Умира ли се от разбито сърце?

Умира ли се от разбито сърце?
Може да се умре от разбито сърце, твърдят британски учени. Загубата на любим човек увеличава няколко пъти риска от инсулт или инфаркт.

Умира ли се от разбито сърце?

Може да се умре от разбито сърце, твърдят британски учени. Загубата на любим човек увеличава няколко пъти риска от инсулт или инфаркт.

Екип от университета “Сейнт Джордж” в Лондон установи, че мъката може да причини силен физически стрес и засегнатите да забравят да вземат животоподдържащите си лекарства. Това е в състояние да провокира сърдечна недостатъчност, инсулт или инфаркт в рамките на първия месец след загубата на близък и любим човек, описват от  medlinks.ru.

При инсулта се нарушава мозъчното кръвообращение, в определена зона е възможно изобщо да престане да постъпва кръв. При инфаркт на миокарда буквално умира част от сърдечния мускул заради необратимо нарушение на кръвообращението. Сърдечната недостатъчност е комплексно разстройство, причинено от намалената съкратителна способност на сърдечния мускул.

В своето изследване специалистите включват човешката загуба като рисков фактор за сърдечносъдови усложнения при хора на възраст над 60 години. В изследването им са били обхванати 30 447 души, изгубили близки хора, и още 83 588, чиито близки са живи. Оказало се, че 16 души на всеки 10 000 умират след загубата на близък в рамките на първите 30 дни след събитието. В контролната група е отчетена по принцип смъртност от 8 на 10 000, която е сравнително устойчива.

Данните са доказателство, че синдромът “разбито сърце” съществува, обобщават британските учени. Мъката от загубата е така силна, че сърцето на страдащия човек наистина не може да издържи.

В други изследвания по темата се изяснява, че мъката води до редица неблагоприятни физиологични реакции, включително изменения в съсирването на кръвта, колебания на артериалното налягане, промяна в хормоналните нива и сърдечния ритъм. Не е изключено болестните симптоми в сърдечно-съдовата система да са провокирани от прилива на големи дози адреналин. Сърдечна недостатъчност впрочем могат да причинят както негативните, така и силните положителни емоции.

Авторите на изследването напомнят, че при подобни събития лекарите и близките трябва да се отнасят към страдащите хора с особено внимание, особено в първите 30-40 дни след събитието. Припомня се, че преждевременна смърт при възрастните причинява и животът в самота.

Съдействие в подобни ситуации могат да окажат продукти, предназначени да укрепят здравето на сърдечно-съдовата система. Lekuva.net избира сред тях КАРДИНОЛ от COMPLETE PHARMA. Това е билкова композиция, обогатена с коензим Q10, която подобрява клетъчното хранене на тъканите в сърцето и кръвоносните съдове. Ефективно профилактично средство и съдействащ компонент в лечебни програми при хипертония и сърдечни отклонения. Съдържа екстракти от гроздови семена, глог, гинко билоба, дрожди от червен ориз и готу кола. Подобрява антиоксидантната защита, забавя процесите на клетъчно стареене.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Лечение на хронично белодробно сърце с билки

Лечение на хронично белодробно сърце с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Hb. Ephedrae (стръкове ефедра) Fl. Sambuci (цветове бъз) Hb. Equiseti (стръкове хвощ)...

Онлайн магазин за букети - отличен съюзник за завоюване на женското сърце

Онлайн магазин за букети - отличен съюзник за завоюване на женското сърце

 Да избереш подходящ букет си е истинско предизвикателство. С повод или без, цветята  предават различни послания. В този случай добър помощн...

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиалната астма е заболяване Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обратимо генерализирано стесн...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Преработване на гроздето във вино

Преработване на гроздето във вино

Как се установява времето за гроздобер По-голямата част от виненото грозде се преработва във вино. Обикновено то се бере към края на септем...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2014

Обновено
Обновено

04.03.2014

Прочетено
Прочетено

1409

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия