Забележителности в Поморие и околоностите му

Забележителности в Поморие и околоностите му
Ето какво можете да посетите и разгледате ако сте на почивка в Поморие или някъде наблизо. Най посещаваните места са старите поморийски къщи и музеят на солта.

Поморие е морско градче, което се е разпростряло върху интересен полуостров обграден от морето и Поморийското езеро. Разположен е горе долу на еднакво разстоянието между Бургас и Несебър.


В исторически план Поморие има променлива съдба, релефа често се е изменял а в комбинацията от земетресения и пожари градът на няколко пъти е бил опостушаван. Последният пожар е бил през 1906-та година, като тогава са оцелели едва няколко къщи. Тези къщи сега са обособени в архитектурен резерват Стари Поморийски Къщи.

В днешно време Поморие е летен морски курорт, като туризма е само част от икономическият профил на града. Също така добре развити са лозарството и добивът на сол. В Поморие се намира и единственият музей в България за добив на морска сол.

В солният музей може да видите една живописна колекция на български и чужди художници, както и да видите как се вади солта от разположени върху 20 декара солници. Близо до музеят е и посетителският център „Поморийско езеро".

В самият град има действащ манастир „Свети Георги", който можете да посетите, монасите са приветливи и гостоприемни. Освен манастира в Поморие има и няколко черкви и исторически музей, които също са интересни за посетителите.

В близост до Поморийското езеро и солниците се намира местността Палеокастро. Червеният нос или Кротирион е част от тази местност. Тук император Траян е издигнал крепостните стени на Улпиа Анхиало. В последно време тази местност активно се проучва от археолозите.

Югозападно от там е открит и древен тракийски могилен некропол. Част от него може да посетите в двора на опитната станция – известен е като мавзолеят на последните тракийски царе. В камерната зала на мавзолея има куха колона изградена от изпечени в древността тухли. Цялата зала на мавзолея е впечатляваща а от горе е покрита с пръст и затревена, отвън изглежда като хълмиста могила.


Поморие е било любимо място на поета Пейо Яворов, като той е имал къща в града. Сега къщата представлява музей и може да я посетите. Също така популярни са Яворовите скали край морето, били са мястото където поетът се е вдъхновявал и творил своята поезия.


Други интересно места, които можете да посетите ако сте на почивка в Поморие са защитената местност на блатното кокиче намираща се до село Горица и е разположена на площ от 2 хектара.

Други интересни забележителности и места за почивка можете да намерите в нашият сайт promopochivki.com

Категории

Туризъм, България

Подобни статии

Баклава - Поморие

Баклава - Поморие

Продукти700 г (5 1/2 ч.ч.) брашно1 кг (или готови фини кори200 г прясно масло250 г (2 ч.ч.) орехови ядки (счукани)5 г (1 ч.л.) канела80...

Риба Печена - Поморие

Риба Печена - Поморие

Продукти750 г (5 бр) филе от риба100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло400 г (5-6 бр) червени пиперки100 г (1-2 глави) кромид лук5 г (1 ч.л....

Сладко от Смокини - Поморие

Сладко от Смокини - Поморие

Продукти1 кг смокини1 кг (5 ч.ч.) захар5 г (1 ч.л.) лимонена киселина1 п ванилия3 листа (или индришеПриготвянеИзбират се полуузрели смо...

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит

От ревматоиден артрит боледуват по-често жени на средна възраст, но понякога и децата не са пощадени от него. За разлика от обикновения став...

Влияние на околната среда върху лозата

Влияние на околната среда върху лозата

Топлолюбиво растение ли е лозата Лозата е растение с определени изисквания към температурата. От тези изисквания зависи нейното географско ...

irgynet

irgynet

19 публикации

Публикувано
Публикувано

22.07.2020

Обновено
Обновено

16.07.2020

Прочетено
Прочетено

598

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия