За прозорците в жилището

Прозорците в жилището имат двояко предназначение. От една страна, те осигуряват достъп на светлина и въздух в помещенията, а от друга, ги предпазват от загуба на топлина, от нахлуващия прах и ограничават достъпа на уличния шум. Тази двойна функция налага и две основни изисквания към тях. Те трябва да бъдат достатъчно големи и така конструирани, че в жилището да има достатъчно светлина и максимална възможност за проветряване.
Добре е прозорците да са с цели стъкла, а не на отделни части, преградени с рамки, тъй като по този начин не само се намалява достъпът на светлина, но се затруднява и почистването им. Особено практични са прозорците, снабдени с т.нар. «форточки» в горната им част, което позволява жилищното помещение непрекъснато да се проветрява без опасност да се създаде течение. При проветряване през горното прозорче замърсеният и затопленвъздъх, разположен в пространството около тавана, веднага се изтласква навън, а по-студеният и по-тежък въздух, навлизащ отвън, пада надолу към пода, като измества замърсения нагоре. При тази циркулация се постига основно и бързо проветряване на жилището.
При отваряне на целия прозорец по-топлият и замърсен въздух, който заема горната част на помещението, остава около тавана, тъй като не може да се създаде описаната по-горе циркулация.
От прозорците, които не прилепват плътно към касите, винаги нахлува прах, който в големите индустриални центрове е в голямо количество. За да се ограничи неговото навлизане, пролуките, образувани между прозорците и касата, трябва да се уплътнят с дунапренови ленти (продават се по магазините за домашни потреби). Те са дебели 3 - 4 мм и уплътняват сполучливо малките пролуки. Залепват се на рамката, в която се опира краят на прозореца и обхващат цялата му обиколка, без страната, на която са пантите. Преди да се залепят лентите, е добре рамките да се изстържат леко с шкурка, за да се създаде известна грапавина. Така се осигурява по-добро захващане на лепилото и прилепване на лентата.
Най-добре е да се уплътнява вътрешният прозорец, който е запазен от действието на дъжда. При ремонт и боядисване на прозорците дунапреновите ленти се свалят и лепилото се отстранява с бензин или друг разтворител, а след ремонта за уплътняването се използва нова лента.
При липса на дунапренови ленти прозорците могат да се уплътнят и с по-дебела хартия, нарязана на ленти, които се залепват по същия начин както дунапреновите.
Просто и ефикасно средство срещу проникването на шум и прах в жилищата, а също и за задържане на топлината са специалните метални ленти(лайстни) за уплътняване на дървената дограма. Лентите са от некорозиращ метал и са еластични и много трайни. Те се приковават към подвижните части със специални кадмирани пирончета.
Най-напред се измерва необходимата дължина на лентата и ако се наложи, се отрязва от еднометровото парче лента или към него се поставя допълнителна лента, като двете парчета се припокриват от 2 до 5 мм.
След това лентата се закрепва, като се заковава на няколко места върху съответната повърхност и се следи тя да прилепне плътно към нея. Важно условие за сигурното уплътняване е кантовата страна на лентата да бъде отдолу, като тесният кант е по ръба или на 1 - 2 мм от него. Пирончетата се наковават през 3 - 4 см.
Настройването на лентата става с дръжката на една лъжица, като повдигането на лентата започва от единия край, без да спира до другия. Движението на дръжката трябва да става под ъгъл, за да се предпази лентата от накъдряне.
След като прозорците или вратите се окачат на местата им, те няколко пъти се отварят и затварят, за да се провери уплътнението. Там, където луфтовете са по-големи, лентата трябва да се надигне с дръжката на лъжицата, а там, където е повдигната повече, тя сама се нагажда към повърхността на дограмата. Ако лентата задира, изпъкналото място на дограмата леко се рендосва. При двукрилите прозорци се уплътняват страните на черчеветата (рамката), върху които е монтирана дръжката за затваряне.
Металните ленти се продават в снопчета по 20 бр. във всички железарски магазини.
От голямо значение за запазване на топлината в жилището е и доброто закрепване на стъклата и тяхното уплътняване към рам-ките на прозорците с маджун. Те трябва периодично да се пре-глеждат и там, където старият маджун е напукан,той се отстранява с ножче със скосен връх. Пресният маджун се оформя като шнур, поставя се на мястото и се заглажда с обикновен кухненски нож с тъп край.
Стъкларският маджун може да се приготви по следната рецепта:

Рецепта № 271. Стъкларски маджун
Смесват се 80 г промита креда (винервайс) старателно с 15 г ленен безир или ленено масло. Получената смес се точи с дървена точилка върху дъска, докато стане пластична и напълно гладка. Маджунът може да се съхранява по-дълго време, ако се държи под вода или се увие в намаслена хартия.
След като маджунът изсъхне, цялата рамка на прозореца се лакира от външната страна с водоустойчив лак.
За да се запази дървената част на прозорците от изкривяване и за да се затварят плътно, тя трябва да се боядисва с блажна боя през две години.

Ако не разполагате със специален препарат, можете да почистите стъклата по указанията на следната рецепта:

Рецепта № 272. Почистване на прозоречни стъкла от петна и лед

а) 10г креда (винервайс) или калциев карбонат преципитат
(продава се в аптеките), 10г бяла глина, 50 см3 дестилирана или
омекотена вода и 25 см3 спирт се смесват грижливо. Получената
паста се нанася по стъклата, след което те се измиват с вода, и се
избърсват с мека кърпа.
б) 20г готварска сол се разтварят в 100см3 вода. Ледът по
стъклата се намазва с този разтвор с мека гъба или четка, при
което бързо се стапя. Вместо готварска сол може да се употреби
стипца в същото количество. След това стъклата се измиват с вода.

Рецепта № 273. Почистване на касите и рамките на прозорците
Касите и рамките на прозорците се измиват най-добре с топла вода (35 - 40°) с прибавка на малко амонячен разтвор (1 супена лъжица амонячен разтвор в 1 л вода). По-силно замърсените места трябва да се почистват с мека четка. След измиването дървените части се избърсват с влажна кърпа и накрая - със суха. За измиване на рамките и касите не трябва да се употребяват сапун, сода или перилен препарат,тъй като от тях боята пожълтява, напуква се и се олющва.

Рецепта № 274. Течност против изпотяване на стъклата
20г мек калиев сапун се смесват с 10г глицерин и 2г боров терпентин. Пастата се нанася върху стъклото и се полира с парче мека тъкан.

Рецепта № 275. Течност против заскрежаване на стъкла
30г чист спирт се смесват с 2,5г глицерин и 10г дестилирана вода. Стъклото се протрива с мека кърпа, намокрена в разтвора.
• Стъклата на прозорците не трябва да се мият при силно слънце. За измиването им не трябва да се употребява сода. Остатъци от блажна боя се изтриват с газ или с разреден разтвор на сода каустик (10г сода каустик в 100 см3 вода).

 

Подобни статии

Съвети за чувствителните към шума хора

Съвети за чувствителните към шума хора

Борбата срещу шума е още в началото си и успехът й зависи повече от съзнанието на хората, отколкото от техническите ме-роприятия против него...

Поставяне на тапети

Поставяне на тапети

Тапетите придават на жилището уют и топлина, изолират студа и шума. Повредите по тях се поправят лесно. Облепените с тапети по-малки помещен...

10 неща, които никой няма да ви каже при декорирането на малко жилище

10 неща, които никой няма да ви каже при декорирането на малко жилище

  10 съвета при декорирането на малко жилище Когато става въпрос за декорацията, обаче, хората често стават жертва на схващането, ...

Как да подготвим апартамента за успешна продажба

Как да подготвим апартамента за успешна продажба

Как да подготвим апартамента за успешна продажбаКато всяко друго нещо в бизнеса и живота, продажбата на имот също си има своите "чалъми", св...

За вратите в жилището

За вратите в жилището

Както прозорците, така и вратите трябва да се затварят плътно, ако искаме да изпълняват своите функции безупречно. Това се постига сравнител...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

14518

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия