С какво се хранят медоносните пчели?

Отскоро отглеждате медоносни пчели? Питате се какви грижи е нужно да полагате за тях, както и кога е момента да ги подхраните допълнително? В случай, че казаното до тук е така, то отделете няколко минутки, за да прочетете тази статия.

През пролетния и летния сезон медоносните пчели консумират предимно прашец и нектар. Градините и нивите през този период предлагат не само голямо разнообразие от цъфтежна растителност, но и осигуряват до голяма степен храната на медоносните пчели.

Цветният прашец е сред най-чистите и богати естествени храни, съдържащ в себе си всички важни за пчелите компоненти като: захари, въглехидрати, протеини, ензими, минерали и витамини.

Нектарът от своя страна представлява сладка течност, съдържаща се в цветята. Пчелите събират нектар и го превръщат в мед. Част от този мед те заделят в резерв, с цел презимуването си.

С изваждането на част от меда, пчеларите не само намаляват хранителния запас, но и рискуват презимуването на пчелите си. За да обезпечат здравето на пчелите си, пчеларите трябва не само да ги подхранват редовно, но и да полагат допълнителни грижи, ето и какви могат да бъдат те – третиране с лекарства при болести, подмяна на восъчни основи, почистване на кошерите, подсилване с витамини и много други.

Когато нектарът и цветния прашец намалеят пчеларите имат две основни алтернативи ето и какви са те – подхранване с твърда храна за пчели и с течна храна за пчели. Всяка от тях си има своите плюсове и минуси, но в тази публикация няма да наблегнем на това.

Нека сега отговорим и на въпроса кога е момента за допълнително подхранване на Вашите пчели.

Медоносните пчели се нуждаят от допълнително подхранване предимно през есенния и зимния сезон, когато те самите не могат да си осигурят такова. Храната, с която подхранвате пчелите си трябва да е богат източник на протеини, ензими, въглехидрати, захари и минерали, така че да се доближава до състава на естествената за медоносните пчели храна т.е. цветния прашец. Допълнително подхранване е необходимо и в началото на пролетта, когато дръвчетата и цветята все още не са цъфнали.

Повечето храни на пазара са напълно съобразени с нуждите на пчелите. Въпреки това винаги когато купувате пчелна храна не пропускайте да погледнете състава й. Понякога дори и най-прехвалените марки, не се оказват достатъчно добри.

Различни видове пчелна храна може да намерите в онлайн пчеларски магазин MULTIMAX.bg 

Категории

Разни

Подобни статии

Какво трябва да се включва в състава на пчелната храна?

Какво трябва да се включва в състава на пчелната храна?

Макар естествената храна за пчелите да е цветния прашец, нектара и меда, то има сезони в годината през които пчелната колония се нуждае и от...

Захари - комбинация на храните в хранителен режим. Списък на храни съдържащи захари

Захари - комбинация на храните в хранителен режим. Списък на храни съдържащи захари

Захарите при комбинирането на храните.Какво трябва да знаем? Захари  В хранителните режими, които изготвям за моите клиенти, аз винаги...

Хрема при детето

Хрема при детето

Ще чуете от лекарите названието ринит, което означава възпаление на лигавицата на носа, както и ринофарингит - едновременно възпаление на ли...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Как се отглежда прасковата

Как се отглежда прасковата

В кои райони може да се отглежда прасковата? Прасковата се отглежда навсякъде в нашата страна, но най-високи и качествени добиви се получав...

hristoff

hristoff

41 публикации

Публикувано
Публикувано

06.10.2016

Обновено
Обновено

21.09.2016

Прочетено
Прочетено

1876

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия