Вестниците четвъртата власт или НЕ?

Модерната цивилизация се управлява от няколко власти, едни от тях са медиите и вестниците. Света, в който живеем е подвластен само на властта, свят – издигащ на пиедестал политиката, демокрацията, ман

Модерната цивилизация се управлява от няколко власти, едни от тях са медиите и вестниците. Света, в който живеем е подвластен само на властта, свят – издигащ на пиедестал политиката, демокрацията, манипулирането на големи маси от хора и това, което ни поднесат медиите под формата на информация.

 

Темата за медиите не е от вчера или днес, несъмнено те провокират мисленето на широк кръг от маси. Тук е момента да си зададем въпроса, каква роля играят медиите и какво са всъщност като цяло. Другият интересен въпрос е дали това е гражданското общество, което има за задача да покаже реалността на населението или това е общество, което дири вратичка за по-крупна власт.

 

Един от показателите, че медиите и вестниците са този елемент, които поднася на обществото всички събития, и че са безнаказани, можем категорично да заявим, че медиите изцяло могат да проектират социалния живот на всяко едно общество.

 

От миналия век равномерно навлиза мирогледа, че средствата за масова информация са неограничена власт. В момента медиите представляват интерес на определена част от обществото. Не напразно им е отредено мястото на четвърта власт пред институции и главно пред обществото. Медийната власт се сформира в процеса на представяне на информацията. Първоначално тя се заформя в гражданското общество извън контролираните механизми на изпълнителната власт и се затвърждава чрез масовата информация.

 

Основните действия на медиите е да бъдат независими наблюдатели, за да градят културен анонс, да публикуват или да скрият определено събитие, да изграждат пасивен или негативен имидж на определени личности. Именно за това тази власт не бива да бъде подценявана.

 

         В последните два века медиите, весниците и политиката са неразривни,  накратко без медиите       политиката няма как да се наложи.  Това е ясно на всички държавни   институции и именно на това се надяват преди избори.

 

Предаването на информацията във вид на комуникация е голямата база на всеки политик, който иска да се облече във власт. Това води до властта на комуникацията. Вестниците в България знаят, че притежават огромна сила, да налагат изкривен поглед, да градят грешни представи, да манипулират населението и да комуникират по свой начин с гражданите.

 

Не е тайна, че вестниците са били винаги слуги на влиятелни фигури, които с тяхната помощ превръщат тяхното влияние в свой собствен властов инструмент. Това е видно във всяко едно медийно издание.

 

Идеята е, властта на медиите и вестниците да се трансформира в административна. Но, това нямаше да е така, ако нямаше търсене, защото търсенето определя предлагането. Хората купуват и четат печатни издания, защото там се предлагат различни услуги. Не може да се отрече, че пресата се приема от предхождащите я три власти като истинска заплаха. Това довежда до изкривено разбиране, което е предпоставка изпълнителната власт в това число политиците и журналистите да са явни противници, като на война.

 

 

Каталог за Всекидневници и Списания. -  | www.bgvestnici.com |

Категории

Разни

Подобни статии

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

„Офис” е сравнително млада дума в нашия език, от която дъха на власт, пари, влияние. „Да отвориш офис” е начална фаза на всяко начинание, „д...

Изгаряне

Изгаряне

Изгаряния се получават при прякото въздействие върху тялото на силно нагрети въздухообразни, течни или твърди тела (горещи пари и газове, го...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

Почистване на петна от мастила

Почистване на петна от мастила

Мастилените петна в повечето случаи са синьо-черни. След застаряването им върху тъканите те потъмняват още повече. Сухите мастилени петна са...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

Evgeni Rumenov

Evgeni Rumenov

1 публикации

Публикувано
Публикувано

13.06.2013

Обновено
Обновено

18.06.2013

Прочетено
Прочетено

1234

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия