4 от интересните места в града на правите улици

4 от интересните места в града на правите улици
Ако искате да разберете повече за града, може да посетите някои от интересните места в града на правите улици.

 

Със своята богата история Стара Загора е един от най- древните в България. Първите исторически данни за града датират още от 5– 6 хил.год.пр. Хр., от тогава са и неолитните жилища в град Стара Загора. В миналото градът е бил известен с осем различни имена:  Берое, Иринополис, Августа Траяна, Верея, Боруй, Железник, Ески Заара и Стара Загора.Ако искате да разберете повече за града, може да посетите някои от интересните места в града на правите улици.

 

Регионалният Исторически Музей

Той е един от поводите за гордост сред старозагорци. След като градът на липите се възстановява от опожаряването по време на Руско – турската война освободителна война, жителите му започват устремено да градят своето ново бъдеще. По време на строителството се разкриват исторически останки от древни наследства, които родолюбивите граждани искат да съхранят за бъдещите поколения. Първоначално, откритите експонати са били съхранявани в една от училищните стаи, а след това преместени в сградата на градската управа.

През 1907 година се ражда идеята за създаване на музейно дружество и там да бъдат поставени откритите вещи и предмети от близко и далечно минало. В същият период в страната има изградени два национални и няколко регионални музейни дружества. За кратко време музеят в града на липите се превръща в един от най- уредените по рода си и с най- богати и ценни експонати.

През 1912 година в Стара Загора е построена нова сграда, в която се помещават библиотеката и регионалният музей. Музеят се намира в тази сграда повече от 35 години, а с течение на времето находките и експонатите стават все повече. Той е едно от интересните места в града на липите. По това време уредници на музея са Атанас Кожухаров и Христо Райков. Тяхна е заслугата за множеството добре поддържани и реставрирани експонати в музея. Именно те провеждат няколко археологически проучвания в древната Августа Траяна. Откриват интересни мозайки и части от крепостните стени на античния град. За кратко време техните находки се превръщат в забележителности за всички жители и гости на града.

Стотици са изложбите, които регионалният музей урежда през годините. Експонати от регионалният музей в Стара Загора често са включвани в различни изложби в страната и чужбина. Едни от най- честите партньори на музея са Япония, Австрия, Италия, Германия, Русия и др.

През годините музеят участва в редица международни програми, установил е партньорство с над 20 чуждестранни музеи, библиотеки и университети.

През 2007 година, регионалният исторически музей на града на правите улици е преместен в модерна специално проектирана сграда. Музеят е активен участник в ежегодното мероприятие  ‘’Нощ на изкуствата’’.

 

Държавен куклен театър– град Стара Загора

Кукленият театър в града на поетите има 54 годишна история. На неговата сцена са поставени повече от 300 постановки, написани за деца и възрастни от български и чуждестранни автори.

Театърът в града  на липите е изцяло на държавно и общинско финансиране. Разполага със собствена сграда, която има две сцени- вътрешна и лятна. Старозагорският театър е водещ сред куклените театри в страната по постигане финансови и художествени резултати. Той е сред интересните места в града на поетите.

Критерии за високото ниво и професионализма на кукловодите са множеството покани за участия в международни проекти, както и получените отличия и грамоти  за постигнати високи резултати.

Театърът на Стара Загора е домакин и основател на Международния  Куклено -Театралния фестивал ‘’Пиеро’’. Фестивалът представлява синтезирана програма от теоретични семинари и куклени спектакли за възрастни, арт мениджмънт, карикатури, живописни изложби, пластика, кинопанорама, чуждестранните гости имат възможност да се запознаят с красивия град на липите и неговите забележителности.

 

Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин”

НАОП ‘’ Юрий Гагарин ‘’ е открита на 26.02.1961 година. Обсерваторията носи името на първия човек летял в космоса - Юрий Гагарин. В началото на нейното създаване, обсерваторията в Стара Загора е била насочена към провеждането на семинари, беседи и наблюдение на различни природни явления. Тя е работила в тясно сътрудничество с Руската академия на науките.

Наблюдавани са основно Слънчеви и Лунни затъмнения, различни звезди и планети.

През 1978 година е закупен демонстрационен уред- Планетариум. Така обсерваторията прави значителна крачка напред. С помощта на Планетариума , могат да се симулират почти всички случващи се на небето явления. Ежегодно хиляди жители на града на правите улици посещават обсерваторията, като една от основните забележителности на Стара Загора, слушат изнасяните беседи и лекции, наблюдават различни небесни явления. Тя се смята за едно от най-интересните места в града на правите улици.

Към обсерваторията, работи и школа по астрономия. Основни направления, които засяга са:

  • курсове за обща подготовка и познания ( курсове за любители астрономи)
  • специализирани групи за изследване на астрономически явления и обекти
  • участие в международни проекти
  • организиране на демонстрационни наблюдения и лекции
  • помощ за учителите при изработване на учебните материали, методическа подготовка
  • ученически занимания и демонстрационни лагер – школи, организирани с помощта на регионалните институции в Стара Загора

 

Дейността на обсерваторията в града на липите е получила международно и национално признание. Носител е на държавно отличие “Кирил и Методий”, както и на Плакет на Софийския университет ‘’ Климент Охридски’’ за съществен принос към физиката и астрономията и за насърчаването на младите хора към опознаването на тези науки.

 

Неолитни жилища, град Стара Загора

Музей “ Неолитни жилища” в градa на липите е създаден през 1979 година и също спада към едно от интересните места в града на Берое. Жилищата се намират в специално построена сграда. Te са един от Стоте национални туристически обекта и една от значителните забележителности на града на поетите. Представени са две жилища с принадлежащия им пълен инвентар- керамични съдове, ръчни мелници за стриване на зърно, пещи за хляб и др. По време на разкопките са открити 1826 експоната. В експозицията са представени 333 находки от региона на Стара Загора. Едни от най- интересните предмети са керамична тарамбука с изрисувана графична украса, съд с моделирани мъжко и женско тяло, изрисуван с бяла боя керамичен съд с форма на леле, мраморни фигурки  др.

 

Историята на Стара Загора е древна и впечатляваща. Многократно разрушаван и опожаряван градът на липите отново е бил възстановяван. Не случайно, птицата Феникс е избрана за символ на красивата и древна Стара Загора. Тя изящно краси площада пред общината и също е едно от интересните места в града на правите улици.

Категории

Разни

Подобни статии

Тринайсет музея в град Стара Загора, които задължително трябва да посетите

Тринайсет музея в град Стара Загора, които задължително трябва да посетите

 Ако сте жители или гости на града на правите улици Ви препоръчваме да посетите интересните места в Стара Загора, а именно музеите. С по няк...

Гимнастика по време на бременността

Гимнастика по време на бременността

Природата е създала жената, за да дава живот, да бъде майка. Да, това е с нищо несравнимо чудо - да родиш човек! Но често се случва и така:...

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

„Офис” е сравнително млада дума в нашия език, от която дъха на власт, пари, влияние. „Да отвориш офис” е начална фаза на всяко начинание, „д...

Проблеми на кърмаческата възраст - Плач през първите седмици

Проблеми на кърмаческата възраст - Плач през първите седмици

Какво означава плачът. При първо дете това е обикновено важен въпрос. С увеличаване възрастта на детето плачът е много по-малък проблем, защ...

Ваксинации на бебето

Ваксинации на бебето

Записвайте си ги. Добре е да имате подписан от вашия лекар списък на всички ваксинации, направени на вашето дете (както и чувствителността к...

anainsert

anainsert

33 публикации

Публикувано
Публикувано

26.09.2012

Обновено
Обновено

11.10.2012

Прочетено
Прочетено

2356

Нередност Докладвай за нередност
7 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия