Как да се справите с притесненията предизвикани от менопауза?

Как да се справите с притесненията предизвикани от менопауза?
Менопаузата е важен етап от живота, през който минава всяка жена. През този период настъпват редица физически и психически промени, с които някои жени не могат да се справят.

Менопаузата е важен етап от живота, през който минава всяка жена. През този период настъпват редица физически и психически промени, с които някои жени не могат да се справят. Ако те са информирани и подготвени за това състояние, те ще се адаптират към промените много по-лесно. Ето някои неща, които всяка жена трябва да знае периода на менопауза:

Знаете ли какво е менопауза?

Много е важно да се знае, какво представлява това състояние. След навършване на определена възраст в организма на жената започва спад в производството на хормони, които играят важна роля за периодите на менструален цикъл. Ето защо, когато това ниво спадне, настъпва менопауза. След определена възраст яйчниците спират да произвеждат естрогени, които причиняван редовните периоди на менструация. Менопаузата е важен обрат в живота на всяка жена, което се отразява на нейната психика, защото след менопауза тя не би могла да зачене. Този етап от живота не е някакъв вид болест, която трябва да бъде лекувана. Като цяло средната възраст на менопауза е 51 години, но понякога тя варира от 38 годишна възраст до към 54 години.

Откриване на пред-симптомите на менопауза

Първите признаци на менопауза се появяват за първи път при жени на около 40 годишна възраст. На този етап най-вече намаляват периодите на овулация и се наблюдава дисбаланс в хормоналните нива. Това се проявява, като нередовни периоди, увеличен приток на кръв по време на периоди на кървене и неочаквано появяване на менструален цикъл. 

Някои често срещани признаци по време на менопауза

По време на менопауза всички жлези, които отделят хормони са блокирани и това е така, защото настъпват много промени в организма. На първо място започва промяна в периодите на менструалния цикъл, дихателни проблеми, физически и емоционални промени. По време на менопауза, вагиналните стени стават по-тънки и се появява сухота във влагалището. Тези фактори засягат сексуалния живот на жената. Тя се чувства психически нестабилна. Страда от горещи вълни, което води до смущения на съня и дискомфорт. Жената в период на менопауза ще се сблъска с проблеми, свързани със сърцето и костите. Талията започва да се разширява, мускулите отслабват, което води до наддаване на тегло. Тъй като костите намаляват своята плътност, могат много лесно да се получат фрактури. Появяват се симптоми на артрит. С настъпването на менопаузата жената започва да страда от проблеми, свързани със зрението, загуба на памет, емоционални проблеми и депресия.

Как да се справите с менопаузата?

Менопаузата е процес, който не може да бъде спрян, но може да се приложи диета, богата на витамини, която да намали броя на симптомите, които възникват. Ако следвате здравословен начин на живот ще преминете по-лесно през този период. Тук са изброени няколко съвета, които могат да бъдат полезни за навлизането в менопауза.

Хормоно-заместителна терапия при менопауза

Горещите вълни могат да бъдат контролирани с помощта на хормоно-заместителна терапия, което означава, че ще трябва да се приложи лечение с помощта на хормони като естроген и прогестерон. Няма фиксирана доза при лечението, тя се променя според необходимостта на пациентката. ХЗТ е много ефикасно лечение при контролиране на нощното изпотяване, горещи вълни и урогенални симптоми.

Контролиране на менопауза с помощта на йога и упражнения

Необходимо е редовно да се практикуват йога и дихателни упражнения, за облекчаване на симптомите на менопауза. Установено е, че дихателните упражнения помагат за контролиране и намаляване на горещите вълни. Аеробни упражнения, стречинг, плуване, бягане, ходене и т.н. ще помогнат за подобряване на здравината на костите.

Контролиране на менопаузата с помощта на балансирана диета

Консумацията на млечни продукти, зелени зеленчуци като броколи или спанак, ще помогне да осигуряването на необходимото количество калций на организма.

Освен тези начини, следвайте здравословен начин на живот, което ще помогне за по-лесното преминаване през периода на менопауза.

Подобни статии

Връзката между менопауза и процеса на стареене

Връзката между менопауза и процеса на стареене

Все още има доста неизвестни неща за периода на менопауза. Въпросът е ако менопаузата ускорява процеса на стареене, по какъв начин може ...

Менопауза и влиянието от тютюнопушенето

Менопауза и влиянието от тютюнопушенето

Защо все повече жени преминават в период на менопауза преждевременно? Влияе ли тютюнопушенето на възрастта за естествена менопауза? Последн...

Хемолични анемии (научна версия)

Хемолични анемии (научна версия)

Представляват състояния на повишен разпад на еритроцитите, като костният мозък не е в състояние да възстанови загубеното количество червени...

Критична възраст на жената (Климактериум)

Критична възраст на жената (Климактериум)

Значителна част от жените имат твърде погрешна представа за критичната възраст, поради което някои съвсем не се интересуват от нея, а други ...

Кожни заболявания

Кожни заболявания

Кожата иа новороденото е нежна, тънка и пухкава. Повърхностният й слой, наричан епидермис, е много тънък и лесно може да се охлузи. Кожата н...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

22.06.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

2171

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия