талкът предпазва от разводняване на багрилата върху леки светли тъкани.
Терпентин - безцветна, лекоподвижна течност с приятна миризма. Употребява се като разтворител на стари осмолени петна от асфалт, катран, лакове и др. Не разрушава нито влакната, нито багрилата. Образува върху тъканите ореоли, поради което трябва да се отстранява от тях - най-добре с бензин.

Трихлоретилен - безцветна прозрачна течност с миризма на етер. Парите му притежават наркотично действие. Съхранява се в бутилки от тъмно стъкло и на проветриво място. С водата не се смесва, но със спирт, бензин, бензол и други органични разтворители се смесва във всяко отношение. Трихлоретиленът разтваря всички „тежки" мазни петна, а също и петна от восък, парафин, асфалт, смоли и др. Не гори.
Хлороформ - безцветна, лекоподвижна течност със сладникава миризма. При вдишване парите му действват упойващо. Лесно разтваря мазни петна, петна от йод, смоли и е особено подходящ за почистване на стари петна от безир, лакове, блажни бои и др. Употребява се за почистване на петна по всякакви тъкани, с изключение на тези от ацетатна коприна.

Подобни статии

Как да си подберем основните инструменти

Как да си подберем основните инструменти

Първо, помислете затова къде ще държите всички тези необходими инструменти. Купуването на всички наведнъж може да ви струва стотици или дор...

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

Как се отглежда крушата

Как се отглежда крушата

В кои райони може да се отглежда и как се размножава крушата? Крушата се отглежда с успех почти навсякъде у нас на защитени от силните ветр...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

18480

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия