Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодна цена. И обратно, има хора, които си остават докрай дилетантни в това отношение. Има обаче и трета група хора, които се учат от опита. За тях са предназначени следните съвети:

Познаването на стоките е първото условие за една сполучлива покупка. Специалните книги, каталозите, списанията за домакинството, вестниците и други източници ни информират непрекъснато за новостите във връзка със стоките. И не на последно място практиката е най-добрият учител. Когато домакинята установи, че една no-евтина материя при прането се свива или пък когато силно апретираната блестяща тъкан след изпиране се превръща в най-обикновена памучна материя, за в бъдеще тя ще обръща по-голямо внимание на качеството на подобни стоки. Същото се отнася и за много други стоки.

Елементарните познания за качеството на стоките ще ви спестят както време, така и средства, неприятности и разочарования. Необходимо е да знаете например, че найлоновите, капроновите и някои други синтетични влакна не понасят гладене със силно нагрята ютия, че по-нежните и тънки стъклени изделия ще се спукат при измиването и плакненето им с гореща вода и т.н. Всеки материал или дадена вещ се запазва най-добре, когато им се осигури най-правилно и подходящо стопанисване.

 

Кога се възнаграждава качеството?

Една стара поговорка казва: „По-скъпото излиза по-евтино, защото трае по-дълго време". От това следва, че качеството на стоките е едно от главните изисквания, на което трябва да се обръща внимание при правенето на покупки. Но този извод поражда един друг въпрос: дали сумата, предвидена за дадена покупка, заслужава да бъде дадена.

Ето един пример:
Нашето 8-годишно дете или внуче има нужда от лятна дреха. Естествено дрехата трябва да бъде не само красива, но и трайна, за да си заслужи парите. Ще може ли обаче детето да я износи докрай? В никакъв случай! След второто лято дрехата ще стане къса и тясна и ако детето няма по-малко братче или сестриче, решението ни да купим нещо по-скъпо в дадения случай не би било правилно.

Друг пример:
На пазара се продават евтини ламаринени формички за печене на сладкиши и решаваме да се снабдим с тях. Оказва се обаче, че при печенето кексовете, поставени в тях, силно прегарят. Принуждаваме се да си купим повторно по-дебели и по-стабилни, макар и по-скъпо струващи формички. Ето и извода: парите, похарчени за по-тънките формички, просто са били дадени напразно.

Какъв е най-важният извод от горните два и други подобни примери? Качество-да, наистина трябва да се държи на качеството на стоките, но там, където е необходимо. В много случаи идваме до заключението, че една по-евтина стока ще се окаже по-подходяща за купуване, защото по-скъпата, ако искаме, както се казва "да й изкараме парите", трябва да се използва много по-дълго време.
За всяка покупка и особено за по-едрите важат следните правила:

- По-едрите покупки не бива да се правят в последните часове на работното време на магазините, защото за тях се изисква повече време. Заслужава си труда преди всяка по-голяма покупкада се ориентираме за качествата и цените на отделните модели и тогава да изберем това, което е най-подходящо за нашето жилище. Който се страхува да излезе от магазина, без да купи нещо рискува да сбърка.


- Реклама естествено съществува, но не трябва изцяло да й се доверяваме. По-добре е сами да се уверим в качеството на предлаганите стоки.

- Да се купува в началото на седмицата е по-добре, отколкото в края, защото през първите дни е по-спокойно.

Винаги ли скъпото е на най - хубаво?

Не винаги една по-скъпо струваща стока има действително по-високо качество. Добър пример за това са някои модерни луксозни стоки. „Последната дума на модата" се заплаща по-скъпо, макар че това може да бъде само един нов модел, пробна партида или нещо с модерен цвят: Добре би било, както правят повечето практични жени, да се въздържаме от модната екстравагантност, която в повечето случаи не оправдава парите. Този извод не се отнася само до облеклото. Той важи и за другите вещи от нашия бит, като лампиони, абажури, различни допълнения към салонната гарнитура и спалнята и др.

В брой или на изплащане?

Системата за купуване на изплащане понастоящем се практикува в много страни и се смята за „социална необходимост". Фактически това е така, защото много семейства години наред би трябвало да се откажат от обзавеждане със собствена покъщнина, ако не я закупят на изплащане или със заем. Изисква се обаче известна стабилност и твърда воля, когато решим да купуваме по един от тези начини. Трябва предварително да си направиш сметка какво може да се отделя от месечния приход, за да се погасява месечната вноска, без да се правят големи ограничения в другите области на семейния бюджет.

Всекидневните покупки

Който иска средствата, определени за домакинството да му стигат, ще направи добре, ако предварително си изчисли каква сума му е необходима за всекидневните разходи и най-вече за хранителни продукти. Икономиите, които биха могли да се направят презедин или друг ден, са добре дошли в края на изминалата седмица.
Отбелязвайте си всяка вечер или сутрин какво трябва да се купи и си пригответе необходимите опаковки или съдове.
Маршрутът за покупките трябва да се определи така, че по възможност най-тежкият товар да се купи последен.
Ако сте свободни по-рано през деня, не правете покупките си малко преди да затворят магазините, тъй като мнозина постъпват така. Предоставяйте времето за късните обедни или вечерни покупки на тези, които се връщат от работа, защото те нямат друга възможност.

Да се запасяваме, но разумно!

Някои домакини в началото на седмицата или месеца купуват всичките необходими продукти - брашно, захар, макарони и други тестени произведения, растително масло, млечни продукти (сирене, кашкавал и др.), ориз и т.н. Този начин на пазаруване има своите предимства, тъй като чрез него може приблизително да се установи колко и какви продукти са необходими на дадено семейство за определен период от време. От друга страна, се пести и време.

Продуктите, с които се запасявате за известно време, трябва да се съхраняват правилно и редовно да се проверява състоянието им.

За по-продължително време купувайте само трайни и годни за съхраняване хранителни продукти.

Марката и щемпелът за качеството на стоките

Сред голямото разнообразие на промишлени и хранителни стоки, текстил, домашни потреби и др. домакинята ще срещне на пазара артикули с различни марки, етикети или щемпели на отделни фирми, предприятия, стопанства и пр.


За да подпомогнат домакините в техния често труден избор при купуването на дадена стока, много от предприятията и фирмите работят със свой щемпел или т.нар. "марка на качеството". Това означава, че тази или онази стока, наложила се със своето качество, е снабдена със съответен знак или щемпел. С такива марки се предлагат облекла, обувки, покъщнина, хранителни продукти и други стоки на реномирани предприятия от текстилната, кожарската, хранително-вкусовата и други отрасли на промишлеността.

Ако от собствен опит домакинята е запозната с качеството на предлаганите стоки, спокойно може да се довери на съответната марка. Това обаче не изключва да се изпробват и новопредлагани стоки или нови варианти от даден асортимент, защото на пазара непрекъснато се предлагат все по-нови и по-разнообразни артикули.

Подобни статии

Как да се научим да не преяждаме?

Как да се научим да не преяждаме?

Как да се научим да не преяждаме?Наднормените килограми обикновено са резултат от преяждане – т.е. поглъщаме повече, отколкото организмът ни...

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Подвижни игри на чист въздух Момиченцето расте. Струва ти се, че едва вчера е направило първите си неуверени крачки и само уплашено от смел...

Как да изберем бебешка количка правилно

Как да изберем бебешка количка правилно

Тя трябва да осигурява комфорт за бебето и да е максимално удобна за майката и таткото, които ще го возят. Естествено, „каляската" за малки...

Как да изберем правилното спално бельо за нас?

Как да изберем правилното спално бельо за нас?

Сънят е важен, съотвено и спалното бельо.Сънят е много важна част от нашият живот. Тогава тялото се отпуска и се презарежда за изпитанията, ...

Как да научим немски сами

Как да научим немски сами

Немският е един от най-важните езици в Европа, поради простата причина, че германската икономика е номер 1 в Европейския съюз и както изглеж...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

28.02.2009

Обновено
Обновено

15.03.2009

Прочетено
Прочетено

2838

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия