Защо САЩ се отказва от Internet Domain Name System?

Защо САЩ се отказва от Internet Domain Name System?
Властите в САЩ обявиха намеренията да се откажат от регулаторния контрол над Internet Domain Name System (б.а. системата за домейн имена в интернет).

Властите в САЩ обявиха намеренията да се откажат от регулаторния контрол над Internet Domain Name System (б.а. системата за домейн имена в интернет).

Прекъсване на връзките
Отговорните власти в САЩ планират до 2015 г. да прекъснат връзките си с Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Това е организация с нестопанска цел, която се занимава с регулацията и менажирането на домейните. Световните новинарски агенции коментират новината, но все още е много рано да се правят изводи за ситуацията. От Associated Press казват, че е „твърде рано да се каже как ще се провежда бъдещият надзор над домейн имената. Все пак, правителството на САЩ изглежда решено да предаде юздите на този субект. Тяхна основна грижа в момента е да го направят, без това действие да доведе до заплитане на политически интереси".

Хронология на плана
Изявлението беше направено в края на миналата седмица от National Telecommunications and Information Administration (NTIA), която е институция към департамента по търговия. С него беше маркирана първата стъпка от план, който датира от 1997 г. Той предвижда организацията, която отговаря за домейн имената, ICANN да бъде с глобален контрол.

Причините
Причините за това действие не могат да бъдат безкористни. Откровенията на Edward Snowden за масово наблюдение по целия свят накараха високопоставени фигури в международната общност да засилят критиките си срещу наблюдението на САЩ над системата за домейни.
Американските власти от своя страна съобщиха, че са планирали този ход в продължение на години. Според техните думи връзката на правителството на САЩ с организацията за домейни ICANN е проектирана като временна.
Главният изпълнителен директор на ICANN Fadi Chehadé заяви в края на миналата година, че аферата Snowden е довела до повишено внимание към управлението в интернет пространството. Той заяви, че "планът винаги е предвиждал, според всички документи, които сме изготвяли, че специалните отношения между ICANN и правителството на САЩ ще стават все по-глобални. В бъдеще вероятно те ще бъдат все по-малко фокусирани върху едно правителство. Така че тук не може да се говори за някакви нови стъпки по отношение на наименованията".
Тук трябва да се отбележи, че аферата около Snowden не е разкрила никакви данни за злоупотреба с домейн имена от страна на САЩ. Все пак тя накара световните лидери в тази област да споделят своите опасения около надзора на САЩ върху домейн имената.
„Оповестяването на секретни данни, което направи Edward Snowden, послужи като гръмоотвод, който съсредоточи вниманието върху този въпрос", казва Linda DeNardis, професор от American University. Тя специализира в областта на управлението на интернет.

Светкавична реакция
Европейската комисия (ЕК) използва изтичането на информация, за да оспори властта на САЩ по отношение на тези наименования през миналия месец. В свое официално изявление институцията заяви, че "последните разкрития за мащабното наблюдение поставят под въпрос намеренията на САЩ, когато става въпрос за управлението на интернет и домейн имената".

Предаване на контрола
Предаването на контрола върху системата може да се окаже политически трудна задача. Китай и Русия, чиито правителства строго цензурират интернет действията на своите граждани, биха могли да получат по-голям контрол, след като САЩ отстъпва.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за контрола върху домейн имената в интернет). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Диетичният режим на болното дете

Диетичният режим на болното дете

Необходим ли е специален диетичен режим за болното дете? Не във всички случаи, а само при някои заболявания. Диетата се определя от лекаря. ...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Хранене с биберон

Хранене с биберон

Първите няколко дни. Обикновено първото шише (биберон) с млечна смес се дава 12 часа след раждането, въпрекиче може и по-рано, ако бебето е ...

Промени в храната на бебето

Промени в храната на бебето

Лекарят, който се грижи за вашето бебе и познава неговата храносмилатела система, е този, който трябва да ви посъветва относно тези изменени...

Проблеми на кърмаческата възраст - Плач през първите седмици

Проблеми на кърмаческата възраст - Плач през първите седмици

Какво означава плачът. При първо дете това е обикновено важен въпрос. С увеличаване възрастта на детето плачът е много по-малък проблем, защ...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

24.03.2014

Обновено
Обновено

20.03.2014

Прочетено
Прочетено

926

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия