С цикленето на паркета подът засиява

Всеки паркет с времето се захабява и деформира. Това се отразява директно на вида на пода и изисква редовна поддръжка – циклене и лакиране на паркета.

 

Цикленето на паркет е процес на изглаждане на подовата повърхност, при който се премахват неравностите между паркетините – отделните дъски на дървеното покритие. Цикленето е по същество почистване на стария и захабен лак от паркета и премахване на всички драскотини и вдлъбнатини. След него дървеното покритие се изравнява, изчиства и придобива по-лъскав и елегантен вид.

 

Добре изцикленият паркет наистина придава една елегантност и дори изисканост на помещението. Този ефект нараства още повече след лакиране. Изгладените дъски засияват и носят усещане за топлина и простор.

 

За циклене на паркета в нашия дом е най-добре да се обърнем към специализирана фирма. Обикновено фирмите в тази област предлагат цял пакет услуги, свързани с освежаване на подовото покритие – монтаж, редене на паркет, циклене на паркет, пренареждане на паркета. Те предлагат също и разновидности от паркет – ламиниран, трислоен, естествен.

 

Самото циклене на паркет се извършва със специални машини – валови, лентови, барабанни, дискови. Те се използват на различните етапи от цикленето на паркета.

 

Цикленето на паркет започва с валова машина. Всички сме я виждали. Тя прилича донякъде на прахосмукачка, но вместо да изсмуква мръсотията, те извършва циклене на паркета. С валовата машина се премахват неравностите в паркетините и се отстранява стария захабен лак, боя или безир. Машината работи с абразивни материали, най-често шкурки. Тя засмуква голяма част от праха и така цикленето става обезпрашено. Приетата последователност при циклене на паркет е от по-едрата към по-фината шкурка.

 

Валовата машина извършва началното циклене на паркета. Тя обикновено е по-шумна, по-обемна и почиства основно подовото покритие. След работа с нея, за да се изпипат нещата докрай и да се получи по-добър краен резултат, се използва дискова машина.

 

Дисковата машина за циклене на паркет служи за фино шлайфане на паркетините, за да придобият те максимално изчистен и елегантен вид. Тя отстранява неравностите, останали след валовата машина, които в много случаи са доста видими и дразнят окото. Това важи в голяма степен при паркет нареден на шарка тип рибена кост или квадрати. След фино циклене на паркет с дискова машина и най-дребните неравности са отстранени и се получава идеално гладка повърхност на положения паркет. А когато става дума за естетика, изпипването на подробностите има голямо значение. Наистина, не си заслужава да оставате с усещането за незавършеност. Дисковата машина за циклене на паркет предотвратява появата на това усещане и допринася за удовлетворението от крайния резултат.

 

А той, крайният резултат, изгрява пред очите ни след лакирането на паркета. Така цикленето на паркета на два етапа, в комбинация с нанесения по него лак, носи послание за добре свършена работа.

 

Циклене на паркет - https://www.karina.bg/services_prices.html

Категории

Дом, Интериор

Подобни статии

Обновяване на дървения паркет

Обновяване на дървения паркет

Дървеният паркет и сега, както и преди се счита за елитна облицовка на пода. В много сгради, паркетите поставени преди години вече придобива...

Дървеният паркетен под

Дървеният паркетен под

Точно през този период се е експериментирало с най-сложните мотиви и ефекти върху дървения паркетен под. Но все пак, в модерните времена дъ...

Когато подът е с паркет

Когато подът е с паркет

Паркетът може да се покрие с безцветен водоустойчив лак, който не трябва да се разрежда прекалено много. При лакирането трябва да се упражни...

Могат ли да се използват продукти, в които са попаднали вредни насекоми

Могат ли да се използват продукти, в които са попаднали вредни насекоми

Ако насекомите са малко (единични екземпляри в 1 кг продукт), зърнените продукти трябва грижливо да се почистят, а брашното да се пресее пре...

Предимства на паркета от бамбук

Предимства на паркета от бамбук

Оказва се, че изобщо не са малко...ЗдравинаБамбукът е материал от който освен паркет се правят всевъзможно стоки – от чорапи до мебели и къщ...

Viktor

Viktor

13 публикации

Публикувано
Публикувано

18.03.2013

Обновено
Обновено

18.03.2013

Прочетено
Прочетено

1730

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия