Сок от кайсии, праскови и сливи

Сок от кайсии, праскови и сливи

Кайсиите, прасковите и сливите са костилкови плодове, които се различават твърде много от черешите, вишните и джанките. Със сегашните средства и възможности от тези плодове се получават предимно мътни сокове. Химическият им състав е разнообразен, но за разлика от другите плодове в повечето сортове на тези три вида преобладава захарозата. В зависимост от това се менят и вкусовите им качества. В прасковите и кайсиите преобладава жълтият цвят със слабо порозовяване при добра зрелост. При сливите обагрянето е по-разнообразно. Характерно за тази група плодове е, че след откъсването от дървото те не продължават да зреят хармонично както при набраните домати или ябълки. Прасковите и кайсиите остават в такава зрелост, в каквато са откъснати. Съставът им не се променя с изключение на протопектина който минава в пектин и плодовете омекват. През време на съхранението тези плодове не променят и окраската си.

Кайсии. Характерно за кайсиевия сок е подчертаната му киселинност и големите различия в химическия състав в зависимост от сорта. Даже в нашенските 6 сорта различията в процентното съдържание на отделните съставки са големи. Разтворимото сухо вещество за сорта «Ранна едра» е 12,68%, а за сорта «Молатия» — 20,59%. Общата захар на тези сортове се различава с около 4%, а киселинността им— с 0,54%. Такава разлика безспорно се отразява на вкуса и на общата полза на сока. Почти няма други плодове, с изключение понякога на шипките, които да имат повече каротин от кайсиите. Сортът «Едра ранна» съдържа 3,2 мг %, «Алеко паша»— 2,74 мг % каротин. Кайсиите са богати на витамин В,, Р, РР, Е,- фолиева киселина, С и др. От минералните вещества голямо е съдържанието на желязо—от 1,4 мг% за сорта «Ранна едра» до 4,8 мг% за сорта «Унгарска». Големи са количествата и на калций (21 мг %) и калий (117 мг %). С този разнообразен комплекс от витамини, соли, захари и киселини кайсиевият сок оказва много добро въздействие' при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на калиевите и други соли той предизвиква отделяне на много вода с урината, което облекчава сърдечната дейност. С богатото си съдържание на много микроелементи (кобалт, цинк и др.) кайсиевият сок е много полезен за децата, тъй като тези съставки стимулират растежа и кръвообращението в младия организъм. Етеричните масла и плодовите киселини обуславят приятния му вкус.

Сокът от праскови съдържа два пъти по-малко киселини от кайсиевия. Той има типичен сладък вкус, което се подпомага и от немалкото количество захар. Различието във вкуса на соковете от праскови се дължи на различието на сортовете. Така например сортът «Виктор» има само 0,40% киселинност, а«Мариголд»— 0,90%, т. е. повече от два пъти. Различните сортове съдържат твърде различно количество захар и витамини. Така сорт «Китайка I» съдържа едва 10 мг % вит. С, а сортът «Хенриета» — 32 мг %. Сортът «Ранна от Кроненщайн» съдържа едва 0,12 мг % каротин, а «Дупнишка»— 1,34 мг %. Прасковите са богати на витамин С, Е, Р, РР, група В и др. Освен често срещащите се минерални вещества някои сортове съдържат и мед (0,12—0,84 мг%)

Благодарение на богатия си комплексен състав сокът се понася добре от стомаха, улеснява храносмилането, леко възбужда отделянето на стомашен сок и намалява дейността на стомашните мускули. Сокът от праскови облекчава смилането на претоварената с мазнини храна. Прасковите действат благоприятно върху дейността на черния дроб и се смятат за добро средство против повръщане.

Сливов сок. Общо взето, сливите да богати на захари. Захарозата и гликозата са почти в равни количества. По състав и вкус сливовите сокове се различават в зависимост от сорта им. Сокът от сорта «Хубава луванска» има 1,41% киселинност, а сокът от сорта «Кюстендилска синя слива» — 0,54%. Разнообразен е съставът на витамините и минералните вещества в сливовия сок. Той е особено богат на вит. Р, Е и др. Сливите действат разхлабващо върху храносмилането и същевременно съдействат за изпразване на жлъчния мехур. Сливовият сок се използува против бъбречни заболявания, атеросклероза, подагра, ревматизъм и др.

Произвеждане. Сокът от кайсии, праскови и сливи е предимно мътен и се добива както останалите «мътни сокове» 

Добиване на сок от кайсии, праскови и сливи

В домашни условия успешно може да се получава сок от праскови, кайсии и сливи чрез сокоотделител-пастьоризатор. За целта плодовете и от трите вида се очистват от костилката. Месестата част от плодовете се нарязва на половинки, четвъртинки, осминки и ,т. н. Нарязаните плодове се слагат в апарата и получаването на сок от тях започва и продължава така, както се добива от нарязани ябълки, дюли и круши. Вместо нарязване на плодовете може да се приложи и надробяването им посредством познатите мелници. Добиването на сок от надробени плодове — кайсии, праскови и сливи — не се различава от добиването на сок от надробено грозде, ябълки, вишни, череши и др.

Добитият сок от кайсии, праскови и сливи чрез сокоотделител-пастьоризатор значително се отличава по своята бистрота от
сока на същите плодове, получен по начина за добиване на мътен сок. В случая соковете от кайсии, праскови и сливи не са типично мътни, нито пък са бистри. Те заемат средно положение между бистрите и мътните сокове.                                             

Соковете от кайсии, праскови и сливи не подлежат на допълнителна обработка, както бе прави при бистрите сокове. За по-приятна консумация се прибягва до превръщането им в нектари.

Подобни статии

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през юли

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през юли

Юли Юли е слънчев и сух летен месец. Продължителността на слънчевото греене в планините е 240-270 h, а в равнините достига 320-340 h.Средна...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през септември

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през септември

Септември Септември е месец на постепенен преход от летните към есенно-зимните условия.В резултат от нахлуване на по-студен въздух от север...

Химичен състав на храните

Химичен състав на храните

В тази таблица е показано съдържанието на вода, белтъчини, мазнини, въглехидрати и калории в отделните храни. Данните за хранителните вещест...

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодовете са най-добрите източници на прости въглехидрати (захари). Те са и една от най-полезните групи храни въобще. Трябва да ги включите ...

Обработка на соковете

Обработка на соковете

Освен разтворените хранителни вещества добитият натурален сок съдържа и примеси на различни частици от плодовете — кожици, семена, каменисти...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

23.05.2012

Обновено
Обновено

23.05.2012

Прочетено
Прочетено

6558

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия