Варицела зостер – вируса, който причинява появата на варицела

Варицела зостер – вируса, който причинява появата на варицела
Варицела зостер е вируса, който е отговорен за развитието на заболяване наречено варицела. По-често тази вирусна инфекция засяга децата на възраст между 4 и 12 години.

Варицела зостер е вируса, който е отговорен за развитието на заболяване наречено варицела. По-често тази вирусна инфекция засяга децата на възраст между 4 и 12 години. Човек може да е заразен с вируса от 1-5 дни преди появата на обрив, което го прави силно опасен за околните. Инкубационния период на варицела е 10-21 дни от първия контакт със заразен човек.

Варицелата се предава по въздушно капков път или чрез пряк контакт със заразения индивид. Първите симптоми включват появата на червен кожен обрив, който след това прераства в мехури, пълни с прозрачна течност. Те предизвикват силен сърбеж. Блистерите се формират главно върху торса и главата, а понякога се разпростират и към други части на тялото, включително лигавицата на устата, гърлото или носа. В рамките на около 2-3 дни, блистерите започват да се пукат и да се превръщат в малки отворени рани. След около 7-10 дни се образуват струпеи, които вече са безопасни.

Варицелата отшумява без всякакъв вид медицинска интервенция. Обикновено тя протича по-тежко при възрастните хора, отколкото при децата. С повишен риск от усложнения са бременните жени, хората в по-напреднала възраст и тези със слаба имунна система. В повечето случаи, след като веднъж човек е боледувал от варицела, неговия организъм придобива имунитет към това заболяване. Но не са редки случаите на реактивиране на вируса. Когато това се случи, състоянието се нарича херпес зостер.

Симптоми на варицела

Най-честите симптоми на варицела включват: обрив по кожата, грипоподобни симптоми, треска, загуба на апетит, чувство на дискомфорт заради силния сърбеж, раздразнителност, суха кашлица, главоболие и др.

Лечение на варицела

Преди да започнете каквото и да е лечение на варицела, консултирайте се с вашия лекар. В повечето случаи лечението е насочено към облекчаване на симптомите, а именно:

-          Ако пациента е с повишена температура, може да се използва ацетаминофен за нормализиране на състоянието;

-          Каламинов лосион се използва за приложение върху блистерите, което облекчава сърбежа.

-          Накисване във вана пълна с овесена вода, може да помогне за смекчаване на симптомите. Блистерите трябва да се поддържат чисти, за да се избегнат всякакви вторични бактериални инфекции.

-          Ацикловир се използва за спиране на появата на нови обриви, като по този начин се намалява времето за лечение.

Рискови фактори при варицела

За да избегнете заразяване с вируса на варицела е необходимо да знаете рисковите фактори, които са увеличават риска от развитие на болестта.

-          Контакт със заразен с вируса човек;

-          Липсата на поставена ваксина срещу варицела;

-          Хора, които са с увредена имунна система, бременни жени и възрастни хора, които никога не са боледували от това заболяване;

-          Прием на стероиди за лечение на астма, понижават функциите на имунната система, което е фактор, който може да причини поява на варицела.

Още за общата картина на заболяването, включваща рискови фактори и лечение, можете да прочетете тук.

Варицела

Подобни статии

Лещенка (варицела) при детето

Лещенка (варицела) при детето

Погрешно понякога лещенката наричат „едра шарка". Тя се причинява от вирус, който се предава при кихане, кашляне н дори говорене. У въ...

Варицела – тази изключително опасна инфекция

Варицела – тази изключително опасна инфекция

Варицелата е кожно заболяване, разпространено главно сред децата под 12 годишна възраст. Характеризира се със сърбящи обриви, които в нач...

Съществуват ли начини за бързо лечение на варицела?

Съществуват ли начини за бързо лечение на варицела?

Варицела е заболяване, което е силно заразно и се предизвиква от варицела зостер вирус. Основния начин за разпространение на болестта е ...

Обриви и петна по кожата на детето

Обриви и петна по кожата на детето

При много детски заболявания могат да се появят различни по вид кожни обриви. Една и съща причина може да доведе до появата на различни обри...

Периоди на детската възраст

Периоди на детската възраст

Детството се дели на няколко периода, които се различават както по отношение на физическото развитие на детето, така и по отношение на реакт...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

21.06.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

3958

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия