Тринайсет музея в град Стара Загора, които задължително трябва да посетите

Ако сте жители или гости на града Ви препоръчваме да посетите музеите на град Стара Загора. С по няколко кратки думи ще Ви запознаем с тях и предлаганите музейни експозиции.

 

Ако сте жители или гости на града на правите улици Ви препоръчваме да посетите интересните места в Стара Загора, а именно музеите. С по няколко кратки думи ще Ви запознаем с тях и предлаганите музейни експозиции. Посетете лично тези интересни места в града ни, гарантираме, че ще останете удивени и впечатлени от експозициите.

Регионален исторически музей

Създаден през 1907 година. Притежава едни от най – интересните праисторически сбирки в света. Има колекции от антично стъкло и бронз,  нумизматични колекции от различни видове монети, запазени и съхранени останки от над 30 броя колесници.

Във фондовете на музея се съхраняват много интересни и уникални материали за битовия, културния, икономическия и политически живот на града.

Адрес: бул. Руски № 42

Музей ''Неолитни Жилища''

Музеят представя жилища от новокаменната епоха. Това се двете най – добре запазени и съхранени жилища в Европа. Тук се намира и постоянна експозиция наречена ''Праисторическото изкуство в Старозагорско ''.

Адрес: ул. Армейска № 20

Античен форум ''Августа Траяна''

Тук се намира една от най – монументалните постройки на римския град Августа Траяна. На територията на стария град се намират площ с амфитеатър, крепостни стени, терми, част от главна търговска улица и западна порта.

В този красив амфитеатър операта на град Стара Загора представя спектакли на открито.

Адрес:  бул.'' Митополит Методий Кусев''  № 20

Късноантична обществена сграда с мозайки

Голяма зала с предверие и прозорци от периода на 4 – 6 век. Сградата е разположена в близост на крепостната стена в югоизточния край на античния град Августа Трана. Мозайката в залата е богата на плетеници, геометрични форми, християнски и езически символи. Изобразени са и дървото на живота, кръговрата на живота и четирите годишни времена.

Адраес: бул'' Св. Княз Борис '' № 81

Южна порта на Августа Траяна

Масивно съоръжение в укрепителната архитектура на града. Над самата порта е имало двуетажна постройка.

Адрес: бул. ''Руски''  № 32

Късноантичен жилищен дом с мозайка

Богат робовладелски дом с красива подова мозайка . Мозайката е много пъстра и наподобява килим с голяма фигурна композиция, подредена около камък с водоскок.

Преобладават червения, бели я и черния цвят. Изработена е от много малки мозаечни камъчета. Черните камъни са от гранит, белите от мрамор, а червените от керамика. По богатство и композиция е една от най – красивите открити в нашите земи.

Адрес: '' Ген. Столетов '' № 117

Ески Джамия

Това е единствената оцеляла джамия, след опожаряването на града през руско –турската война. Обявена е за паметник на културата, а стенописите в нея за художествен паметник с национално значение. Според поставен в нея надпис изграждането е завършило през 1409 година.

Намира се в централна градска част

Мемориален комплекс ''Бранителите на Стара Загора 1877 г.''

Паметникът е в чест на битката за Стара Загора на  31.07.1877 година. В тази битка Самарското знаме получава бойното си кръщение. В близост до мономента има изградена костица. Паметникът е открит през 1977 година.

Адрес; парк  '' Българско Опълчение ''

Хилендарски метох

Представена е веществено – документална експозиция, свързана  с делото на Васил Левски. Направена е възстановка на стаята, в която е учил Апостола. Навремето училището е било наричано ''Светиноколското училище ''.

Адрес: В двора на църквата Свети Димитър

Къща музей ''Градски бит''

Сбирката представя ежедневието на старозагорци след Освобождението до края на 19 век. Има изложена богата колекция от покъщнина и предмети принадлежали на богати родове старозагорци. Музеят се намира в къша строена през 1883 година. Къщата е обзаведена с напълно антични предмети, а восъчни фигури са облечени в традиционни облекла за времето си.

Адрес: ул. '' Димитър Наумов '' № 68

Занаяти в Стара Загора от края на 19 и началото на 20 век.

Изложбата е сформирана и открита през 2000 година. Намира се в Балабановата къща.

Представени са текстилна, бъчварска и бакърджийска работилница.

Адрес: ул. ''Ангел Кънчев'' № 80

Къща музей Гео Милев

Музеят е отворен през 1953 година. Има съхранени повече от 3000 експоната свързани с творчеството и живота на Гео Милев. Музеят разполага с аудио визуална система, която дава възможност за още по – добро запознаване с поета, чрез документален филм. В двора на къщата се намира ''Вековният Дъб '', който е обявен за природна забележителност.

Адрес: ул. ''Гео Милев'' № 37

Музей на бирата ''Светът на Загорка ''

Интересна и незабравима среща с историята на бирата в пивоварна ''Загорка''. Музеят предлага обиколка на пивоварната, сбирка с над 130 експоната и сувенирен магазин. Обиколката трае 1 час и 30 минути, размерът на групата трябва да е минимум 6 човека, максимум 12 човека.

Адрес: ул. '' Хан Аспарух '' № 41

Подобни статии

4 от интересните места в града на правите улици

4 от интересните места в града на правите улици

 Със своята богата история Стара Загора е един от най- древните в България. Първите исторически данни за града датират още от 5– 6 хил.год.п...

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

„Офис” е сравнително млада дума в нашия език, от която дъха на власт, пари, влияние. „Да отвориш офис” е начална фаза на всяко начинание, „д...

Хотел

Хотел "Августа Траяна", Старозагорски минерални бани

Ако планирате почивка за отпуската си или просто уикенд далече от големия, забързан и шумен град, тогава хотелски комплекс в Старозагорски м...

Едно място в Стара Загора, което ще ви плени

Едно място в Стара Загора, което ще ви плени

Казвала съм неведнъж и повтарям – старозагорци сме истински късметлии! Живеем в един от най-древните градове в цяла Европа, който се развива...

Дерматолог в Стара Загора - комплексно лечение на вашите кожни проблеми

Дерматолог в Стара Загора - комплексно лечение на вашите кожни проблеми

  Всеки човек знае, че най-големия орган в човешкото тяло е неговата кожа. За да бъде тя здрава и красива, редовно и съвсем отговорно тря...

rossi

rossi

10 публикации

Публикувано
Публикувано

23.08.2012

Обновено
Обновено

24.08.2012

Прочетено
Прочетено

2806

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия