Съвети за правилното отглеждане на хамстер

Съвети за правилното отглеждане на хамстер
Няколко полезни съвета за правилното отглеждане на Вашият хамстер

Съвети при отглеждането на хамстер

Вие може да се снабдите с хамстер или от ваш познат, при който са се родили малки хамстерчета или да си закупите от зоомагазин. Когато си купувате хамстер е важно да знаете, че те са нощно активни животни и поради тази причина най-подходящото време за покупка на такава животинка е късно след обяд.

Когато си избирате хамстер трябва внимателно да огледате всички животинки в клетката. Здравото хамстерче има добре отворени и чисти очи. Има сухи и твърди изпражнения и като цяло е чистичко. Ако в клетката дори и едно животно да има такива или подобни признаци не е желателно да си вземате от тази клетка, защото е твърде вероятно и другите които са вътре да са се заразили.

Съвети при отглеждането

Преди вземането на хамстер, вие трябва да сте сигурни, че ще можете да го гледате, да се грижите за него и да му осигурите необходимите условия за живот във вашия дом.

Едно от нещата, които трябва да знаете е, че това са нощно активни животни и почти през целия ден спят. Също така помислете дали ще има кой да се грижи за вашия любимец докато вие сте някъде на почивка. Клетката на хамстера е желателно да се почиства поне веднъж или два пъти в седмицата. Това са неща, за които трябва да помислите преди да си вземете животинчето.

Здраве

Дали хамтерчето ви ще бъде здраво зависи от Вас и грижите които полагате за правилното му отглеждане. Студеният, горещият въздух, течението и влагата могат да разболеят любимеца Ви. Когато изваждате хамстера от клетката трябва да сте внимателни и да го оставяте на места където няма с какво да се нарани. Електрическите кабели трябва да бъдат далече от него. Ако има пълни с вода съдове също трябва да внимавате и да не го изпускате от поглед.

Ако имате и други домашни любимци те не трябва да присъстват когато хамстера е на разходка извън клетката си. Хамстерите са много любопитни същества и биха се пъхнали във всяка дупка, която намерят - например под мебели, зад парно и т.н. Ако предварително обезопасите всички тези неща ще си осигурите спокойствие и сигурност на домашния ви любимец.

По принцип хамстерите са доста устойчиви на болести, но здравето им много зависи от условията, в които се отглеждат. Ако условията са оптимални и в клетката се поддържа добра хигиена няма да имате проблеми. Повечето заболявания възникват при неправилно място на клетката (например на течение) или от неправилно хранене.

Понеже хамстерите живеят кратко време е желателно да си изберете млад индивид, който е добре подвижен още докато се намирате в съответния зоомагазин. Така той ще ви радва по-дълго време. Въпреки всичко, колкото и да са добри условията и грижите, които полагате хамстера може да се разболее. Някой признаци за здравословни нарушения са притворените очи, секрети от очите или носа, опадане на козината, липса на апетит и др.

Ако забележите подобни симптоми се обърнете към ветеринарен лекар. Не трябва сами да му давате лекарства без да сте се посъветвали с лекар.

Категории

Разни

Подобни статии

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Формировки и системи на резитба при лозата

Формировки и системи на резитба при лозата

Видове резитба |  Видове формировка на лоза | Формировка на асма | Съвети за резитба на лоза Може ли културната лоза да се отглежда без р...

Увредени деца

Увредени деца

Увреденото дете е тежък проблем както за родителите, така и за лекарите. Съществуват различни степени на увреждане с изоставане във физическ...

Неврози в детската възраст

Неврози в детската възраст

Най-често те се дължат на неправилно и травматизиращо детската психика възпитание и отглеждане или пък са резултат на прекарани тежки заболя...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

canopus

canopus

3 публикации

Публикувано
Публикувано

30.08.2012

Обновено
Обновено

31.08.2012

Прочетено
Прочетено

3609

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия