Гърчови прояви при детето

Гърчовете у децата създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено протичане и много рядко заплашват живота и бъдещото развитие на детето. Гърчовете се срещат в 2 до 5 % от децата и са многократно по-редки у възрастните.
Гърчът започва с внезапно настъпваща загуба на съзнанието и несъзнателни потрепвания на крайниците, гримасни движения на лицето или движения на други части от тялото. В много случаи са налице само част от тези движения. Продължителността на гърча е различна: от няколко десетки секунди или минути до няколко часа. В редки случаи той се придружава с неволно изпускане по малка или по голяма нужда и с поява на пяна от устата. Обикновено децата нищо не си спомнят за станалото.
Причините за гърчовете са много и само лекарят е в състояние да ги разпознае. Тук ще споменем най-често срещаните в детската възраст гърчови прояви.

Температурни (фебрилни) гърчове.

 

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и други инфекции, дизентерия, шарки, ангина и др.). Срещат се главно у деца на възраст от 6 месеца до 5-6 години. Характерно за тях е, че настъпват най-често в първите 10-20 часа от покачването на температурата, която често достига до 39-40 °С и дори повече. Гърчовите прояви преминават бързо, макар че на родителите им се струва, че траят по-дълго. Детето идва в съзнание и показва нормално поведение. Обикновено детето не се изпуска по малка нужда през времетраенето на гърча.
При склонните към температурни гърчове деца е оправдано при повишаване на температурата да се дават противотемпературни лекарства, най-добре ацетизал, в подходяща за възрастта на детето доза, а в някои случаи е полезно да се дават противогърчови средства.
При фебрилните гърчове много важно е да се лекува основното заболяване, което поражда повишената температура. От страна на родителите е особено важно да определят продължителността на гърча и да съобщят на лекаря за други съпътстващи го болестни прояви (повръщане, диария, обрив и др.). Фебрилните
гърчове обикновено не увреждат нервната система е не оставят следи в развитието, но при тези деца е необходимо лекарско наблюдение в продължение на няколко години.

Афективни гърчове

 

(афективно-емоционални респираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при отказ за удовлетворяване на негово силно желание или при болки изведнъж заплаква и се захласва, за няколко секунди загубва съзнание. Дишането за кратко време спира, тялото и крайниците се изпъват, ръцете и краката извършват безцелни движения, а лицето изглежда бледо и по-рядко придобива лек синкав оттенък. Припадъкът трае не повече от 5-10-20 секунди и много рядко малко повече. Изведнъж дишането се появява отново, отначало с дълбоки, а после с бързо нормализиращи се дихателни движения. Детето идва в съзнание, успокоява се и след припа-дъка не показва никакви болестни прояви.
Какво е необходимо още да знаят за тези афективни детски гърчове родителите? Те имат невинен характер, постепенно с навършването на 4-5 -годишна възраст стават по-редки и напълно изчезват. Не оставят нарушения във физическто и умственото развитие на детето. За родителите е важно да проследят колко секунди продължава припадъкът и как се проявява. Особено важно е да се следи дали е свързан с неприятно преживяване на детето, защото този гърч почти никога не настъпва без външен повод и не се появява по време на сън. Разтревожените родители често мислят, че детето си е «глътнало езика» и дори се опитват да го изтеглят напред. Това е излишно и още повече дразни детето. В подобни случаи детето трябва да се остави спокойно, с разкопчани около шията дрехи и с леко извита настрани глава. Никакви други лечебни манипулации не са необходими.
При отглеждането и възпитанието на тези свръхчувствителни деца, които са склонни към разгневяване, родителите често допускат грешки, като се опитват да задоволят всички техни желания и капризи. Близките не трябва да показват своя страх oт евентуален нов припадък на детето. Нужно е да предупреждават лекарите и сестрите, които със свои внезапни болезнени манипулации (инжекции, принудително гледане на гърлото и др.) могат да провокират афективния детски гърч. Поради това ние препоръчваме в подобни случаи няколко минути преди манипулацията детето леко да се раздразни или дори разплаче.

Гърчове при рахит.

 

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез даването на витамин D. Тези редки гърчови прояви се наблюдават главно в кърмаческата възраст и обикновено зачестяват в края на зимата и началото на пролетта. Те са по-чести при изкуствено хранените кърмачета. Обикновено без повишена температура и по-рядко в хода на заболяване с повишена температура детето
загубва съзнание и получава гърч в продължение на няколко минути, но понякога и за по-продължително време.
При рахитннте гърчови прояви (т.нар. рахитогенна спазмофилия) съществува голямо разнообразие. Понякога без загуба на съзнание могат да се появят спазми (гърчове) на отделни групи мускули. В едни случаи китките и пръстите на ръцете се сгъват в положение на акушерска ръка. В други случаи настъпва сгъване на стъпалата надолу и поява на лек оток по гърба на стъпалата. В трети случаи могат да се появят спазми на мускулите на гласните връзки, което се изразява с издаване на особени звуци при плач.
При гърчове у децата с рахит е необходима бърза лекарска помощ, която може по най-ефективен начин да предотврати появата на нов гърч чрез инжектирането на витамин D и даването на противогърчови средства. Майките обаче не трябва да забравят редовното ежедневно даване на витамин D на малките бебета.

Подобни статии

Детето има повишена температура

Детето има повишена температура

Повишената температура у детето хвърля в тревога родителите и те искат от лекаря бързо да я снижи. Това обаче невинаги е възможно и не винаг...

Когато съзнанието на детето е нарушено

Когато съзнанието на детето е нарушено

Нарушенията на съзнанието не са рядка проява при детските заболявания. Нервната система у децата е особено чувствителна към всички вредни за...

Епилепсия при детето

Епилепсия при детето

При всяка поява на гърч у детето родителите изпитват панически страх и си мислят дали този гърч не е проява на епилепсия. В повечето случаи ...

Детето има диария

Детето има диария

За родителите невинаги е ясна границата между нормални и диаричии изпражнения. При здравите деца съществуват колебания в денонощния брой на ...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

7309

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия