ВиК системата - кога е нужен ремонт и кога - подмяна?

ВиК системата - кога е нужен ремонт и кога - подмяна?
Как да преценим дали ВиК инсталацията трябва да бъде сменена.

ВиК услуги в помощ на всяко домакинство

Специалистите по ВиК системи често наричат ВиК инсталациите "кръвоносната система на дома". Причината е, че това, заедно с електричеството, е основата на съвременния градски живот и е просто немислимо дори и да си представим какъв би бил нашия живот без съвременна ВиК система.

Много често, както се случва обикновено в живота, дори не се и замисляме за това колко много прави ВиК инсталацията за нас. И до някъде това е правилно. все пак всички ние си имаме собствени грижи, за които да мислим и няма време да се анализира как протича всеки един процес около нас.

За щастие, днес във всеки един голям град има достатъчно ВиК специализирани фирми като metovik.com, които да ни се притекат на помощ в случай на нужда. този тип услуги обикновено не са много скъпи, особено на фона на това колко трудна е работата и колко е важно всичко това за нашето съществуване.

Понякога, дори много често, хората си нямат и бегла представа какво трябва да се прави при проблем с ВиК инсталацията. За да знаете някои от най-основните неща, тук сме ви подготвили няколко примерни положения и какво е нужно да се прави при тях.

Подмяна на канализационни тръби...


Специалистите в ремонта, поддръжката и подмяната на ВиК инсталации съветват подмяна на канализационната система да се извършва при по-обхватни ремонтни дейности на банята и тоалетната. Те излагат като основен аргумент това, че така шансът за възникване на повреда намалява значително, а това е от много голямо значение в случаите, в които сте поставяли нови плочки, особено ако са по-скъп модел. При случаите, в които възниква непредвидена авария и се налага подмяна на тръбите много често отстраняването на самата авария излиза много по-евтино и достъпно като цена, отколкото подмяната на плочките и другите козметични дейности. Ето защо е добре винаги да да подменяте тръбите при основен ремонт. Това не е нужно единствено ако имате навика да извършвате подобни ремонтни дейности твърде често. Все пак канализационните тръби в момента се изработват с много високо качество и устойчивост, а животът им е напълно задоволителен като продължителност.

Кога подмяната на тръби не е необходима?


Има много случаи, в които подмяната на тръби не е необходима и дори е излишна. Така например, ако преди пет години сте извършвали сериозни ремонтни дейности в банята и тоалетната и сте подменили и тръбите, но сега планирате нов ремонт, повторна промяна не е нужна. Имайте предвид, че съвременното поколение тръби са устойчиви, гъвкави и могат без абсолютно никакъв проблем да издържат поне 20 години.

Кога подмяната на тръби е желателна?
Ако вашата ВиК инсталация у дома е от старите, тогава при извършване на ремонт подмяната е препоръчителна. По "стари" се разбира ако тръбите са на повече от 20 години. Особено препоръчителна е подмяната на канализационните тръби ако обитавате стара къща или блок. В много от старите сгради тръбите са керамични, което означава, че не е много добра идея да оставате с тях. Дори и да са здрави в момента, керамичните тръби лесно се пукат, чупят и могат да предизвикат авария дори при обичайното слягане на сградите. даже и най-лека промяна в налягането от страна на сградата може да предизвика сериозни проблеми.

От какво се правят съвременните канализационни тръби?


ВиК инсталациите в наши дни са създадени така, че да бъдат дълголетни. Така например, съвременните канализационни тръби се правят от PVC, който като материал е безкрайно дълголетен и устойчив на какво ли не. Този материал почти не старее и това го прави фаворит за целта. Освен това, в наши дни тези тръби се сглобяват от множество по-малки на дължина елементи, което позволява при евентуална повреда, което не се случва често, да се замени съвсем малка част от тръбата.

Кога е нужен единствено ремонт?


Традиционно повечето видове аварии могат да се оправят без да е нужна подмяна. Причината е тази, че обикновено преобладаващо проблемите са свързани със запушвания. Самите запушвания могат да са причинени от много различни неща. Понякога през студените зимни месеци в тръбите на канализацията се наслоява мазнината, което изхвърляме в канала при готвене. Наслояват се също така и остатъци от сапун. при подобен проблем можете дори да се справите сами без да трябва да викате специалист. необходимо е просто няколко пъти да излеете в канала вряла вода, която сте кипнали на котлона. Тя мигновено ще разтопи мазнините и каналът ви отново ще бъде проходим. За съжаление, не винаги е възможно да се справим без професионална помощ. Понякога се случват по-сериозни запушвания и тогава е нужно да получим съдействие. Запушванията могат да бъдат причинени и от заседнали предмети и други подобни, а тогава проблемът е наистина по сериозен.

Подобни статии

Как да се подготвите за подмяна на електрическата инсталация в дома си?

Как да се подготвите за подмяна на електрическата инсталация в дома си?

Има два начина да подмените електроинсталации Всъщност има два начина да подмените електроинсталации и единият от тях е да го направите сами...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

Формировки и системи на резитба при лозата

Формировки и системи на резитба при лозата

Видове резитба |  Видове формировка на лоза | Формировка на асма | Съвети за резитба на лоза Може ли културната лоза да се отглежда без р...

Спорт на възрастната жена

Спорт на възрастната жена

Периодът на климактериума Възрастта е условно понятие. Твърде често хората изглеждат или по-възрастни, или по-млади от истинската си възрас...

IdeaMax

IdeaMax

21 публикации

Публикувано
Публикувано

02.12.2015

Обновено
Обновено

02.12.2015

Прочетено
Прочетено

1576

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия