Болест на Даун

Това е най-често срещаното хромозомно заболяване. Засяга се 21-ият чифт хромози, като тук е налице една добавъчна хромозома.
На 800 до 1000 раждания се среша едно заболяване. Важно е да се знае, че с увеличаване възрастта на майката честотата на заболяването се увеличава. И оттук съветът към майките е да раждат своите деца преди навършване на 35-годишна възраст и не по-късно от 40-годишна възраст.
Момчетата са по-често засегнати от момичетата.
Обикновено децата се раждат доносени и с приблизително нормална телесна маса. Имат особена форма на лицето и главата. Главата е малка. Лицето е плоско, с изпъкнали скули и широк в основата си нос. Очните ябълки са раздалечени и косо разположени, а очните цепки изглеждат по-тесни (т.нар. монголоидно лице). Устата при тези деца е често полуотворена, а езикът изглежда по-голям и по-груб. Китките и пръстите на ръцете и краката изглеждат по-къси. В много случаи се откриват и малформации в някои вътрешни органи (сърдечни малформации, недоразвитост на жлезите с вътрешна секреция). Тези деца по-често боледуват от възпаления на гърлото и на дихателните пътища.
Един от най-постоянните признаци на това заболяване е изоставането в умственото развитие, което има различни степени. Поставянето на диагнозата става чрез специално изследване на хромозомния набор у детето и родителите. Това се прави към края на първата година.
Родителите са крайно обезпокоени при раждането в семейството на дете с болестта на Даун. Те поставят пред детския лекар много въпроси, на част от които ще се опитаме да отговорим.
1. Може ли в същото семейство да се роди второ дете с болестта на Даун? За утеха на родителите това се случва изключително рядко, само в 3 до 5 % от семействата, които имат дете с болестта на Даун, може да се роди и второ дете със същото заболяване. За избягване на това може да помогне медико-генетичната консултация, в която чрез изследване на хромозомния набор на родителите може да се реши въпросът за риска от раждане на второ дете с болестта на Даун.
При възрастни бременни жени (над 35-40 години) чрез изследване на околоплодните води може да се установи дали плодът е засегнат от това заболяване и в такъв случай се препоръчва аборт.
2. До каква степен на умствено развитие могат да стигнат децата с болестта на Даун? Това в голяма степен зависи от полаганите възпитателни грижи в семейството. Тези деца също се нуждаят от обич и грижи, особено в първите 5-6 години от техния живот. При търпеливи и внимателни възпитателни грижи може да се стигне до задоволително средно умствено развитие на равнището на 7 до 9-годишно дете. Много от системно обучаваните деца усвояват някои трудови навици и тяхното социално вграждане може да бъде осъществено. Някои от тези деца показват и подчертани способности.
3. Има ли лекарства за болестта на Даун? За съжаление досега не са открити такива лекарства.
4. Каква е средната продължителност на живота при тези деца? Средно 75% от тези деца умират преди достигане на пубертетната възраст, а 90 % умират преди навършване на 30-годишна възраст.

Етикети

болест, даун

Коментари за Болест на Даун

  1. 1.

    Съжалявам родителите на такова дете дано се открие лекарство и за тая болест

  2. 2.

    iskam da znam pove4e za bolessta na daun

  3. 3.

    Аз съм второ дете в семейство с даун. Сестра ми е на 41 години, обгрижвана е цял живот от семейството ми.Истина е, че се изисква много търпение и нерви за такова съжителство.

  4. 4.

    az sim 42godisna imah disterya rodena1988god.rodise s daun zabolyavane i oste kup pridrujavasti zabolyavaniyabese mnogo tejka situasiya pocina na 6godinki no nese razvivase nito fiziceski ito umstveno bese tragicna kartina no niye mnogosiya obicahme iste siya obicam do kraya na jivotami nemoga dase utesa s tova vse oste bog gospod dae na pomost na vsicki semeystva s takiva zabolyavaniya napravihmesi izsledvaniya kim medikogeneticna konsultasiya byah i togavami kazaha ce se dilji na cernoobila koyto bese 1985god.neznam i az kakvo da kaja po tozi vipros povece.bog da e na pomost na vsicki.

  5. 5.

    Trqbva da bydesh 24 chasa do takova dete, mnogo e losho

  6. 6.

    mnogo tirpeni i zdravi nervi trabva ,no boja rabota

  7. 7.

    Левя ми е болна от Даун,в момента е на 59 години,до преди една година беше добре здравословно,но не знам какво стана-изведнъж започна да мисли че живее в миналото,върна се с 30 години на зад,имаше заболяване на очите но виждаше,сега нищо не вижда,не иска да ходи защото си въобразява че има стълби в апартамента и не може да се качва а от 20 дни съвсем се влоши,стои със затворени очи,постоянно и се спи,температурата и е 37,4,доктора каза че при тази болест тази температура се равнява на 39 при нормалните хора,трудно я сваля,не може да обясни дали я боли нещо или не,докторите само вдигат рамене и изписват антибиотици,но за какво..........и те не знаят.много ми е мъчно като я гледам безпомощна.всички се учудват как така живее толкова дълго време,тежко е да се гледа такъв човек,но те не са виновни ,че са се родили такива

  8. 8.

    аз имам таково дете и зная колко трудно се гледа ,но ако полагаме грижи има голями резултати.

  9. 9.

    Въпрос? На болни от Даун ако има родители и техните родители на които мъжете да са с кръвна група RH + (положителна) а жените с RH - ( отрицателна ) да напишат коментар.

  10. 10.

    moyta sestra ima dve decas bolesta daun tesa samo na 7 godini i na 4 godini

  11. 11.

    moly dase otkrie lekarstvo tesa mnogo malki molyvi

Подобни статии

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест : Под това название се разбира заболяване на обмяната на веществата в организма Под това название се разбира забол...

Шеста болест (Екзантема Сувитум)

Шеста болест (Екзантема Сувитум)

Причинена от вирус шарка, която засяга главно кърмачета и малки деца до 2-годишна възраст. Инкубационният период е от 7 до 17 дни. Преди...

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

Лекарствена болест

Лекарствена болест

През последните десетилетия фармакологията постигна големи успехи. В резултат на използуването на съвременни методи на изследване бяха създа...

Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)

Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)

Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности — едната по-висока (систолично налягане), а другата — по-ниска (диастолично налягане...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

11904

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия