Повече инфромация за картона

 

Всички много добре познаваме хартията, но не всички сме на ясно с историята и – от къде произлиза, как се е развила във времето и как е била използвана в началото.
Факт е, че тя има много приложения и може да се използва в най-различни сфери на живота ни, като опаковане, писане, рисуване, направа на различни изделия. Това е така, защото е здрава, лека и гъвкава и може лесно да се обработва. В началото не е било така и определено не е била масово разпространена, но днес всеки работи с хартия. Днес цената на хартията е много ниска, тя е податлива на обработка и към печатни мастила и има добри защитни свойства за опаковане.

В момента процесът за направа на хартията и сивия картон е почти изцяло автоматично и това позволява направата на много големи количества за максимално кратко време, което прави цената й наистина много ниска.

Производството й днес е на основата на целулоза и различни суровини и материали.

Сега основно се произвеждат три вида хартия – типична, сив картон и вълнообразен сив картон, като подвидовете са безброй.
Интересно е да ви припомним преимуществата на различните видове сив картон, който всъщност е по-дебела и обемна хартия, която има по-други свойства. Картонът е многопластов, твърд и дебел, като за различните видове сив картон се използват различни суровини, които определят и свойствата му.
Любопитно е да кажем, че от използването на целулоза става висококачествен картон с бели слоеве.

Ако ще използвате картон за по-луксозни опаковки е добре да знаете, че за направата на такъв с пълно¬цветен печат, лакиране или щанцова¬не то той трябва да има наистина добро външно покритие.

За направата на опаковки за сапуни прахове, лекарства и други подобни задължително се използва картон само от целулоза, а за по-груби опаковки се ползват и картони с други съставки и дървесина.
За направата на качествени опаковки картонът се обработва допълнително и с лак и специални бой му се придава гладкост и лъскавост. Този процес определено го оскъпява, но пък цената си заслужава за лъскавата опаковка.
Интересният макулатурненкартон пък се прави от рециклирана хартия и кар¬тон. Различното при него е, че е по-мек от обикновения.

tempo-el.com

Подобни статии

Още няколко съвета и рецепти

Още няколко съвета и рецепти

Рецепта № 468. Суха лимонада за туризъм и излети30 г сода бикарбонат, 25 г лимонена киселина и 20 г пудра захар се изсушават добре и след то...

Искате ли да научите повече за варицелата?

Искате ли да научите повече за варицелата?

Варицелата е инфекциозно заболяване причинено от варицела зостер вирус. Разпространява се най-често сред децата под  15 годишна възраст и ...

Зоопортал разказва повече за очарователните Чихуахуа

Зоопортал разказва повече за очарователните Чихуахуа

Чихуахуа е най- малката порода куче в света. Кръстено е на щата Чихуахуа в Мексико, където е било открито през 1850г. Някои учени смятат, че...

Гломерулонефрит

Гломерулонефрит

ХРОНИЧЕН ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТ Представлява хронично прогресиращо дифузно заболяване на бъбреците с инфекциозно-имунен характер и с предимно за...

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест : Под това название се разбира заболяване на обмяната на веществата в организма Под това название се разбира забол...

ivanov101s

ivanov101s

49 публикации

Публикувано
Публикувано

24.03.2014

Обновено
Обновено

24.03.2014

Прочетено
Прочетено

835

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия