Ако ви ужилят пчели или оси

Пчелите, осите и другите подобни на тях насекоми жилят най-вече през месеците юли - август, когато настъпят големите горещини.
Пчелната отрова притежава многообразно действие върху човешкия организъм. От едно ужилване може да възвикне кратковременна болка и парене, кожата почервенява и на мястото се появява оток, който след 1-2 часа спада. Върху лицето, около очите, отокът може да се задържи до 2 и повече денонощия. Ако човек бъде ужилен от десетки или над 100 пчели, се развива обща токсична реакция. Има хора с повишена чувствителност към пчелната отрова, при които се развива тежка алергична реакция дори и при едно единствено ужилване. Те трябва да са много внимателни и да познават мерките, които се предприемат в такива случаи.
Страдащите от алергия получават сърбеж и обриви, понякога и отоци, дори далеч от ужилените места. У някои общото съ-стояние бързо се влошава, настъпва задух, виене на свят, в теж-ките случаи загуба на съзнанието. Ето защо при ужилване тези хора трябва незабавно да получат лекарска помощ.
Страдащите от алергия от пролетта до есента трябва да носят със себе си бързо действащи инсектициди във вид на аерозоли (флакончета). Те могат де се използват за прогонване на насекомите както в жилищните помещения, така и в градината, гората и полето.
Ако наоколо летят пчели, не бива да се ръкомаха и да се правят резки движения. През лятото алергичните към ужилване не бива да употребяват парфюми и лакове за коса - техният аромат привлича жилещите насекоми. Те се дразнят и от миризмата на чесън, кромид лук, лош дъх от устата, а потта и миризмата на коне, магарета и овце ги вбесява и нищо не е в състояние да ги успокои. Ето защо тези животни не трябва да се оставят да пасат покрай пчелините.
Първото нещо, което трябва да се направи при ужилване от пчели или оси, е да се извади жилото чрез изстръргване с нокът или ножче. В никакъв случай това не трябва да става чрез на-тискане или хващане с пръсти, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта. На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под струя студена вода. След това трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.
За тези, които не страдат от алергия. При ужилване трябва внимателно да се извади жилото и убоденото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор (1част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода). Ефикасни са също бледо-розов разтвор от калиев перманганат или солена вода (1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода).
Вътрешно се приема 3 пъти дневно по една ампула витамин С и по половин чаша разтворен във вода пчелен мед ( 1 супена лъжица мед в 1 чаша студена вода).
- Сокът от листата на чубрицата бързо успокоява болките при ужилване от пчели.
- Листа от магданоз, поставени върху ужиленото място, също успокояват болките.

При поява на признаците ва отравяне или при изразено непонасяне на ужилването пострадалият се оставая на сянка и гърдите му се поръсват със студена вода. Вътрешно му се дават 5 - 6 таблетки витамин С, след това в началото две таблетки калциум С с 1-2 чаши вода, а след 6 часа още две (през следващите 2-3 дни се взема също по 1 таблетка 3 пъти дневно). Препоръчва се няколко дни да се вземат по 1 таблетка алергозан 3 пъти дневно. При поносимост на пострадалия се дават 60-80г ракия или водка на малки порции с 1 прах от 0,10 г кофеин и голямо количество течности - най-добре чай с диуретично (пикочогонно) действие.
При уплаха и неспокойствие на пострадалия се дава 3 пъти дневно по 1 таблетка валериан или 20 капки валерианова тинктура и 1 таблетка белергамин.
Ако пострадалият не страда от високо кръвно налягане (хипертония), може да му се дава 3 пъти дневно по 20 капки корацол. Възрастните хора могат да приемат още 1 таблетка панангин и 1 таблетка новфилин. Ако се получи упорит сърбеж, засегнатите места се намазват с локакортен или ахистамин.

Подобни статии

Дресирани пчели разпознават болните от рак

Дресирани пчели разпознават болните от рак

Дресирани пчели разпознават болните от ракВъзможно ли е за 10 минути обикновени пчели да бъдат “обучени” да разпознават рак? Изследователка...

Копривна треска (уртикария) при детето

Копривна треска (уртикария) при детето

Главното при нея са обривите по кожата, които наподобяват ожарване от коприва и оттук народното название копривна треска. Изведнъж се появяв...

С какво се хранят медоносните пчели?

С какво се хранят медоносните пчели?

Отскоро отглеждате медоносни пчели? Питате се какви грижи е нужно да полагате за тях, както и кога е момента да ги подхраните допълнително? ...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Обриви и петна по кожата на детето

Обриви и петна по кожата на детето

При много детски заболявания могат да се появят различни по вид кожни обриви. Една и съща причина може да доведе до появата на различни обри...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

3924

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия