Равномерно балансирана диета

Равномерно балансирана диета
Това е балансиран хранителен режим, който може да бъде спазван дълго време без проблеми. За да намалявате теглото си е достатъчно да приемате по-малко калории.

равномерно балансирана диетаКакво представлява Равномерно балансираната диета

При тази диета въглехидратите и мазнините са поставени в баланс спрямо калориите си. В условията на намален прием на калории, спрямо нужните на организма, може да отслабнете и да изчистите мазнините.

За и против Равномерно балансираната диета

При този режим участват храни от всички групи – с преобладаващо съдържание на въглехидрати, на мазнини и на белтъчини. Няма ограничение откъм храната, а само в калориите, които носи тя. При правилно изчисление на дневната енергийна нужда, може да си позволите любимите храни.

Подходяща ли е за вас Равномерно балансираната диета

Това е балансиран хранителен режим, който може да бъде спазван дълго време без проблеми. За да намалявате теглото си е достатъчно да приемате по-малко калории, отколкото са ви нужни и да тренирате. Повече за калориите, тренировките и диетите може да намерите на Dietata.com.

Ефикасна ли е за вас Равномерно балансираната диета

При изготвяне на режима към РБД се използват следните хранителни групи:

  • Преобладаващи на въглехидрати – тестени продукти /хляб, макарони, спагети и други/, ориз, зърнени култури, захарни продукти, овесени ядки, грах, картофи и царевица.
  • Преобладаващи на белтъчини – месо, риба, яйца, мляко и млечни изделия, морски дарове, ядки;
  • Преобладаващи на мазнини – масло, топени сирена, растителни масла и други;
  • Бобови култури – грах, леща, нахут, боб;
  • Плодове – ябълки, череши, дюли, вишни, цитруси, банани, смокини, пъпеши, диня, боровинки, ягоди, ананас и други;
  • Зеленчуци – домати, краставици, зеленолистни /марули, спанак/, зелен боб,  чушки, зеле, тиквички, моркови, зелени подправки, броколи, карфиол и други.

За да изчислите колко калории трябва да си набавяте от въглехидрати и мазнини трябва да направите някои сметки.

Най-лесно ви бъде, ако от общият ви калориен прием за деня извадите калориите, идващи от белтъчини. За мъжете те са до 2,5 г на килограм телесно тегло, а за жените до 2 г на килограм тегло.

Ако сте жена и тежите 60 кг., нужното ви количество протеин ще бъде 60*2 – 120 г протеин. Изчислили сте, чрез някой калкулатор, че нужните ви калории, за да отслабвате са 1500 на ден. Изваждате 1500-120 и получавате 1380 ккал., които трябва да идват от въглехидрати и мазнини. За да е равномерно балансирана диетата просто разделете полученият резултат на 2. В нашия случай се получава 690 ккал. от въглехидрати и също толкова от мазнини.

За да се информирате за хранителния състав на отделните продукти, може да разгледате сайта ни.

Приготвянето на ястията е добре да бъде чрез варене, печене и задушаване. Пърженето и панирането повишава количество на мазнините и то наситени, които са тежки за стомаха и не носят полза.

Лесна ли е за спазване Равномерно балансираната диета

От гледна точка на нуждата от изчисляване на калориите, РБД може да ви се стори трудна. След като свикнете, обаче това няма да представлява трудност.

Хранителните продукти, които са позволени, са много разнообразни и не лишават организма от нищо.

Евтина ли е Равномерно балансираната диета

В зависимост от досегашният ви начин на хранене, РБД може да наруши бюджетът ви за храна. Диетата не изисква специални продукти и техники за готвене, което не я оскъпява спрямо другите хранителни програми.

Подобни статии

Калориен баланс

Калориен баланс

Калориен баланс – това е съотношението между количеството енергия прието с храната от атлета, и количеството енергия изразходвано в трениров...

Хранене и здраве

Хранене и здраве

Пакетирани здравословни храни Патентовани лечебни храни и безброй питиета се рекламират шумно и са доходен бизнес на Запад. Хората винаги п...

Как да се справите с притесненията предизвикани от менопауза?

Как да се справите с притесненията предизвикани от менопауза?

Менопаузата е важен етап от живота, през който минава всяка жена. През този период настъпват редица физически и психически промени, с ко...

Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

Видове херниация – симптоми и причини за нейното възникване

Херния е проблем, който е причинен от отслабване на мускулите на коремната стена. Това е много болезнено състояние, което може да засегн...

Затруднения в гълтането

Затруднения в гълтането

Затрудненията в преглъщането на храната могат да имат различни причини. В някои случаи затрудненията се дължат на прекарани преди това забол...

Ivelina Popova

Ivelina Popova

1 публикации

Публикувано
Публикувано

02.01.2014

Обновено
Обновено

26.12.2013

Прочетено
Прочетено

1398

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия