За силна имунна система...

За силна имунна система...
Когато си задаваме въпроса какво представлява здравето, възникват множество различни отговори. Без съмнение добрата физическа форма не е здраве. Въпреки това смятаме, че има известна истина в ...

Когато си задаваме въпроса какво представлява здравето, възникват множество различни отговори. Без съмнение добрата физическа форма не е здраве. Въпреки това смятаме, че има известна истина в разбирането за добрата физическа форма.

Доброто състояние на имунната система е съществено за нашето здраве. Без действаща имунна система защитниците на клетките - белите кръвни телца, които пазят нашите граници, блуждаят през тъканите, без да са будни. Именно върху събуждането на механизма за клетъчната защита е съсредоточено вниманието на науката преди и сега.

Непрекъснатото увеличаване на случаите на рак от всички видове изисква нов, изобретателен подход и инвестиции за задълбочаване на нашите познания за имунитета. Създаването на практически методи за укрепване и усилване на имунната функция е неотложна необходимост.

Състоянието на нашия имунитет, т.е. колко активна е нашата имунна система, зависи от качеството и количеството на хранителните вещества, които приемаме, а също така и от количеството токсични вещества в нашия организъм. Хората със слаба или по-слабо чувствителна имунна система по-често се разболяват, включително и от рак, защото техният организъм има по-малки възможности да защитава своята цялост. Тъй като силата на имунната система зависи от външни фактори, като храна и замърсявания, при повечето ракови заболявания съществува елемент от околната среда, които ги провокират. 

Ключов елемент в нашата имунна система са клетки - естествени убийци, т.н. NК-клетки. Този вид бели кръвни телца, т.е. лимфоцитите, се образуват в костния мозък (заедно с останалите видове лимфоцити - T-клетките и B-клетките) и заедно с T-клетките се развиват напълно в тимусната жлеза. Производството на тези защитни клетки се увеличава при наличието на туморни клетки.

От всички войници на имунната система NK-клетките са най-агресивни. Те са гръбнакът на имунната система и първата линия на защита срещу мутиралите клетки, заразените с вирус клетки и срещу наблюдавания напоследък тежък остър респираторен синдром (ТОРС), застрашаващ нашето здраве.

При хирургическа интервенция за отстраняване на първичен тумор в кръвообращението могат да се освободят  потенциално злокачествени клетки и да се развият във вторични метастазни огнища. Освен това, потискащото въздействие на хирургическата интервенция и анестезията върху активността на NK-клетките може да благоприятстват оцеляването на туморните клетки, освободени от първичния или метастазния тумор и да помогнат за увеличаване на броя на метастазите.

Лъчевата терапия и химиотерапията отслабват активността на NK-клетките, затова е важно отрицателните им въздействия върху имунната система да се сведат до минимум. Ниската активност на NK-клетките се среща също така и при автоимунните заболявания и при синдрома на хроничната умора. От голямо значение е фактът, че широко разпространените химикали увреждат NK-клетките, отслабват тяхната функция и намаляват броя им.

Съществуват такива добавки, които са имуномодулатори - засилват по определен начин имунитета, по-точно активността на NK-клетките, които се борят със страничните ефекти от терапиите: гадене, повръщане, намаляване на апетит. Препоръчва се такива добавки да се приемат паралелно с назначеното конвенционално лечение.По този начин мунната система става по-устойчива.

Биобран

 Позволете на природата да ви помогне и повярвайте.

Подобни статии

Цистит, Пиелит, Пиелонефрит (научна версия)

Цистит, Пиелит, Пиелонефрит (научна версия)

Цистит, Пиелит, Пиелонефрит : Неспецифични, възпалителни заболявания. Неспецифични, възпалителни заболявания на пикочния мехур, бъбречн...

Рак на стомаха

Рак на стомаха

Рак на стомаха, най-честите локализации на рака на храносмилателната система. Ракът на стомаха е една от най-честите локализации на рака...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Заболявания на периферната нервна система

Заболявания на периферната нервна система

По честота тези заболявания са почти 1/4 от всички заболявания на нервната система. Техните причини могат да се подредят също в няколко груп...

Холецистити и холангити

Холецистити и холангити

Холецистити и холангити са възпалителни заболявания на жлъчния мехур Това са възпалителни заболявания на жлъчния мехур и екстра и интрах...

rozaliq

rozaliq

3 публикации

Публикувано
Публикувано

27.03.2014

Обновено
Обновено

24.03.2014

Прочетено
Прочетено

907

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия