Сок от черница

Сок от черница

Черничевите плодове се пропиляват почти -изцяло и само малките деца посягат към този ценен плод, без да подозират богатството, което той съдържа. А често то е по-голямо от това в ябълките и близко до това в гроздето, ягодите, малините, черешите. Черничевият сок съдържа 12—22% захар (от която 11—20% фруктоза и гликоза), плодови киселини (0,13—0,39%). От минералните вещества в черничевия сок се намират: калций (около 50 мг %), калий (6 мр %), магнезий (3 мг %), желязо (до 4 мг %).

Черничевият плод и сок влияят благоприятно при болки в гърлото, възпаление на лигавицата на устата, езика. Сокът засилва потенето. Препоръчва се при смущения на сърдечната дейност, предизвикани от възрастови изменения в мускула на сърцето, а също и при анемия.

Черничевите плодове се берат главно чрез друсане, Когато от тях ще се получава сок, те не бива да падат на земята и да се замърсяват с прах, пясък, кал и др. Необходимо е плодовете да се събират върху чиста покривка или хартия. Обраните плодове се почистват от нечистотии, сухи листа, сламки и др. Измиват се и се изцеждат както ягодите. Сокът от черница се добива и съхранява точно както този от малини, къпини и ягоди — чрез сокоотделител-пастьоризатор и чрез разделно пресоване и пастьоризиране.

Подобни статии

Лечение на захарна болест с билки

Лечение на захарна болест с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Hb. et rad. Alchemillae (стръкове и корени цариче)                 100 гLeg. Phaseoli...

Диабет и лечението му с инсулин

Диабет и лечението му с инсулин

Диабетът болест, която продължава цял живот в периоди на подобрение и влошаване. В миналото заболяването е имало фатален изход и болните са ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

22.05.2012

Обновено
Обновено

22.05.2012

Прочетено
Прочетено

4721

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия